Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подозират, че тайно се е договорил с премиера на Испания и само в Брюксел знаели за конспирацията.

Стоейки в голямата зала на каталунската централа в Барселона в началото на 2016-а, 54-годишният бивш журналист държи реч пред политици и граждани. Карлес Пучдемон току-що е избран за президент на Каталуня, а от врата му виси златният медал - символ, че той е 130-ият лидер на региона.

"Стигнахме много далеч. Но не сме изморени. Изпълнени сме с надежда. Невъзможното е само опция", казва Пучдемон.

Нарекоха го "човека, който се опита да разцепи Испания", въпреки че за независимостта на Каталуня се говори още от преди той да заеме поста на регионален лидер. Карлес Пучдемон рискува всичко, за да направи областта независима. Днес той едва ли ще може отново да се върне в Испания.

Четири месеца след референдума Каталуня обяви независимост, а Пучдемон и подчинените му бяха уволнени и избори за ново правителство бяха насрочени за 21 декември. Бившият журналист изчезна, за да се появи по-късно в Брюксел, където държа реч с цел да разсее всички спекулации около себе си - дали ще търси убежище, какво ще прави с кариерата си оттук нататък и най-важното - ще се върне ли в родината си?

На пресконференцията бившият каталунски лидер беше категоричен, че той и партията му ще се кандидатират на предсрочните избори въпреки нежеланието на Испания, ала ще останат в Белгия, докато в родината им стане безопасно за тях и Мадрид спре да търси "отмъщение".

Въпреки че е откаран тайно до Франция, откъдето хваща самолет за Белгия, Пучдемон заяви, че не търси убежище и всички спекулации, че може би ще се скрие в Румъния, са неверни. Но когато бе попитан от журналистите дали е готов да се върне в Испания, за да изтърпи възможната 30-годишна присъда за подклаждане на бунт, той демонстративно подаде микрофона на колегите си. Реши да отговори по-късно с лаконичните думи: "Дали един честен съд ще позволи подобен изход от ситуацията? Отговорете си на този въпрос и ще разберете моя отговор."

Но кой всъщност е човекът, който почти запали гражданска война в Испания?

Роден през 1962 г., Пучдемон израства в малко планинско градче под диктатурата на ген. Франсиско Франко. Учи испански в местната църква като всички свои връстници, но у дома общува с родителите си пекари и още 6 деца само на каталунски.

На девет е изпратен в пансион, "за да се научи да бъде боец". Едва на 13 г. е, когато диктаторът Франко умира. Изключително привързан към каталунския език и с огромна страст към историята, съзнанието на тийнейджъра е белязано от тежката репресия на Франсиско Франко към Каталуня.

Според неговите приятели от детството Карлес бил от онези деца, които се разбирали с всички, дори и с по-големите ученици.

Не приличал на бъдещ лидер,

но трудно можело да забравиш присъствието му и било страшно лесно да се сприятелиш с него. Колегата му и приятел Карлс Порта пък го описва като "честен и устойчив" мъж, носещ "цветовете на независимостта".

Критиците му обаче са на друго мнение. Според тях той никога "не е бил подготвен да предприеме такова предизвикателство", въпреки че независимостта на Каталуня е "в кръвта му и движи живота му".

В колежа учи каталунска фиология, а първата си работа намира в местен вестник, където често остава да работи до късно. Тогава е едва на 16 години. Още от самото начало се интересува от интернет и новите технологии и благодарение на активната кампания в социалните мрежи референдумът му имаше толкова голям отзвук.

В университета започва да учи философия, но го напуска, за да може напълно да се отдаде на журналистиката. Работи като репортер дълги години, докато през 1988 г. става главен редактор на "Ел Пунт". Пише за списания и основава медията "Каталуня днес" изцяло на английски език. Пучдемон говори и френски, и румънски заради съпругата си Марчела Топор, която е родом от северната ни съседка.

През лятото на 1991 г. той предприема пътуване към Словения, която след референдум и сблъсъци по улиците обявява независимост от Югославия. Това още повече го вдъхновява да се бори и родината му да получи своята свобода. Но не иска да следва примера й, предизвиквайки война по улиците. Целта му е да следва примера на Ганди, който се опитва да спечели подкрепа за мирното отцепване на региона, въпреки че се случва точно обратното.

