Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кибератаките са насочени срещу поверителността, целостта и достъпността на информацията, която се съхранява в компютърните системи на страните-жертви, пише за тактиките, използвани от Кремъл експертът Едуард Лукас. Друго важно направление за информационната война е целенасоченото използване на корупцията.

След скандалите с изказването за кирилицата и спасяването на българските евреи особено актуални по отношение на България са споменатите от Лукас дипломатически игри от рода на "разделяй и владей". Според изследователя на модерните пропагандни техники тяхната цел е да ослаби сложните организации, основани на правила и да създаде впечатлението, че страната-жертва е изолирана и беззащитна. В същия ред на мисли е и техниката за

използване

на историята

като оръжие

за уронването на репутацията на определена държава и прикриването на престъпленията на Кремъл.

Експлоатация на икономическите, етничните, езиковите, регионалните, социалните и други различия е друг мощен инструмент, а доколкото написаното за тактиката на хибридната война е формулирано преди изострянето на кризата с Каталуня, можем да предполагаме там да е използвана именно подобна схема.

В подобно противопоставяне не са за пренебрегване и чисто икономическите средства, като санкции, ограничаване на импорта, експорта и транзита и заплахата от прекратяване на доставките на енергийни ресурси и и по-специално на природен газ, от което са засрашени най-вече страни като България, които не са успели да постигнат диверсификация на източниците си. Към този вид средства спадат и някои "конвенционални", но не по-малко разрушителни средства като

всяване на финансова паника

и саботаж на обекти от критичната инфраструктура.

Тайни операции като хакерски атаки и изтичане на информация, както това стана по време на президентските избори в САЩ и Франция.

Злоупотреба с международната правна система, например издаване на "червени бюлетини" на Интерпол за опонентите, завеждане на дела за клевета или на дела, чиято цел е да причинят неприятности.

Към тези чисто пропагандни ходове обаче редакторът на Економист добавя и далеч по-осезаеми, като военни провокации и дрънкане на оръжие, както и войни с редовни и нередовни въоръжени формирования.

Каква коварна стратегия използва организираната престъпност, четете в хартиеното издание.