Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес е Ден на народните будители, повечето от които за жалост са неизвестни на широката публика.
Колко души, например, са чували за първия български печатар Яков Крайков ?
А в „Специалната колекция” на Университетската библиотека в Лайден ( родния град на Рембранд), се пази една негова уникална книга.
Тя е отпечатана във Венеция през 1572 г., казва се "Различни потреби" и е джобен сборник, предназначен за пътуващи търговци и други пътници. Само 3 пълни екземпляра съществуват в света и единият от тях се пази в Лайден. Но това е най-добре запазеният екземпляр.
Освен това сборникът "Различни потреби" е един от най-редките кирилски палеотипи в света, тъй като не повтаря и не заимства от нито една от известните предходни първопечатни книги.
За да помогна научното изследване на моя колежка от Софийския университет, с която навремето следвахме заедно българска филология - проф. Марияна Цибранска, преди 3-4 години платих (около 300 евро) за дигитализацията на "Различни потреби" и затова сега мога да ви покажа няколко странички от нея. Марияна успя да изследва сборника, дойде и в Лайден за известно време и през 2013 година излезе от печат книгата й за сборника на Яков Крайков.
Как попада в Лайден тази рядка българска книга, отпечатана през 1572 година във Венеция ?
Тя се е намирала в колекцията на един от най-големите френски енциклопедисти и филолози (италианец по произход) Жозеф Скалигер. Скалигер пътешества из Италия и кой знае, не е изключено да се е запознал и лично с Яков Крайков.
След Вартоломеевата нощ Скалигер бяга от Франция в Швейцария, където преподава в Женевската академия. През 1593 той пристига в Университета в Лайден по покана на тамошните си колеги. Умира в Лайден през 1609 и дарява личната си библиотека на Университета. А в нея се намира и безценната книга на Яков Крайков "Различни потреби". smile емотикона:)
По- долу слагам дигитализирани страници не само от "Различни потреби" , но и от първата книга на Яков Крайков, отпечатана във Венеция през 1566, която е една от най-богато илюстрираната с гравюри книги с кирилски шрифт на венецианското книгопечатане.
Днес е Ден на народните будители, повечето от които за жалост са неизвестни на широката публика, а са се трудили през вековете за това да се съхрани българският език и литература. Редно е ние поне да знаем за тях.