Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

22-годишният Мохамед Али ал Бузид от Египет и 30-годишният Ал Мъброук Висам Харар от Либия са задържани за непредумишлено убийство на 26-те нигерийски момичета, чиито тела бяха открити в Средиземно море след обръщане на лодката им на 5 ноември.

Освен за кончината на девойките, които са на възраст между 14 и 18 години, двамата мъже са обвинени и в организирането на трафика на най-малко 150 души. Смята се, че всички те са пътували с две лодки към Салерно - Италия, където всяка година десетки нигерийки сами изявяват желание да заминат заради обещание за по-добър живот и професионално развитие.

Всъщност още с пристигането си там те са принудени да обикалят улиците и да предлагат телата си на непознати срещу заплащане. Точно такива са били и 26-те момичета, които намериха смъртта си в Средиземно море, след като лодките им се преобърнали. 23 от тях били издърпани на единия от плавателните съдове, но вече било късно да бъдат спасени  Останалите три тела се носели на повърхността на морето. Случайно преминаващият испански военен кораб CANTABRIA се натъква на ужасяващата гледка, а по-късно неговите пасажери описват видяното пред разследващите органи като нещо, което никога няма да забравят.

“Оцелелите стояха безмълвни върху останките от лодките, докато телата на момичетата се носеха близо до тях", разказали те.

Моряците от военния кораб, които случайни ги видели, успели да спасят всичките останали мигранти. По произход те са от Нигерия, Сенегал, Гана, Гамбия, Судан и Либия. Сред тях са 90 жени, включително и осем бременни, както и 53 деца. След разпит, проведен от разследващите органи в Салерно, се оказало, че майките на невръстните също са били малтретирани системно. Непотвърдена остана информацията дали някои от децата, намерени на лодката, не са синове или дъщери на злокобно удавилите се девойки.

Благодарение на испанския кораб част от мигрантите останали живи. Лодките им били разрушени до такава степен, че нямало как да продължат да плават с тях. В спасяването им са участвали два кораба - италиански и испански. При пристигането им на пристанището в град Салерно спасителите свалили телата на мъртвите върху огромен брой носилки. Очевидците останали ужасени от гледката, тъй като виждали, че загиналите са деца. Оказва се, че част от спасените са посочили именно египтянина Мохамед Али ал Бузид и либиеца Ал Мъброук Висам Харар като трафиканти. Смята се, че когато лодката им тръгнала да потъва, те са прескочили към другата, без да обърнат внимание на момичетата, които се давели една по една и викали с цяло гърло за помощ.

Трафикантите са взели от всеки един от мигрантите по 6 хил. долара, за да ги превозят с обещанието, че там ще им намерят сигурна и доходоносна работа.  Все още обаче се изяснява от кого са били изнасилванипочиналите момичета. За да ги принудят да проституират, трафикантитеги манипулирали по различни начини. Най-често излизали с обяснението, че дължат 40 000 евро за пътуването и за да върнат тези пари, трябва да проституират. Друг метод, който използвали, е да ги подлагат на вуду ритуали и заплахи, че ако не се подчиняват, ще им се случат ужасни неща не само на тях, но и на семействата им. Младите жени били експлоатирани по брутален начин, без никой да помисли за здравето им. Те били принудени да работят по 15 часа на ден, обикаляйки улиците, които самият трафикант е определил. Всичко това се случва без значение какво е времето и здравословното състояние на момичетата.

Кой маршрут предпочитат нелегални бежанци, за да стигнат до Италия, четете в печатното издание на "168 часа".