Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кръстин Кацаров отказва да коментира делото си, докато не приключи на 3 инстанции.
Кръстин Кацаров отказва да коментира делото си, докато не приключи на 3 инстанции.

Бранил приятелски семейства от разследвания в Казанлък, не им давал да образуват дела срещу младежи за наркотици

Името на един прокурор от Казанлък нашумява преди 2 г. покрай разследване срещу журналист, отразявал наводнение в града.

Репортерът Георги Манев от “Пресс ТВ” получава призовка, тъй като Кръстин Кацаров е решил да му повдигне обвинение за всяване на паника през април 2015 г. Магистратът е временен шеф на прокуратурата в Казанлък. Докато си пие бирата на балкона у дома, той получава позвъняване от кметството и решава да действа с “твърда ръка”.

След като случаят добива гласност, разследването срещу журналиста приключва безславно и е прекратено.

Кацаров обаче остава в полезрението на спецзвеното “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура, което се бори срещу лоши магистрати. И на 7 март т.г. прокурор Ивайло Занев го дава на съд по 2 обвинения - за натиск на колеги и опит за принуда.

Делото срещу прокурора Кацаров гледа съдия Петър Сантиров.
Делото срещу прокурора Кацаров гледа съдия Петър Сантиров.
Делото на Кацаров ще се гледа от състав, председателстван от съдия Петър Сантиров, в Софийския градски съд. През 2015 г. магистратът бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд по дело за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов.

Сега в ролята на подсъдим е Кръстин Кацаров. Той завършва право през 1999 г. в Бургаския свободен университет. След това започва работа в районната прокуратура в Казанлък. 6 години по-късно става зам. районен прокурор. През 2014 г. оглавява временно прокуратурата. Отстранен е от поста през 2015 г. заради разследването срещу него. На 1 февруари т.г. е възстановен на работа, въпреки че е подсъдим.

Дело срещу син

на приятелско

семейство на

шефа на

прокуратурата -

да се прекрати

За това настоявал Кацаров пред свой подчинен. През пролетта на 2015 г. той посещава 2 пъти кабинета на колегата си Дойчо Цанев, който водел дело срещу млад мъж за притежание на пико. Убеждава го

да прекрати

разследването,

тъй като

“случаят е

незначителен”

Посочва, че мъжът е син на негови близки. Цанев обаче не се поддава. Делото приключва със споразумение между обвинения и прокуратурата за 800 лв. глоба.

Да влияе на вътрешното убеждение на колега, Кацаров си позволява и по дело за присвояване, става ясно от обвинителния акт срещу него.

През 2012 г. прокурор Мария Михайлова започва разследване срещу неизвестен извършител за присвояване на 59 773 лв. от застрахователното дружество “Армеец”. Разследващите обаче разработват Николай Мончев и Деляна Спасова, които заемали ключови позиции в клона на “Армеец” в Казанлък.

Разследването ту се прекратявало, ту се възобновявало. През 2015 г. Кацаров вика прокурор Михайлова и ѝ казва да възобнови делото, за да се повдигне обвинение и на друг. Бащата на разследвания Николай Мончев му бил приятел и му звънял на всяко 20-25 число в месеца да разбере какво се случва. Поводът - внасял суми по сметката на “Армеец”, за да покрие липсите в касата, за което синът бил осъден по друго търговско дело.

Месеци по-късно прокурорката намира причини да възобнови делото, а Кацаров ѝ казва да повдигне обвинения и на 2-мата разследвани. Тя му отвръща, че няма доказателства. “Изобщо не ме интересува, искам да обвиниш Спасова, за да поеме и тя от задълженията към “Армеец”, нарежда Кацаров. Михайлова не го слуша и прекратява разследването.

През 2015 г. Кацаров се обажда на съдия Ирена Янкова от административния съд в Стара Загора, тъй като на нея се паднало да гледа жалба на негови хора. Подпитва я дали може да направи нещо.

