Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има версия, че Осуалд е бил вербуван от КГБ, докато живял в Минск

В Москва убийството на Кенеди е предизвикало шок, става ясно от документи от 1 декември 1963 г. В тях шефът на ФБР Едгар Хувър се позовава на “надежден източник, който в деня на убийството е бил в Русия”.
“По данни на наш източник функционерите от КПСС предполагали, че това е добре организиран преврат на ултрадесните в САЩ, в който може да е участвал вицепрезидентът Линдън Джонсън”, пише в архива на ФБР. Според съветското правителство заговорниците планирали да използват убийството, за да прекратят преговорите със СССР и да нападнат Куба. Москва се опасявала, че при липсата на президент някой безотговорен генерал от САЩ може да пусне ракета срещу СССР.
“КГБ разполага с данни, които навеждат на мисълта, че отговорност за убийството на президента Кенеди носи вицепрезидентът Линдън Джонсън (“любимият син на Тексас”, който не печели номинацията за президент на Демократическата партия през 1956 г. и по-късно е избран за вицепрезидент от Кенеди - бел.ред.)”, пише в донесение на американските служби. В тази връзка съветското разузнаване иска информация от своите агенти какви са били личните отношения на Джонсън със семейство Кенеди, “особено с Робърт и Тед Кенеди”.
В СССР смятали Лий Харви Осуалд за невротичен маниак
Той е бил експулсиран оттам, защото го смятали за луд.
Осуалд бяга в СССР през 1959 г. и живее две години и половина в Минск, поради което има версия, че е бил вербуван от съветските спецслужби. Получил е 5000 рубли и жилище. Учи руски език при Станислав Шушкевич, млад служител в минския радиозавод, в който Осуалд работел като помощник-шлосер. Това е първата среща на бъдещия убиец на Кенеди с бъдещия председател на Върховния съвет на Беларус Станислав Шушкевич, който през 1991 г. заедно с Елцин и Кравчук подписа Беловежкото споразумение за разпадането на СССР. В Минск Осуалд е вземал и уроци по стрелба.
Контактите на Осуалд със служители на КГБ и с кубински дипломати в Мексико стават основание за различни конспиративни теории. Според Юрий Носенко, сътрудник на КГБ, избягал в САЩ, Лий Харви Осуалд е действал сам по време на убийството на Кенеди и
никога не е бил
агент на КГБ
В разсекретените сега документи обаче се вижда, че в тези твърдения се съмнявал Тенет Бъгли, завеждащ сектора за контраразузнаване в съветския отдел на ЦРУ. Според него КГБ е съчинил легендата, че Осуалд няма нищо общо с комитета, че не са му искани разузнавателни данни за армията и че дори не е бил проверен за подставено лице.
“КГБ иска да скрие нещо. Това може да бъде фактът, че Осуалд е бил агент на КГБ”, пише Бъгли в писмо до централата в Ленгли, щата Вирджиния.
Според в. “Дейли Телеграф” от архивите излизат и пикантни подробности. Там пише, че ЦРУ е проучвало възможността за
сътрудничество с мафията за убийство на Фидел Кастро
Кубинските емигранти били съгласни да платят за 100 000 долара за Фидел и по 20 000 - за Че Гевара и Раул Кастро. Комитетът по въпросите на политическите убийства към Камарата на представителите е изготвил проект за доклад, в който се развенчава хипотезата, че кубинските власти са разпоредили убийството на Кенеди като отмъщение за неуспешните покушения на ЦРУ срещу Кастро. Комитетът не смята, че Кастро би убил президента, защото такава стъпка би дала повод на САЩ да унищожат Куба, се казва в доклада.