Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Балонът с биткойните и криптовалутите много скоро ще гръмне, предупреждават наши и чужди анализатори.

"Въпросът е само да не сте от последните - тези, които обикновено теглят късата клечка", предупреди пред "168 часа" известен финансист.

Според него въпреки всички признаци, че схемите напомнят класически пирамиди, все повече хора се хвърлят в търговията, привлечени от растящите печалби. В момента има поне една дузина криптовалути, борещи се за вниманието на инвеститорите.

За тях се заговори най-вече тази година, когато всички те бяха изтеглени на буксир от биткойните, които отбелязаха сензационен скок - от 1000 долара стойността им се повиши на над 7 хил. Защо финансистите смятат, че дигиталните валути са класическа измама.

Първо, реалната им стойност много трудно може да се определи, защото трансакциите примерно с биткойни са около 1 процент от общата им наличност. Ако някой някъде по света изтъргува нещо, всички казват: "Ей, колко поскъпна!" След което започва лавината - все повече лакоми за печалби хора искат да си купят криптопари.

Правило във финансите е, че когато се търгуват подобни пренебрежимо малки обеми с даден актив, стойността му е абсолютно измислена. И много далеч от реалната.

При останалите валути е точно обратното. Оборотът на международния валутен пазар "Форекс" всеки ден е около 5 трилиона долара. За сравнение чак през 2040 г. ще има 21 млн. биткойни. Именно заради това всички участници имат пълно доверие на курса евро-долар, йена-долар и т.н. Причината е, че изтъргуваните обеми са толкова голям процент от наличността, че много трудно може да има манипулации на валутите.

При биткойните и другите криптовалути е точно обратното Трейдърите много добре знаят, че когато се търгува под 1% от наличността на даден актив, стойността му е повече от измислена.

Просто защото това не е показател за пазарните нагласи. Те са ясни само когато има ежедневни покачващи се обороти, придружени от нарастване на цената.

По всички правила на финансите това е най-точният ориентир при търговията с акции и валути.

Ако броят на сделките расте, а с това и цената, дилърите без задръжки се включват в тренда нагоре, защото имат доверие не на повишаващата се цена, а на растящия обем.

В случая с криптовалутите той е повече от скромен и всеки, който държи да опази парите си, не би трябвало да му се доверява с лека ръка.

Най-малкото защото още когато са замислени дигиталните пари през 1996 г., е изчислено, че в момента, в който търговията с тях нарасне, примерно до 20% от наличността, стойността им моментално ще се срине. Дали ще спре до 1000 долара или слаломът ще продължи до под $20, никой не може да каже. Всичко зависи от изтъргувания обем и от паниката на пазара.

Всеки спад в стойността ще предизвиква нова лавина от продажби. Вторият аргумент срещу криптовалутите е, че всички фирми, които се разплащат с тях, влизат в черните правителствени списъци на съмнителните компании.

"Причината е, че оборотите им много трудно се облагат - обяснява запознат. - Те не минават през банките и разплащателните системи. В същото време с биткойни не могат да се плащат данъци, ДДС и съвсем логично за правителствата и приходните агенции светва една голяма червена лампа, че тези компании нарочно заобикалят контролните органи. Могат да крият обороти, но също така могат да перат пари, да финансират терористи и т.н."

Другият аргумент срещу криптовалутите е, че те всъщност не са пари, а средство за бартер. Някой произвежда стока, а друг му я заплаща с биткойни. Ако обаче реши да си купи нещо друго, което не се търгува с криптопари, той трябва да обърне дигиталните си пари в общопризната валута.

Факт е, че една валута се превръща в пари, когато кралят или държавата ги признае за разменно средство, с което могат да се плащат данъци.

Ако не са признати, значи това не е валута, а нещо друго, някаква стока, която в един момент трябва да продадеш, за да си платиш налозите.

В резултат на всичко това дори бившият аферистмилионер, прототипът от филма "Вълкът от Уолстрийт" Джордан Белфорд обяви, че биткойнът и криптовалутите са една голяма измама.

"Нещо много по-лошо от всичко, което аз някога съм правил", заяви той пред "Файненшъл таймс" и много западни медии. Според него това е най-голямата измама на всички времена - мащабна и гигантска, която всеки момент може да избухне. Белфорд е убеден, че пропагандаторите на криптовалутите рекламират една невероятно голяма измама от най-висш порядък.

"Вероятно 85% от хората в нея нямат лоши намерения, но проблемът остава, защото ако 5 или 10% от тях се опитват да ви изработят, това вече е шибана катастрофа", усмихва се Белфорд. След което добавя, че познава доста хора, ужилени от измами с криптовалути.

"Лично аз никога не бих си купил биткойни или дигатални пари", казва вълкът от Уолстрийт.

Неслучайно тези дни и Китай след Русия официално предупреди инвеститорите да не се доверяват на криптовалутите. Същото направиха и от британския финансов надзор, които обявиха, че огромната възвръщаемост ще е за много кратко време. Че скоро тя ще клони към нула.

Паралелно с това изпълнителният директор на "Джей Пи Морган" Джейми Даймън заяви, че търговията с биткойни е доста глупава и много скоро балонът ще се спука. В България дигиталните пари имат много фенове, включително сред най-добрите ни финансисти. За разлика от обикновените инвеститори, които са привлечени от печалбите, експертите имат принципни позиции. Те поддържат тази валута, защото смятат, че след като централните банки могат да емитират пари и да правят толкова много глупости на пазарите, защо и други да не могат да пускат валути?

Този тип лобиране обаче няма нищо общо с неприятностите, които могат да застигнат дребните вложители в криптовалутите. Те никога не трябва да забравят, че още когато са замислени, техният провал е програмиран предварително.