Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От HELLP синдрома са застрашени всички, които качват много килограми

Гинеколозите претупват прегледите и пренебрегват меренето на кръвното

Случаят с 27-годишната родилка Бистра Трифанова, която почина на 24 октомври в "Майчин дом" след тежко усложнение, разплака целия екип на болницата.

Според служители на лечебното заведение д-р Сузана Нашар, която била дежурна и приела жената на 23 октомври вечерта в много тежко състояние, продължава да е в шок и отказва да възприеме трагедията.

"Все още се забелязват сълзите в очите на лекарите,

въпреки че минаха няколко дни от случилото се", коментират служители.

На 23 октомври около 20,00 ч. Бистра Трифанова постъпва в "Майчин дом", след като е преместена от частната болница "Д-р Щерев", където е наблюдавана бременността й. Още там лекарите установяват HELLP синдром, което налага преместването й в друга клиника.

Два часа по-късно започва секцио за спасяване на бебето, което е направено учудващо бързо. Следва около 20-часова борба за живота на майката, но накрая организмът й спира да реагира на проведеното лечение и това довежда до срив на жизнените показатели. Бебето е в добро състояние и в момента състоянието му се подобрява.

Близките на починалата веднага потърсиха лекарска грешка. Поради тази причина от "Майчин дом" подадоха сигнал до Изпълнителната агенция "Медицински одит", за да започне разследване по случая.

Всъщност състоянието, в което е изпаднала родилката, е т.нар. HELLP синдром.

"Това е най-тежката форма на прееклампсия (завишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината) - сподели пред "168 часа" акушер-гинекологът Мария Атанасова от "Майчин дом". - Усложнение, което може да се отключи напълно неочаквано

след 20-ата седмица от бременността и до 48-ия час след раждането."

Според нея все още никой учен не е успял да разгадае от какво точно се предизвиква и как може да се профилактира. Странното в случая е, че понякога усложнението изобщо не може да се предвиди, особено ако се случи по време на раждане.

"Може да протече с нормално кръвно налягане, с почти никакви отоци и без симптоми - коментира лекарката. - В такъв случай само лабораторните показатели могат да докажат, че има HELLP. Tой е най-тежката форма на прееклампсия. Само виждаш как една здрава, права жена си отива изведнъж. Но не всички умират от него."

По думите й единственото лечение на това състояние е прекратяване на бременността. 

Като цяло един от основните симптоми при HELLP синдрома е високото кръвно налягане.

"По-важна за прогнозата относно протичането на заболяването и изхода от него е стойността на долната граница на кръвното налягане - разказва лекарката. - Когато тя се повиши значително, се нарушава храненето на всички органи, в тях настъпва кислороден глад и последващо нарушение във функцията им. В мозъка, бъбреците, черния дроб настъпват инфаркти и при тежките форми последните спират да функционират. Намаленото кръвоснабдяване на бъбрека води до намалено образуване на урина от една страна, а нарушената му функция води до загуба на белтък с урината."

Поради тази причина при починалата родилка са констатирани чернодробна и белодробна недостатъчност.

Други симптоми могат да бъдат наличие на белтък в урината, бързо качване на килограми и отоци по тялото, които обаче трудно се забелязват от жените.

Има две форми на прееклампсия - умерена и тежка (гърчове и кома). Първата може да премине, без да се усети, а HELLP синдромът е тежката.

Лошото в случая е, че

всички бременни жени са застрашени от усложнението

"Прееклампсията се среща по-често при първа бременност и при първо раждане - споделя лекарката. - Затова при женските консултации задължително се следи какво е кръвното налягане на пациентката, за да се предвиди предварително."

Всъщност, ако при първа бременност се отключи прееклампсия, вероятността да се появи при повторна бременност е по-висока, като в случаите с ранна и тежка прееклампсия честотата достига до 30 %.

"Имат значение много фактори, дори и възрастта - споделя д-р Атанасова. - Най-рисковите са под 18-и над 35-годишна възраст."

Д-р Мария Атанасова - акушер - гинеколог в "Майчин дом"
Д-р Мария Атанасова - акушер - гинеколог в "Майчин дом"

Според нея най-голямата профилактика в тези случаи е да не се качват много килограми и вече доказаното действие на 150 мг аспирин, който се дава на жената от 12-ата до 36-ата седмица, ако е доказано, че е предразположена към подобно състояние.

"Всъщност честотата е от 2 до 10% при бременните, които отключват прееклампсия - категорична е д-р Атанасова. - Статистиката показва, че в световен мащаб тя е отговорна за 15-20 % от майчината смъртност. Перинаталната заболеваемост и смъртност е 130-300 на 1000 новородени от майки с прееклампсия."

Какво още смята д-р Атанасова за повечето женски консултации при бременност, четете в хартиеното издание на "168 часа".