Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да бъде признат третият пол, постанови Конституционният съд на Германия. Според искането е необходимо да се добави възможност за вписване на "трети пол" в актовете за раждане. Ако това бъде одобрено, Германия ще стане първата в Европа официално признала интерсексуалността.

До момента такава възможност не съществуваше в ЕС, а хората, които се раждаха с неясни полови белези, биваха вписвани като мъже или жени по избор на лекарите или родителите. Според медицински специалисти в Германия почти 2% от бебетата се раждат както с мъжки, така и с женски полови органи, но обикновено са оперирани в първите години след това. Днес обаче много асоциации се борят срещу такава процедура, защото тя се смята за насилствено определяща половата идентичност на индивиди без право на глас. През 2013 г. все пак в Германия е въведена възможността графата за пол в акта за раждане да се оставя празна, като по този начин се даде възможност на човек сам да избере своята идентичност след време. Въведено е понятието "неопределен пол". През годините в страната неведнъж са водени дела от хора, които искат да имат право да не бъдат официално определяни като мъж или жена, но до момента съдът в Германия е отказвал да признае юридически съществуването на трети пол.

Прецедент в Европейския съюз е дело от 2015 г., когато французин поиска от съда в акта му за раждане да бъде зачеркнато обозначението "мъжки пол" и да се промени на "неутрален пол". 64-годишният господин, поне по документи, обясни, че не се чувства нито мъж, нито жена. Съдът в Тур одобри доводите на адвокатката му Мила Петкова, която е с български произход, и разреши на човека официално да се обяви за неутрален пол. За "168 часа" адвокат Петкова сподели: "Това е победа за всички хора, които от години не намират законово признаване на своята идентичност. Става дума за индивиди, родени с неясни полови белези, които са принуждавани да променят това, което им е биологично заложено, за да се впишат в съществуващите възможности за отъждествяване по пол. Би трябвало възможностите да се нагласят към индивидите, а не обратното. Освен това, когато едно бебе се роди с невъзможен да бъде установен пол, от родителите и лекарите зависи дали то ще бъде обявено за момче или момиче. Тоест те вземат генерално и в много случаи необратимо решение вместо него. Лишават го от право на избор. Надявам се това дело да е първата стъпка към по-генерални промени."

 В решението на съда в Тур обаче категорично е упоменато, че становището засяга единствено дадената личност и не означава автоматично признаване на третия пол по принцип. Асоциации все пак изказват надежди това решение да доведе до промяна на ниво Европейски съюз, позволяваща гражданското състояние да се съотнася към биологичното, а не обратното. Специалисти уточняват обаче, че интерсексуалността е различна от транссексуалността. От чисто медицинска гледна точка с термина интерсексуалност се заменя старото и вече признато за обидно понятие "хермафродитизъм". Психолози свидетелстват за много случаи на деца, родени със смесени полови белези, които след години проявяват съмнение относно сексуалността си, половата си принадлежност и ориентацията си.

Докато транссексуалността е психична неудовлетвореност от своя биологичен пол и много често, но невинаги, необходимост за принадлежност към противоположния пол. Именно за да се защитят интересите на транссексуални, миналия месец британското правителство поиска промяна в документите на ООН, с която терминът "бременна жена" да се промени на "бременен човек". Феминистки организации обаче категорично се обявиха против подобна промяна.  

 Още миналата година като част от антидискриминационната си политика, Комисията за човешки права на Ню Йорк издаде списък с различните видове пол, насочен предимно за бизнес реалността. Дори са предвидени солидни глоби за фирмите, които не се съобразяват с идентичността на служителите. В някои офиси даже се позволява на всеки да използва тоалетни по свой избор, според пола, с който се самоопределя. Сред възможностите са биджендър - човек, който се чувства ту мъж, ту жена, в зависимост от деня или времето; панджендър - всеполов; джендър-бендър - личност, която не зачита половите стереотипи и не желае да се самоопределя; кросдресър - който се облича като представител на другия пол; ейджендър - безполов; трансполов - мъж в женско тяло или жена в мъжко тяло; интерполов - който не може да се определи само като мъж или само като жена; флуиден - при който половата идентичност се променя според различни фактори, и т.н. Освен това вече за потребителите в САЩ Фейсбук предоставя над 50 възможности за определяне на полова принадлежност и сексуална ориентация. Предстои тези варианти да бъдат въведени и за използващите социалната мрежа от други страни. Най-широко използваната, разбира се, е хетеросексуалността, следвана от хомосексуалността и бисексуалността, но възможностите са много повече. В последните години широко известна стана пансексуалността, най-вече след като певицата Майли Сайръс се определи като такава. В свое интервю за сп. Variety през 2015 г. Сайръс заяви категорично, че никога не е харесвала определението "бисексуален", защото то я ограничава. При пансексуалните привличането е както към жени, така и към мъже, но също и към транссексуални, травестити, интерсексуални и дори към асексуални.

Асексуалните от своя страна са хора, които се самоопределят като лишени от каквото и да било привличане.Според изследвания те съставляват 1% от популацията. Специалисти поясняват, че асексуалността е различна от съзнателното лишаване от секс по религиозни или други причини, както и от физическата невъзможност да се осъществи полов акт. Според интересни изследвания героят Шерлок Холмс на сър Артър Конан Дойл е квинтесенция на асексуалността. Често този тип хора се обиждат, защото някои ги наричат безчувствени. Самоопределят се като личности, които предпочитат изграждане единствено на емоционални отношения. Те ценят преди всичко нежността и чувствата на приятелство в една връзка. Близки до тях са и грейсексуалните. Те са асексуални личности, които обаче в много редки случаи и при определени условия са способни да изпитват сексуално привличане. По подобен начин се самоопределят и демисексуалните. При тях обаче желание за секс се появява единствено при наличие на силна емоционална връзка с партньора. Полисексуалните пък са привлечени от всякакви индивиди, а сколиосексуалните изпитват влечение единствено към транссексуални.

През какви процедури минава един трансскесуален, докато смени пола си, четете в хартиеното издание на "168 часа".