Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Истинско чудо е, че 18-часовото пътуване с линейка до Германия не е навредило на 11-годишното дете

В България развива алергия към медикаменти, преди трансплантацията ще е на имунотерапия

Истинска буря в социалните мрежи предизвика насилственото сваляне на 11-годишния онкоболен Йордан Борисов и семейството му от самолет на летище София.

Случаят нашумя, след като бе описан във фейсбук от д-р Радина Денкова, която присъствала на нелепата ситуация. От официалното становище на авиокомпанията се разбира, че

те са длъжни да осигурят безопасността на пътниците

на борда и ако преценят, че полетът е рисков за здравето на някого от тях, трябва да го отстранят. Точно така болното момче става жертва на решението на главния пилот то да не бъде качено на борда на самолета.

За щастие Фондът за лечение на деца реагира незабавно и изпрати линейка, с която за 18 часа Йордан и семейството му стигнаха благополучно в Германия.

"За много кратък период от време трябваше да организираме пътуването - споделя пред "168 часа" д-р Мариета Райкова, директор на фонда. - На авиокомпанията

бяхме предоставили

всички необходими документи още предния ден. В това съм сигурна, защото техен представител изиска от нас допълнителни изследвания и становища."

По думите й предоставените документи удостоверявали, че Йордан е в състояние да пътува, и гарантирали, че здравето му няма да се влоши.

"Бях изключила като опция, че с полета може да възникне проблем - разказва д-р Райкова. - Бащата на Йордан ми се обади, че на летището са ги посрещнали и всичко е окей."

Всъщност детето е с диагноза остра лимфобластна левкемия (рак на кръвта). Най-често това заболяване се среща в ранна детска възраст.

Затова се налага да пътува за Германия, където

първо ще бъде подложено на имунотерапия,

която не може да се реализира в България. Ако тя доведе до ремисия, едва след това може да се пристъпи към костномозъчна трансплантация.

На 10 юли тази година семейството на Йордан подава заявление във Фонда за лечение на деца. Досието му е разглеждано 2 пъти на заседание на обществения съвет - първо на 9 август и след това на 27 септември.

Всъщност забавянето на случая идва от състоянието на детето, защото трябва да се предприеме конкретно лечение, което да го стабилизира и да доведе до ремисия.

"При Йордан най-големият проблем беше да се уцели периодът, в който ще може да бъде транспортиран до Германия, защото имаше известни проблеми - разказва директорката на фонда. - За прием, за лечение също трябваше да достигне определена фаза. Също така чакахме оферта от болницата около месец."

Оказва се обаче, че основното лечение на Йордан Борисов у нас е довело до редица усложнения

Той е станал чувствителен към различни медикаменти и е направил алергична реакция. Поради тази причина в България не е било възможно да се осъществи химиотерапия, която да доведе до ремисия.

Експертните становища на лекарите по случая показват, че се препоръчва алтернативна имунотерапия, защото има повишен риск за основното заболяване. След нея може да се пристъпи евентуално към костномозъчна трансплантация на стволови клетки.

В тези становища абсолютно никъде не се споменава, че детето трябва да пътува в специален режим.

"Всички документи, които бяха предоставени и попълнени, показват, че няма непосредствени причини и рискове за пациента - споделя пред "168 часа" проф. Добрин Константинов, който е представил едното становище по случая. -

Определено детето не е в идеално здраве

Неудобство е и че Йордан има фрактура на единия крак, допълнение към основното заболяване, което може би е било проблем по отношение на настаняването му в самолета."

По думите му това, че детето е било в инвалидна количка, не е риск по време на пътуване в самолет. То е било стабилизирано, за да може да се качи на борда.

Въпреки всички неприятности 11-годишният Йордан успя да стигне до болницата в Германия, без 18-часовото му пътуване с линейка до там да влоши състоянието му.

"Детето било притеснено от дългия престой в линейката, но е пристигнало без никакви проблеми - споделя д-р Мариета Райкова. - При приема лекарите са казали, че тези 18 часа не са му навредили по никакъв начин.

Не е имало абсолютно никакви последствия

за здравословното му състояние." По думите й на детето му предстоят последни изследвания.

"В понеделник говорих с бащата. Той каза, че им предстои едно последно изследване, преди да започне терапията - разказва д-р Райкова. - Детето като цяло не е в добро състояние и трябва време, за да се разбере в каква посока ще тръгне лечението. Понякога и в Германия медицината е безсилна."

Д-р Мариета Райкова - директор на Фонда за лечение на деца.
Д-р Мариета Райкова - директор на Фонда за лечение на деца.