Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд управител на фирма, избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери. СНИМКА: Pixabay
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд управител на фирма, избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери. СНИМКА: Pixabay

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд управител на фирма, избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери. 54-годишният Цветан Цветанов ще отговаря пред закона за укриването на 68 075 лева, след като фалшифицирал подадените справки-декларации и манипулирал дневници за покупки към тях, при представянето на информация пред органите по приходите на ТД НАП във Варна. Така успявал да приспада неследващ се за управляваното от него дружество "Хоумър" ООД данъчен кредит.

Цветанов е с висше икономическо образование и затова бил управител на фирмата. Повдигнатите му обвинения са за периода - 14 септември 2012 до 14 януари 2013 г. и от 14 ноември 2013 г. до 14 януари 2014 г. Фирмата била регистрирана по ЗДДС през 2012 г., като управителят притежавал мажоритарен дял. Дружеството реално не е развивало търговска дейност, не е притежавало собственост, офис, складове, не е наемало работници.

Чрез "Хоумър" ООД подсъдимият имитирал търговска дейност, която документално оформял чрез изготвяне или използване на издадени от други фирми първични и други счетоводни документи – фактури, касови бонове, които се удостоверяват плащането на услуга, дейност или доставка. Самият той извършвал счетоводно обслужване срещу заплащане и по устна договорка на различни фирми. Ежемесечно обслужваните от него дружества му представяли фактури за осчетоводяването им. Така Цветанов се снабдявал и разполагал с номера на фактури и съответните стойности, които използвал при изготвянето на дневниците за фиктивните сделки, осчетоводявани от "Хоумър" ООД.

Делото срещу подсъдимия управител предстои да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако съдът го признае за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото си имущество.