Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да впечатли, британецът трябва да надмине най-успешната адаптация от 1974 г. на детективския шедьовър на Агата Кристи. И разполага със звезден каст

Изключителната си дързост заявява Кенет Брана със своя амбициозен опит да впечатли с нова екранизация на детективския шедьовър на Агата Кристи “Убийство в Ориент Експрес”.

Многократно номинираният за “Оскар” британец изглежда е взел присърце мисията си по филмирането на най-известния криминален роман в света и се изявява едновременно като продуцент, режисьор и в ролята на емблематичния литературен персонаж - детективът, за който няма невъзможна за разбулване загадка, Еркюл Поаро.

Задачата на Брана никак не е лесна, защото освен всичко, за да възхити със своята лента, той трябва да надмине най-успешната последна екранизация от 1974 година. Лентата отпреди повече от четири десетилетия е режисирана от Сидни Лъмет и си спечелва 6 номинации за "Оскар" през 1975 г. Статуетката за поддържаща женска роля грабва шведската киноикона Ингрид Бергман. Пред камерата е редом до най-популярните артисти на времето - Лорън Бакол, Жаклин Бисет, Шон Конъри, Джон Гилгуд, Антъни Пъркинс и Ванеса Редгрейв.

По отношение на актьорския каст Брана също умело подбира най-любимите холивудски лица - верни партньори в изпълнение на заветната цел. А пред камерата

всички ще бъдат заподозрени

в убийство от неговия герой - Поаро.

Хамелеонът Джони Деп влиза в ролята на Едуард Ратчет, обаятелната Мишел Пфайфър се превъплъщава в Каролин Хюбърд, пламенната Пенелопе Круз играе Пилар Естравадос, а с аристократичното си излъчване Джуди Денч е принцеса Драгомироф. Списъкът продължава с Дейзи Ридли, която се преобразява като Мери Дебенам, Лесли Одъм-син е доктор Арбътнот, Мигел Гарсия Рулфо е Бениамино Маркез, Оливия Колмън е Хилдегарде Шмит, Сергей Полунин е граф Андрений, а Джош Гад - Хектор Маккуин. Участват още Уилям Дефо, Дерек Джакоби и др.

Групата на заподозрените на снимачната площадка е била сериозно "застрашена" да се разкраси от присъствието на Аджелина Джоли и Шарлийз Терон, но двете звезди така и не се включват в снимачния процес.

“Всеки от героите е толкова многопластов и цветен, така че е много трудно да разбереш кой е убиецът - коментира Пенелопе Круз. - Привидно невинен човек се оказва виновен и обратното. Всичко изглежда толкова неясно, каквато всъщност е и човешката природа.”

Сценарият на новия детективски трилър е дело на Майкъл Грийн ("Блейд Рънър 2049"), а продуценти наред със самия Брана са още Ридли Скот, Саймън Кинберг и Марк Гордън.

Режисьорското решение на британеца е да модернизира историята, като в същото време запази покоряващата атмосфера от страниците на Кралицата на криминалния жанр. Лентата на Брана ще се фокусира върху основното събитие - убийството, около което ще се завихря действието под формата на тайнствена и опасна игра.

Сурова зима в Истанбул. Легендарният белгийски сержант Поаро трябва да намери начин да отпътува за Великобритания, но всички места са разпродадени. Влакът “Ориент Експрес” скоро ще напусне града. Малко преди това детективът среща един от пасажерите, който му намира билет, защото се оказва важна особа - директор на компанията, притежаваща влака. С него пътуват изключително интересни личности от различни националности и с най-разнообразни убеждения. "Ориент Експрес" се оказва удивително място, което обаче

за една нощ се превръща в местопрестъпление.

Вали сняг и духа силен вятър, а Поаро спи дълбоко под завивката на умората. Малко след полунощ луксозният влак засяда в снежна преспа, а на сутринта пасажерите са с един по-малко. Извършено е убийство. Американският магнат е намерен мъртъв в купето си, вратата му е заключена отвътре, а прозорецът е отворен.

Пътниците са откъснати от света и всеки от тях има мотив за извършване на престъплението, а единственият, на когото могат да разчитат и от когото трябва да се страхува убиецът сред тях, е Поаро.

Още с публикуването си през далечната 1934 г. романът “Убийство в “Ориент Експрес” се превръща в тотален бестселър и носи голяма слава на създателката си. Творчеството на Агата Кристи тепърва ще бъде пренасяно на големия екран, защото както захранва със сюжети света на седмото изкуство, така и киното

на свой ред отдава дължимото на Кралицата на кримито

и изтупва от праха на времето написаното от нея - правейко го още по-живо и цветно за новото поколение. Макар романите на Кристи да са неподвластни на стрелките на часовника, защото улавят един вечен пулс - търсенето на отговори. Тъй като “Животът, сам по себе си, е една неразплетена мистерия”.

След адаптацията на Брана ще последват такива и на творбата “Свидетел на обвинението”, режисирана от Бен Афлек, а след това и филмиране на култовия роман - “Десет малки негърчета” от режисьора на “Игра на кодове” Мортън Тилдъм.

Премиерата на “Убийство в Ориент Експрес” (Murder on the Orient Express) е на 10 ноември.