През 2011 г. става кмет на Джирона - първият, който успява да прекъсне доминацията на социалистическата партия в Каталуня от 32 години насам.

На 10 януари 2016 г. е избран за президент на Каталуня. Като и тук е първи - в това да не се закълне във вярност на испанската конституция и сегашния крал Фелипе VI. Оттогава Пучдемон не е най-популярният човек в левицата. Всъщност успява да си издейства статута на един от най-големите врагове на испанското правителство. Интересното е, че с министър-председателя на Испания Мариано Рахой има едно-единствено нещо, което ги свързва - и двамата са претърпели тежки катастрофи, когато са били млади. Рахой има белези, скирти под брадата, а Пучдемон - на челото под бретона му.

За политическия анализатор Йоан Ботела,"Пучдемон вярва, че е призован от съдбата да заведе каталунците в обетованата земя, а действията му са много непредсказуеми". Както и че "той въобще не изглежда психически нестабилен, както го описва Мадрид".

Както за Пучдемон се твърдеше, че се е укрил в Румъния, сега същото се говори и за съпругата му. Според различни източници, когато Марчела Топор разбрала, че вече няма охранители, които да пазят семейството й, взела двете си дъщери Магали и Мария и отлетяла за Букурещ.

Румънската актриса, която по-късно става журналистка, и бившият каталунски президент са заедно от 20 години. Те държат връзката си далеч от очите на обществото, ала за всички е ясно, че Марчела подкрепя мъжа във всяко негово начинание, включително и за независимостта на Каталуня.

Срещат се на представление. Актрисата е на турне с британска трупа в провинция Джирона, на която Пучдемон тогава е кмет.

Искрите са мигновени и политикът дори пътува до родния й Букурещ, за да опознае дълбоко религиозното семейство на Марчела. Дори сключват брак в Коста Брава, а след това и в Румъния.

Приятелите на Марчела я описват като "сладка, образована, устремена и трудолюбива". Също като съпруга си тя говори много езици. След като се омъжва за него, оставя кариерата си на актриса и се отдава на семейните си задължения и журналистическата работа в "Каталуня днес".

Една от малкото им снимки е в деня, в който Пучдемон става президент. Марчела е фотографирана как нежно целува съпруга си по челото, а по-късно тв журналист се шегува, че "с толкова различна и красива жена Пучдемон ще направи всичко възможно всеки ден да пътува тези 120 км от Барселона до Джирона, за да си легне до нея след работа".

В търсенето на независимост обаче някои журналисти в Испания откриха конспирация. "Какво точно прави Пучдемон в Белгия? И дали бивши каталунски чиновници си напуснаха постовете от страх, или знаят нещо, което ние не знаем?"

"По мое мнение нещо се случва и никой не знае за това. Според мен Европа се намесва в работите на Испания", категорично заявява журналистката Ернест Марсия, работеща за радио "Каталуня", пред Би Би Си.

"Публично те няма да признаят нищо - продължава тя. - Но Каталуня преди седмици призна авторитета на Испания, нещо, което е необичайно за страна, която е на път да се отцепи."

Затова Марсия предполага, че Рахой и Пучдемон всъщност са се договорили зад кулисите на скандала, който е ръководен от Европейския съюз.

ЕС винаги е бил против независимостта на Каталуня, а няколко от институциите му заявиха, че няма да имат планирани срещи с Пучдемон в Брюксел.

"Аз не знам дали нещо се е случило... Никой не знае какво става зад кулисите - казва Марсия. - Не са много хората, които говорят за това, но е очевидно. Всяка страна се опитва да вземе максимума от позицията, в която се намира."

През 2006 г. вече се отказва напълно от журналистиката, за да се отдаде на новата си кауза - политиката. Присъединява се към каталунския избирателен съюз, който по-късно прераства в организация за независимостта на региона. Благодарение на журналистическата си кариера, Пучдемон създава Каталунската информационна агенция, която също много спомага за пропагандирането на референдума. "Той има голямо усет за шоуменство и знае как да използва медиите", каза политическият анализатор Антон Лосада.