Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анализатори от цял свят обвиниха Кремъл, че през последните две години е провел няколко ювелирни операции с опустошителен ефект - изборите в САЩ, Брекзит и референдума в Каталуня.

Британският премиер Тереза Мей тези дни в безпрецедентно остро изказване потвърди тези опасения: "Русия извършва кибершпионаж, а президентът Путин се опитва да превърне информацията в оръжие. Имам много ясно послание - знам какво правите, но няма да успеете, защото подценявате издръжливостта на нашите демокрации."

Паралелно с това ежедневно излизат все повече данни за манипулациите от страна на Кремъл на президентските избори в САЩ. Подобни обвинения отправи и външният министър на Испания Алфонсо Дастис:

“Дезинформацията от Русия пречи на демокрацията

в Каталуня".

На този фон намесите на Москва в България все още са с по-малък ефект, но само бъдещето ще покаже дали това е така.

Последната провокация бе отправена от говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова. Според нея заслугата за спасяването на българските евреи е на Червената армия. Абсурдното твърдение може да се сравни само с шума, който се вдигна около друга подобна манипулация, когато не кой да е, а самият Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов оспори приноса ни за създаването на славянската азбука.

Експерти твърдят, че целите на подобни операции са повече от две. От една страна, се мобилизира твърдото ядро русофили. От друга, по този начин много лесно се следят реакциите. Прави се анализ и досие на всеки един от експертите и публичните фигури, които се изказват по скандала. Така следващия път

в Москва имат яснота кой как ще реагира

и какво може да се очаква. Тестът е и шанс за разширяването на влиянието на Кремъл у нас.

"Ако някой се изкаже по-меко или се опита да потуши скандала, за Москва това е сигнал, че този човек може да е потенциален съюзник и част от лобито й в България", коментира пред "168 часа" анализатор.

Горе-долу на същия принцип се развиват и информациите за АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Привържениците им

захаросват всички аргументи и цифри,

така че да ги направят атрактивни за публиката, а противниците им ги представят във възможно най-черните краски.

Разминаванията са толкова драстични за стойността на инвестициите, за бъдещата цена на тока и природния газ, че човек остава с впечатлението, че двете страни говорят за няколко абсолютно различни проекта. Резултатът от всички тези фалшиви новини е, че години наред обществото не може да получи никаква реална представа дали има полза от тях или не.

Подобно е и мнението на Едуард Лукас старши вицепрезидент в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA). Според него комбинацията от подвеждащи "фалшиви новини" и използването на тролове и ботове за дезориентация е само един, но достатъчно забележим елемент от широкия арсенал на Русия, използван в тази модерна форма на дезинформация.

Освен тази, Лукас, който е и старши редактор в The Economist, изброява още 19 тактики на кремълската пропаганда (за тях чети подробно на стр. 6).

Що се отнася до фейк новините като оръжие в хибридната война, приписвана най-вече на съвременната политика на Москва, резултатите от тях не само не са еднозначни, а могат и да имат

ефект на бумеранг, смятат екперти.

"Съмнявам се дали изобщо имат някаква цел понякога - коментира експертът Алекс Алексиев пред "168 часа". - Специално в Америка всичко, което правят руснаците, е тотално да си вкарват автогол. Те например направиха така, че целият сенат да мрази Русия, а това не е много лесно да се постигне. Трябва да работиш страшно много, за да получиш такъв ефект. Не е имало в цялата американска история случай 98% от всички сенатори да гласуват срещу една държава. Това е чутовно постижение, а никой не говори за тези работи. Безпрецедентно е, защото

сенатът забрани на Тръмп да променя закона за санкциите срещу Русия. Въпреки че това е антиамериканско, тъй като в САЩ президентът има право да действа както желае във външната политика. А тези мерки, които влизат в сила от 28 ноември, направо ще унищожат олигарсите в Русия."

Очевидно турският президент Ердоган внимателно изучава ходовете на Кремъл, защото през последните години засипва с провокации както България, така и ЕС и САЩ.

Едва ли някой е забравил как той неотдавна ни вбеси с лъжата, че "турското етническо землище не е само република Турция, а и Кипър, Алепо, Солун, Варна и Кърджали".

Втория път, когато

турският лидер взриви общественото мнение у нас,

бе изявлението, че Кърджали и Бургас са част от турската душевност.

"Когато днес говорим за Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, някои ни гледат като паднали от небето, даже с куража на своята неграмотност ни питат какво общо може да има Турция с Ирак и Босна - посочи турският лидер. - А всъщност тези земи, които споменаваме като извънземни, са част от нашата душевност. Възможно ли е да приемаме и да мислим за различни или отделени едни от други Газиантеп и Алепо, Одрин и Гюмюрджина, Кърджали и Бурса, Скопие..."

Едва ли Ердоган е предполагал, че офанзивата му ще постигне обратния ефект. Провалът на изборите на съюзника му Лютви Местан е показателен.

Това обаче е само на пръв поглед, вторият план на Ердоган е доста по-мащабен.

"Той много често се съобразява с аудиторията и повечето от тези провокации са за вътрешнополитическа консумация", коментира пред "168 часа" експертът Владимир Чуков. Според него ако преди 2015 г. тези приказки са били стихийни, то след преврата, референдума и разрива със САЩ, Германия и ЕС те вече са ясно осъзнати.

Близки до спецслужбите се опасяват, че ходовете му не са случайни и

много скоро стратегията му ще стане ясна за всички.

Какъв е следващият ход на Ердоган и защо той е много опасен, четете в хартиеното издание.