Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Н
ормално е да се установяват възрастови специфики при отговорите на въпроси, касаещи исторически периоди от близкото минало, обясни пред „168 часа“ политологът Анастас Стефанов, ръководител на изследването за нагласите за исторически периоди и личности на “Тренд”. “Основната тенденция, която регистрираме, е, че по-възрастните респонденти имат по-ясен светоглед, идеологически нагласи, ако искате дори. Това е абсолютно закономерно, с оглед на факта, че при по-възрастните комунистическият период се свързва със съвремие, младини и реален житейски опит, докато за по-младите това се случва чрез косвени познания.”
А относно нагласите на хората, които са анкетирали в изследването си по възрастови групи към престъпленията на комунистическия режим, той поясни:
"Мнозинството от българите (52%) са на мнение, че комунистическият режим е извършвал престъпления спрямо хората, докато 17% са на обратното мнение. Хората на средна възраст (40-49 г.) са сред представителите, които в най-голяма степен са на мнение, че по време на този режим са се извършвали престъпления. Можем да предположим, че това е генерацията, която е имала непосредствен досег с комунистическия режим, и е слушала разкази, предавани в семейството, относно техни роднини, които са били жертви на подобни неправди.
Все пак и при по-възрастните респонденти се регистрира превес на смятащите, че комунистическият режим е извършвал престъпления за сметка на тези, които са на противоположно. мнение."