Жалбата от “Съмър пропърти” била с искане за отмяна на заповед от началника на регионалния отдел “Национален строителен контрол” в Стара Загора Женя Пеева за строителство на база за рехабилитация.

Целта на Кацаров е съдийката да реши делото в полза на “Съмър пропърти”. В наставленията към Янкова той изпраща и адвокат на компанията.

“Неколкократно казах на адвоката, дори веднъж му се разкрещях по телефона да не ми говори за дела. Казах му, че

няма да лежа

в затвора с

Ченалова,

нарушайки служебните си задължения”, разказва пред градския съд съдия Янкова.

На 17 август 2015 г. тя се отказва да гледа делото и си прави отвод. То е решено от друг съдия, който отхвърля жалбата на “Съмър пропърти”.

Друга от проявите на Кацаров е, че кара прокурор Мария Михайлова да образува дело за грабеж на чужди посеви. Нарежда ѝ дори да задържи мъжа за 72 ч, а после да поиска постоянния му арест от съда. Собственик на посевите се оказва близък на прокурора.

Прокурорският шеф склонява и свой колега да приеме, че кметът на Павел баня е извършил документно престъпление, да му повдигне обвинение и да го задържи.

Пред Висшия съдебен съвет Кацаров обясни, че по този случай бил възмутен, тъй като делото се води срещу неизвестен извършител, въпреки че има сигнал срещу кмета на Павел баня. Пред съдебните кадровици Кацаров уточни, че прокурорът по случая е близък с кмета,

имал къща в

Павел баня и

дори му викали

“павелбанския

прокурор”

Разследването срещу Кацаров се проточи година и половина заради серия експертизи, които трябваше да установят дали е вменяем и може ли да бъде съден. Становището на деветорната експертиза е, че прокурорът е нормален и може да носи наказателна отговорност.

За странностите на Кацаров пред Софийския градски съд разказва адвокат Моника Димова. Тя е представлявала журналиста Георги Манев от “Пресс ТВ”.

Веднъж прокурорът ѝ звъннал по телефона. “Търси ви Къци Бирата”, казал Кацаров в слушалката. Тя пак попитала: “Кой ме търси?”, а прокурорът повторил: “Къци Бирата”.

Започва да

атакува

адвокатката, че

защитава медии,

които пишат “статии, затормозяващи него и семейството му”. Димова разпознала Кацаров.

“През 2015 г. стана избухлив, много пъти се е налагало да разговаряме с по-остър тон. Беше изпратен на семинар в София, но ми звънна да каже, че не може да остане до края му, тъй като му се обадили, че майка му е тежко болна и може да умре всеки момент. Взех служебния автомобил и отидох до дома му”, разказа пред съда окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Двамата с Кацаров отиват до дома на майка му в с. Шейново. Заварват възрастната жена в градината. “Нещо си работеше жената, беше взела и двама съседи. Кацаров ме излъга, че тя е болна”, добави прокурор Атанасов. Той разказва, че на годишното събрание на районната прокуратура в Казанлък през 2014 г. Кацаров изглеждал превъзбуден. “Започваше, връщаше се отзад напред и в един момент спря да чете доклада. Обърна се към прокурорите в залата: “Отсега нататък ви забранявам да образувате дела за наркотици, ако са заловени под 5 грама”, разказва още Атанасов.

На събранието Кацаров почнал да обяснява, че през м.г. колегите му завели подобно дело на младо момче от Казанлък, “а баща му бил лекар и разследването стресирало цялото семейство”.

Атанасов поискал обяснение от Кацаров в качеството си на окръжен прокурор на Стара Загора. “Моля да ме извините, но съм в еуфория в момента. Купих си кола, купих си и апартамент”, оправдал поведението си Кацаров.

Той отказа да коментира обвиненията срещу него пред “24 часа”, тъй като е висящо в съда.

Най-често прокурор Кръстин Кацаров карал подчинените си да прекратяват дела срещу негови познати.
Най-често прокурор Кръстин Кацаров карал подчинените си да прекратяват дела срещу негови познати.