Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В
ъпреки че е далеч от най-мощните ядрени оръжия изпробвани в света, водородната бомба на Ким може да изпепели Ню Йорк, смятат експерти.
Досега Пхенян е съобщил официално общо за шест ядрени експеримента. Първите три изпитания на Северна Корея от 2006 до 2013 г. са били атомни бомби, приблизително същите като тези, използвани в Хирошима и Нагасаки, които заедно убиха повече от 200 000 души.
Впоследствие обаче смъртоносната мощ на тестовете нараства главоломно, като последният от тях се оценява на 100 килотона. Той е
10 пъти по-силен от миналогодишния експеримент,
който причини земетресение с магнитуд 5,3.
"Това устройство може да изпари напълно целия Ню Йорк. Никой няма да остане жив - казва Андрей Ланков, професор по корейски изследвания в университета "Кукумин" в Сеул, пред “Ал Джазира”. - С атомна бомба можеш най-много да убиеш половината население на Манхатън. Докато водородните бомби са много по-мощни, а също и много по-скъпи. За севернокорейците да имат толкова мощно и скъпо оръжие е малко прекалено - просто няма смисъл".
"Това е като да си купите “Порше” само за да пазарувате в близкия магазин... Програмата е много скъпа и наистина няма да допринесе значително за сигурността им, но правителствата понякога правят луди неща" допълва Ланков.
Водородната бомба е глобален стандарт за петте държави с най-големи ядрени възможности: САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. За съжаление вече и други страни също могат или да я имат, или да работят върху нея, въпреки усилията в световен мащаб за ограничаване на разпространението на тези свръхмощни оръжия.
Стратегията на режима в Пхенян е лесно предвидима. Още преди няколко десетилетия вождовете на Северна Корея решиха
да заложат на ядрената програма за оцеляването си
Последвалите събития в света само увеличиха решимостта им да се сдобият с атомно оръжие.Неслучайно те открито заявяват, че Саддам Хюсеин все още щеше да бъде жив, ако се беше сдобил с оръжия за масово унищожение.
Друг назидателен пример за ръководството на затворената комунистическа страна е съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи.
Той се съгласи през 2004 г. да прекрати своята ядрена програма в замяна на икономически постижения, но в крайна сметка бе убит от бунтовници, които бяха подкрепени от западните сили. През 1994 г. Украйна се съгласява да премахне ядрените оръжия, които бе придобила след разпадането на Съветския съюз, в замяна на гаранции за сигурност от Русия, Съединените щати и Обединеното кралство, но впоследствие Крим беше присъединен от Русия. Севернокорейските лидери виждат тези примери като оправдание за своето убеждение, че ядрените оръжия са жизненоважни за оцеляването на режима им.
Какво може да направи външният свят в тази ситуация? Ако целта е възспирането на Северна Корея, тогава честният отговор - макар и обезкуражаващ - е "нищо, което не е военна операция".
Преговорите са се проваляли многократно. Севернокорейскито ръководство, разбира се, няма ентусиазъм да обсъжда нещо, на което гледа като на подписване на собствената си смъртна присъда
През 2006 г. режимът задейства първото си ядрено съоръжение, последвано от тестове през 2009 г. и 2013 г.
През 2016 г. последваха четвърти и пети ядрен опит, като севернокорейците заявиха, че четвъртият е бил с водородна бомба, въпреки че експертите поставят под въпрос този факт.
Петият тест през септември 2016 г. беше измерен като най-голямата детонация в Северна Корея, но земетресението, което предизвика, все още не се смяташе за достатъчно голямо, за да покаже пълен термоядрен взрив.
Часове преди съобщенията за следващия експеримент с атомно оръжие, режимът заяви, че е
разработил по-модерно
ядрено оръжие,
което има "голяма разрушителна сила", и че на 3 септември 2017 г. Ким Чен Ун лично е проверил водородната бомба.
Официалната информационна агенция на КНДР я показа и на снимки, като съобщи, че тя има експлозивна мощност от няколкостотин килотона и може да бъде взривена на голяма височина. В допълнение от Пхенян съобщиха, че вече могат да произведат подобни съоръжения, колкото си поискат.
"Любимият ни вожд Ким Чен Ун посети Института за ядрени оръжия на страната и "наблюдава как всяка една водородна бомба ще бъде заредена в нова ракета",предаде агенцията на КНДР. "Всички компоненти на бомбата са родно производство и всички процеси са били задействани на базата на Чучхе (официалната идеология на режима, смесица от комунизъм и национализъм), която дава възможност на страната да произвежда мощни ядрени оръжия, колкото желае".