Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всяка сутрин точно в осем от къщата на Девин Кели се чуват изстрели. Съседите му ненавиждат шума, който продължава с часове. Никой обаче не предполага, че Кели е опасен. Смятат, че младежът просто тества оръжията си, които в Америка е законно и нормално да притежаваш.

Девин Кели бил кротък съсед. Не поздравявал никого, но и не проявявал агресия. До 5 ноември тази година, когато изправи Тексас пред най-масовата стрелба в историята на щата.

26-годишният американец убива 26-има души и ранява още толкова.

Трагедията се разиграва в Първа баптистка църква в Саутърленд Спрингс. Селището е малко, само с 400 жители и се намира на около 50 километра югоизточно от град Сан Антонио. Сред загиналите има бременна, няколко деца, както и 14-годишната дъщеря на пастора. Жертвите са на възраст между 18 месеца и 72 години. Сред тях е и цяло 8-членно семейство.

Причините за зверството остават неясни. Смята се, че Девин Кели е бил психично нестабилен и е подтикнат да убива заради здравословните си проблеми. Появи се информация, че е бил и изявен атеист. Бивши негови учители разказаха в свои интервюта, че младежът бил странно дете, което се изолирало от съучениците си. Той рядко имал приятели и бил краен атеист. Тези си възгледи често проповядвал и в социалните мрежи. Много от бившите му съученици споделят, че са го премахнали от списъка си с приятели във фейсбук, заради крайните му и негативни изказвания. Въпреки това няма данни за връзки между него и организирани терористични групи.

Според очевидци въоръженият Кели е влязъл в църквата малко преди края на службата, като е открил огън още преди да прекрачи прага й. Той е изпразнил 15 пълнителя.

Властите твърдят, че в самия религиозен храм той е избил 23-ма души с автоматично оръжие, а навън още двама. На излизане убиецът е бил посрещнат от местен жител, който открил огън по Кели с оръжието си и е успял да го рани. Според полицията геройството е дело на 55-годишния Стивън Уилфорд, който се е отзовал веднага щом е чул стрелбата от църквата. Прострелян, Кели се е опитал да избяга с колата си, но катастрофирал.

Малко по-късно се самоубива. В колата му са намерени няколко оръжия. Пушката, с която той стрелял в църквата, струвала малко над 500 долара.

Дори все още да не е ясна причината защо Кели е решил да открие огън, в миналото му се крият важни улики, които могат да обяснят мотивите му.

Телевизията разпространи на своя сайт негова снимка, посочвайки, че той е роден на 21 февруари 1991 година.

"Той е на 26 години. Служил е във ВВС от 2010 до 2014 година. Бил е съден през май 2014 година и позорно е изгонен от служба", отбеляза Си Би Ес.

През 2012 година е арестуван за насилие над съпругата си

Осъден е на 12-месечен затвор от военен съд по обвинение в упражняване на насилие над жена си и детето си. 2 години по-късно той е бил понижен в чин заради лошо поведение. Според някои медии именно това е провокирало действията му. Тези твърдения се основават на показания, според които църквата е била често посещавана от бившата му тъща, която спомогнала за осъждането му. По непотвърдени предположения атаката била насочена директно срещу нея. Тя обаче не е била вътре, както очаквал извергът. Според източници от разследването той многократно изпращал заплашителни съобщения на тъща си.

Информацията, че бившият военнослужещ Девин Кели е бил осъден от военен съд по две обвинения за домашно насилие, липсва в базата данни на ФБР. Това е истинска мистерия, защото правилата на Пентагона изискват информацията за присъди на военнослужещи за домашно насилие да бъде предавана в базата данни на бюрото.

Всъщност благодарение на изчезването на досието Кели успява да си купи оръжие. По силата на федерален закон това е забранено за лица, осъдени за домашно насилие срещу член на семейството или дете.

"Военновъздушните сили проверяват какво е станало с криминалното досие на бившия военнослужещ Девин Патрик Кели след присъдата му за домашно насилие от 2012 г.", каза говорителка на военновъздушните сили. "ВВС ще направят цялостен преглед на своите бази данни, за да се гарантира, че досиетата за други подобни случаи са предадени коректно в базата данни", добави тя.