Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Астмата е хронична болест на дихателните пътища. При нея има недостиг на въздух, болки в гърдите и кашлица. Страданието е лечимо, рядко може да застраши живота.

В древността се е вярвало, че астмата е свързана с емоциите. През XX век я лекуват с психоанализа. В наши дни е потвърдено, че една от причините за нея е тъкмо емоционалният стрес. Такъв е случаят с Димитър Благоев.

Апостолът на социализма е роден в с. Загоричане. През 1885 г. той го описва така: “Загоричане е от големите села в Костурското окръжие, състоящо се от 400-500 къщици и населено само от българи.” През 1917 г. обаче от трибуната на Народното събрание Благоев заявява: “Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление.”

“Какво търсиш в България тогава?”, питат го от десницата. Славянинът се прави на глух, защото е избран като български гражданин в българския парламент. “Как се наричат в Загоричане българите?”, скача от място Христо Попов, който също е от Македония. “Ако ги питате, те се наричат християни”, отвръща Благоев. “Те се наричат бугаре”, поправя го Попов.

“Аз не искам да влизам в тази сфера - прави маньовър Благоев, - но искам да ви изтъкна какви опасни от ваша гледна точка, от буржоазна гледна точка, теории се развиват в нашата история относително процеса за обединението на българското племе.”

Според теоретиците на македонизма потомци на Александър Македонски са основали най-старата славянска държава. Тя се наричала Славуния, а българите в нея били малка група завоеватели. От този конфликт покълнала македонската нация.

Македонската нация е потребна на Благоев за конструиране на утопичната Балканска федерация. Освен македонската в нея трябва да влязат добруджанската, тракийската и дори някаква шопска нация. Името България е заличено!

В тази връзка финалът на Благоевата реч гласи: “Ако ние попитаме всеки един народ, особено на Балканския полуостров, който толкова много е изстрадал, ако попитаме народите какво управление искат: република или монархизъм, ние сме дълбоко убедени, че тия изстрадали народи ще искат република като един етап към балканската федеративна република, а по-нататък като един етап към социализма.”

“Следователно, аз свършвам, като извиквам: да живее революцията, да живее социализмът!”, вдига юмрук ораторът. После се хваща за гърдите и почва да кашля. Това е остър пристъп на астма от прекомерно вълнение.

По онова време няма инхалатори и Дядото се дави всеки път, когато пропагандира червената идея. Партията му купува файтон, защото пешком се задъхва. Мести се в Банкя, където според поверието въздухът се сменя шест пъти дневно и е лечебен. Но ефектът е слабоват.

След септемврийския метеж през 1923 г. астматичните атаки зачестяват. На 6 май 1924 г. Благоев губи съзнание. Лекарите успяват да го свестят. Надига се да отиде на заседание на Централния комитет, но отново припада. Издъхва призори на 7 май.