Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма нито една сфера, в която да личи особеният ни интелект.

Дебилността е най-леката степен на олигофрения, а страдащите от нея обикновено имат нужда от помощ, посещават специални училища, необходима им е определена подкрепа. От тази гледна точка няма как 80% от населението да са дебили, както тези дни обяви депутатът от БСП Иво Христов.

Тезата му не издържа елементарен критичен анализ, но е хубаво, че отключи дебат, при който има шанс да си отговорим честно - дали българите сме по-скоро умни или по-скоро глупави. За съжаление всяко елементарно сравнение на организацията ни като общество тук и в Западна Европа навежда на мрачни мисли. Че не блестим с някакъв особен интелект. Ситуацията е още по-неприятна, ако се вгледаме в някои основни сфери.

Първо, едва ли някой ще е несъгласен, че в здравеопазването глупостта, абсурдът и алчността отдавна са взели връх. Няколко часа престой пред спешен кабинет, където един доктор трябва да се справи 40-ина пациенти, са само с дребен щрих. Хора с инсулти и инфаркти чакат по 2-3 часа да им дойде ред, докато медиците се занимават с някого с подут крак.

Второ, образованието бе сфера, където преди бяхме на световно ниво. През последните 20-ина години обаче поредица от изключително глупави ходове доведоха до сегашните ужасяващи резултати. От стряскащата неграмотност до кошмарната агресия в училищата.

Трето, възможно ли е интелигентно общество да допусне шокиращия административен терор, който буквално смазва гражданите и бизнеса? Похвални са усилията на кабинета в тази посока, но са недостатъчни на фона на мощната съпротива на над 100-хилядната армия чиновници.

Всеки може да разкаже десетки примери.

Глупостта личи и на пътя, където ежедневно комплексирани шофьори застрашават живота на останалите, без дори да осъзнават това.

Всеобщата търпимост към корумпираната съдебна система и неработещите институции, незачитането на елементарни правила в абсолютно всяка сфера на дейност, липсата на организация накъдето и да се обърнем, всичко това са признаци на кошмарна глупост, на тъпоорганизирано общество и на още по-малоумно примиренчество с всичко това.

Така че със сигурност не сме дебили, но не сме и особено умни.