Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Видеокартата излиза над 400 лева

Все повече хора излизат от бизнеса и наемат част от капацитета на ферми

В зората на биткойните с мощен компютър и прости умения в сферата на компютрите можеше да се превърнеш в богаташ за един ден. Хората си купуваха видеокарти, "копаеха" в мрежата 24/7 от домовете си, откриваха криптовалути и можеха да платят образованието, наема си или да си купят кола.

Днес обаче ентусиастите са съвсем малко, а повечето от някогашните "копачи" се отказват от начинанието, защото е безперспективно.

Все пак хора, които "копаят" биткойни от домовете си, все още има. А за да започне всеки, са нужни малко повече средства и търпение.

За да се започне намирането на криптовалута, най-важна е мощността на видеокартата, която компютърът има. На родна земя те започват от 400 лв. за най-слабата, но приемлива машина и прогресивно растат. Това, че се изхабяват, обаче е мит. Някои хора твърдят, че само за три месеца 24-часово "копаене" чисто нова карта може да прилича на такава, използвана 10 години. Ала единственото, което може да се повреди, но е много лесно да бъде сменено, е вентилаторът. Оказва се, че ако играеш видеоигри или постоянно рестартираш компютъра си, натоварването на видеокартата е доста по-голямо, отколкото ако решиш да "копаеш" с нея биткойни.

Предимство е, че тези, които са по-навътре в програмирането, "копаят" с добавени с хладни алгоритми X11/13 и т.н., които не товарят толкова машините и съответно те работят при още по-ниски температури и по-слаби обороти на вентилаторите.

Покупката на компютър обаче е по-голямо предизвикателство. В момента на черно у нас "копачки" може да се намерят срещу 10 хил. лв., и то ако се вземат няколко накуп. Иначе цената на нови е доста по-висока.

Според някои машините са принудени да "копаят" все по-интензивно, изискват все повече ток, а добиват все по-малко биткойни.

Първоначално става ясно, че по-ефективни за тази цел са процесорите на графичните карти (GPU) в компютрите, а не централните им процесори (CPU). Скоро след това фирми започват разработката на специализиран хардуер, чиято задача е единствено "копаенето" на биткойни. Поради покачването на цената на биткойн "копаенето" става отново интересно, но сам човек, дори с по-сериозно оборудване, не би постигнал забележителен резултат.

Затова трябва да се включи към по-големи групи от "копачи" в интернет, т.нар. mining pools.

Ако все пак някой в България има късмет да открие една трета, половин или един биткойн, то следва въпросът за какво може да се използват тези виртуални пари. В зависимост от това как върви стойността на биткойна може да си поръчаш сладкиш за 0,0003 биткойна от столично заведение или да си насрочиш преглед в частна клиника. С биткойни спокойно може да се резервира почивка в екоселище до троянското село Горно трапе, да се иде на ресторант в София или до магазин за осветителни тела. Освен това може да се наемат фирми за хостинг, за облачни услуги, туроператорски агенции и дори преводачески.

Заради все по-малкото "изкопани" биткойни все повече хора напускат този бизнес. Повечето от тях се ориентират към нов вид услуга. По света вече има доста "ферми" за биткойни и собствениците им искат да си хеджират риска. Повечето от тях се опасяват от евентуален срив на валутата и затова предоставят под наем част от капацитета си.