Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За пръв път учени промениха ген в тялото на жив човек при смел опит да го отърват от нелечима болест. През ноември в Калифорния 44-годишният Брайън Мадьо получи венозно милиарди копия на коригиран ген и насочващи молекули цинк, които да ги прикрепят на точното място в ДНК на клетките му. Процедурата необратимо променя ДНК на Мадьо до края на живота му и няма как да се изтрие каквато и да е грешка при присаждането на гена, съобщи АП.

“Гордея се, че съм първият, изпробвал това”, каза Мадьо, който е болен от синдрома на Хънтър. До месец ще проличи дали лечението е успешно.

Досега учените са променяли човешки гени в лаборатория и са ги връщали в тялото. Новият метод обаче е приложим само за няколко болести. При някои от тях ефектът е временен, при други новият ген служи като резервна част, но няма как да бъде доставен на точното място в молекулата на ДНК и може да причини рак.

“Срязваме вашата ДНК, отваряме я, влагаме гена и я зашиваме. Това е - невидим ремонт”, обясни д-р Сенди Макрий, извършил процедурата.

В света има по-малко от 10 000 души със синдрома на Хънтър, защото от него се умира бързо. Дължи се на липсата на ген, който отговаря за синтеза на ензим за разграждане на някои въглехидрати. Натрупването им в клетките води до хаос в организма и човек сяда в инвалидна количка. Засега лечението е с вливане на липсващия ензим всяка седмица, но то струва около четвърт милион долара годишно и не предотвратява мозъчните увреждания.

На Мадьо вече са направени 26 операции на хернии, фрактури на кости и прешлени и др. Новият ген няма да поправи пораженията, но може би ще му спести ензимните вливания.