Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съветите към жените кога да забременеят са объркващи

Няма, няма и изведнъж жените ги засипва лавина от съвети кога да забременеят, придружена от друга лавина вагинални изследвания. Причина за това обикновено е кампания, международен ден или нещо около равноправието.

И ето какво установиха учени от Нюйоркския университет. Че светските списания създават нереалистична картина на майчинството, тъй като слагат на кориците си знаменитости, станали майки след 40-годишна възраст.

А реално шансът на жената да роди след зачеване инвитро е 33% във възрастта до 35 г. и едва 5% при възраст 43 г.

Учените обаче изтъкват, че над 50% от жените, чиято бременност и майчинството им са били описани от сп. “Космополитън”, “Пийпъл” и “Ю Ес уикли”, са над 35-годишни. Това е опасно, тъй като подсилва убеждението на читателките, че могат да отлагат майчинството.

Друга новост дойде от Университета на Мисури - че чаша вино седмично увеличава шансовете на жената да зачене. А досега се твърдеше, че тя не трябва и да близва алкохол. Объркващо, нали?

През 2015 г. друг екип от Ню Йорк оповести, че замразяването на яйцеклетки намалява шанса за успешно раждане в по-късен етап от живота. А само месеци по-рано едно испанско изследване обяви, че яйцеклетки трябва да се отделят за замразяване преди 35-годишна възраст. И накрая медици от университета в Утрехт посъветваха жените, които искат поне три деца, да започнат да се пробват за бебе още на 23-годишна възраст.

За да покаже колко объркващи са съветите, в. “Дейли телеграф” състави разписание за жените според тях - кога да забременяват, кога да не забременяват, кога да замразяват и кога да не замразяват...

И така коя възраст е най-добрата за раждане?

Зависи кого питаш...

9 години

На 9-годишна възраст момиченцата трябва да получат първите поучения как да забременеят, когато им дойде време за това. Идеята на този съвет е посланието за мисията на жената да се загнезди в съзнанието им със започването на пубертета.

19 години

Това е най-доброто време за раждане според социолога Джон Мировски от Тексаския университет. В изследване от 2002 г. той изтъква, че на тази възраст в биологично отношение “половата и всички други системи на организма са в разцвета на младостта”.

20 години

На 20-годишните девойки трябва да им се каже да започнат да мислят за майчинство. В училище им е говорено за противозачатъчни и за вредите от преждевременната бременност в невръстна възраст. Така че това е моментът тази перспектива да се обърне и да им се заговори за родителство и за гледане на деца в периода между 20- и 35-годишна възраст.

23 години

През 2015 г. медици от Холандия обявиха, че 23 години е възрастта, в която жената да започне да опитва да забременее, ако иска да има 3 деца. Въз основа на проучване на 58 000 жени учените създават и съответния “калкулатор”, с който всяка да си изчисли възрастта за първо зачеване. Според тях децата не се раждат бързо едно след друго и затова с тая работа трябва да се почне отрано, за да е сигурен човек.

25 години

Според американците раждането на първо дете трябва да е на 25-годишна възраст. В анкета от 2013 г. с 5000 участници 58% казват, че жените трябва да са родили на 25 г. или по-рано. За мъжете “идеалната” възраст да започнат да се размножават е 27 г.

26 години

Според англичаните това е перфектното време да се сдобиеш с дете. Проучване от 2013 г. с 2000 души показа, че според една трета от тях, ако първото дете се роди преди това, шансът за голямо семейство нараства. Обратно на всеобщото мнение жените се замислят за деца и семейство само няколко години след започване на работа, а не чакат да направят кариера, да си отживеят или да се напътуват.

27 години

Която иска две деца, да започне на 27 г., съветва датско изследване.

28 години

В този период биологическият часовник на жената тиктака усилено и вече се чува. През 2002 г. проучване на специалисти от Италия и САЩ за пръв път показа, че детеродната способност на жените започва да спада на 30-годишна възраст.

29 години

Според английската гинеколожка проф. Грета Наргунд жените трябва да родят до 30 г., иначе си зареждат “бомба със закъснител”.

“В идеалния случай, ако жената е готова за майчинство, тя трябва да започне опитите на 30-годишна възраст. Дори по-рано, защото с времето след това шансовете за зачеване рязко намаляват.”

30 години

Това е крайният срок за лесно зачеване според учени от университета “Сейнт Андрюс” в Единбург. През 2010 г. те откриха, че на 30 г. у жените са останали само 12% (1/8) от яйцеклетките, с които са се родили. След тази възраст шансовете на жената се надценяват, изтъкнаха учените.

31 години

Според проучване с 2000 участнички между 18 и 60 г. това е възрастта, в която жените са на върха на сексуалната си самоувереност. Стига, разбира се, да са издърпали фитила на бомбата със закъснител, която е страстоубийца.

32 години

В Холандия съветват жените да не чакат отвъд тази възраст, ако искат да имат барем едно дете.

34 години

Това е най-добрата възраст за раждане на дете според Британския институт по геронтология и ментално здраве. Причината е, че раждането на тези години дава по-добри изгледи за дългосрочно поддържане на добро здраве, отколкото раждането на 18 години.

Изследването води същият д-р Джон Мировски, който през 2002 г. посочва оптималната възраст за раждане 19 г. Сега той казва: “Жена, която роди за пръв път на 34 г., в здравословно отношение е с 14 години по-млада от жена, родила на 18 г.”

“Проучването ни сочи, че ранното майчинство влияе зле на стремежа към по-добро образование и предразполага жената да остане самотна майка, да е безработна и бедна. Тези рискове намаляват все повече с отлагане на първото раждане до 34-годишна възраст. После отново нарастват стръмно, особено след 40-годишна възраст.”

Какво трябва да направят желаещите да забременеят след 35 г., четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства".