Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дългоочакваният български филм "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов ще се завърти от 10 ноември в рекорден брой киносалони у нас. Революцията се развихря на 65 големи екрана в цялата страна, а зрителите ще се потопят в завладяващата история от страниците на отличения с редица награди едноименен роман на Милен Русков.

Така лентата ще надмине другата нова, родна продукция "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков, която вече се прожектира в над 50 "храма на седмото изкуство". Зад филма на Джевелеков стои същият екип, отговорен за един от рекордьорите в българския бокс офис с над 210 000 зрители "Love. Net".

Сега обаче "Възвишение" има сериозни шансове да надмине по интерес най-гледаните български филми от последните 20 години като "Мисия Лондон" и т.н.

"Исках премиерата на филма да бъде в киното, в което израснах - "Сердика". До последно имахме намерение да го изчистим от боклуци и да го пригодим за прожекции, но нямахме тази възможност - събориха го", разказа режисьорът на пресконференция след предпремиера на лентата в София.

Първата прожекция на филма бе в Котел на Деня на народните будители.

Божинов е и продуцент на "Възвишение" заедно с Иван Дойков ("Мисия Лондон" и "Под прикритие"), Оксана Шаламанова ("Ол Старс Ин") и Нина Алтъпармакова.

Специфичните диалози са дело на Милен Русков, който ги превежда успешно на киноезик и запазва автентичността им от своята творба, наред с всички особености на възрожденската реч от онова време.

"Най-голямата отговорност, която поехме, е на първо място към читателите на романа на Милен Русков, тъй като те вече имат изградена представа за сюжета и не трябваше да ги разочароваме", заяви още в самото начало Божинов.

Лентата е заснета широкоекранно подобно на редица култови холивудски филми, а камерата е умело използвана от оператора Антон Бакарски.

"Възвишение" е първият български кинопродукт, заснет със специалната техника, използвана от титаничния режисьор Мартин Скорсезе за последното му творение "Мълчание".

Целият актьорски каст се представя на нужното ниво и покрива очакванията, като се откроява играта на главните участници в Делото на големия екран - Алекс Алексиев в ролята на Гичо, Стоян Дойчев в колоритния образ на Асенчо и, разбира се, Филип Аврамов като Димитър Общи.

Дружината от полу-ревУлиционери, полу-разбойници се допълва от Христо Петков (Тодор Шумненеца), Кирил Ефремов (Петко Страшника), Благовест Благоев (Наш Тотко), Станислав Ганчев (Пейо Бръмбара), Румен Гавазанов (Георги Чумата), Антонио Димитриевски (Григор Стойневски Македонеца), Ивайло Димитров (Стефан Жълъда), Веселин Анчев (Велчо Шунтов). Участват още Параскева Джукелова, Васил Михайлов и др.

Сюжетът на филма преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир, който води до провала на Вътрешната революционна организация. Сред тях са Гичо и Асенчо, които освен всичко получават персонална задача от Общи - да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението...

"Възвишение" сякаш казва: "Ила, че ми трябаш!" 

И макар Гичо да предупреждава: "А който не иска с добро, с бой ще ся возвиси", няма да има нужда от груба сила и филмът навярно ще привлече с лекота в салоните възможно най-много зрители, които да "возвиси".