Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спасителят на евреите, намиращи се в държавните граници на България (те не са само български граждани, но има и полски, германски, австрийски, испански и т.н. евреи), е държавният глава цар Борис III. Разбира се, ние ценим цялата обществена и политическа подкрепа за евреите в България, но по ред причини техните акции можеха само да влошат положението на евреите, както това става в Холандия, където народът наистина се вдига в защита на своите евреи (има стачки в университетите в Делфт и Лайден, има бунтове в Амстердам, Харлем и други градове). Резултатът е, че мерките срещу евреите в Холандия се затягат и че 75% от тях са депортирани и уви, не се връщат.
И неслучайно по време на процеса срещу Айхман в Йерусалим , израелският прокурор заявява пред събралите се израелски и американски журналисти, а изявлението му е публикувано в десетки американски и израелски вестници: "Борис е бил герой. Той е блокирал напълно Айхман и е защитавал българските евреи." ("Boris was a hero. He absolutely blocked Eichmann and protected Bulgaria's Jews" ).
Да се противопоставиш на водената от Хитлер политика, особено по въпроса за евреите, се е изисквало не само смелост, но и огромен такт и съобразителност.
Когато обяснява провала на исканата от нацистка Германия депортация на евреите от България, въпреки изпращането на самия Данекер, Айхман признава: "с хитри български номера цар Борис бойкотира политиката на Райха по еврейския въпрос."

От фейсбук