Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Бончев
Ангел Бончев

Зареждане на пистолет, насочването му към родния му син и крясък: “Ей сега ще те гръмна като куче”, осигуриха на Ангел Бончев нощувка в ареста на столичното 8-о РУ. Бившият президент на “Литекс” бе задържан в сряда по обвинение, че се е заканил да убие големия си син Бончо, а поводът за скандала била позната на младежа, която дошла да нахрани кучетата им в Казичене. 

Драмата се разиграла в хидропарка
Драмата се разиграла в хидропарка

Двамата имат конфликт от няколко години. След като Бончев беше отвлечен от Наглите през 2008 г., той прехвърлил бизнеса на Бончо, обясни неговият по-малък брат Ангел. Той е дете от брака на Бончев с покойната Камелия, а батко му е от първата жена на баща им.

Малкият син на Бончев носи неговото име.
Малкият син на Бончев носи неговото име.
По думите му обаче скоро двамата започнали да се карат, тъй като след като напуснал “Литекс”, баща им нямал друг източник на доход. Синът пък опитвал тотално да го изолира от семейния бизнес с хидропарка в Казичене.

При един от

скандалите

Бончо дори

пребил баща си,

казва Ангел. Според него в сряда Бончев се почувствал застрашен за живота си и затова насочил личния си “Глок” срещу сина си от първия брак.

Големият син на Бончев - Бончо
Големият син на Бончев - Бончо

От полицията обаче съобщиха за “24 часа”, че конфликтът бил битов. Познатата на Бончо, която имала ключ от хидропарка, отишла да нахрани кучетата. Бившият президент на “Литекс” обаче я видял и се разбеснял. Той извикал охранителната фирма, която пазела обекта. Гардовете дошли за секунди, а Бончев вече крещял по сина си и приятелката му.

В момент на ярост той влязъл в офиса, излязъл след секунди с личния си “Глок” с 15 патрона в пълнителя, заредил оръжието и го вдигнал към Бончо, крещейки: “Ей сега ще те гръмна като куче”. Секунди по-късно обаче размислил и прибрал пистолета.

Той бързо бил задържан от полицията, която била повикана от гардовете. Мъжът пренощувал в ареста на 8-о РУ. В четвъртък по обяд от Софийската районна прокуратура го обвиниха за закана с убийство и го освободиха срещу гаранция от 500 лв.

“Паричната гаранция е малка, защото лицето е неосъждано и няма нищо на негово име”, обясниха запознати. Ако бъде признат за виновен, Бончев може да получи до 6 години затвор. Според близки до разследването обаче е мног по-вероятно бившият президент на “Литекс” да се размине с условна присъда.

Полицаи пък коментираха, че вероятно Бончев ще бъде лишен от правото да държи оръжие.

Самият той заяви пред “24 часа”, че жената, която влязла да храни кучетата, се казва Диана и е съпруга на партньора на сина му Димитър Русев. “Тя и Бончо не влязоха, а разбиха вратата. В ръката на Диана имаше парче от нея”, заяви пред “24 часа” Бончев.

“Семейна драма. Между мен и големия ми син се случват грозни неща”, определи инцидента Бончев. Той потвърди, че Бончо го е пребил преди време. “Подадох жалба в полицията, но преписката се движи бавно. Него не са го арестували, а при мен се нещата се развиха много по-бързо”, коментира Бончев.

Как Наглите обърнаха живота на бившия борец

Ангел Бончев е бивш национален състезател по борба класически стил. Завършил е спортното училище "Асен Драганов" в Ловеч. Негов съученик и съотборник е бил Гриша Ганчев, президент на ЦСКА, а преди това и на футболния клуб "Литекс". Бончев се е състезавал за ЦСКА в категория до 82 кг. Участвал е на световни и европейски първенства.

В спорта, за разлика от бизнеса, той е по-успял от бизнеспартньора си до 2008 г. Гриша Ганчев. Освен като спортист Бончев проявява и управленски умения. Затова Ганчев го назначава за изпълнителен директор на ловешкия клуб, както и на клуба по борба “Славия - Литекс”. Бил е в управата и на федерацията по мотоциклетизъм. Ангел Бончев е част и от бизнес групата, ръководена от Гриша Ганчев.

Бил е съдружник и със сърбина Ненад Миленкович във фирма за търговия на едро. Миленкович е сочен за член на прословутия Земунски клан. Името му е замесвано в редица поръчкови убийства, включително и в това на Бай Миле. Всъщност Бончев и Миленкович са били близки и покрай трансфера на футболисти. Въпреки всичко Бончев се ползва с безупречна репутация и никога не се е замесвал с криминални истории.

Отвличането

Ангел Бончев става мишена на бандата за отвличания Наглите през май 2008 г. Според показанията на Вальо Ихтиманския предложението Бончев да бъде отвлечен е на Любомир Димитров-Любо Гребеца. Очакванията са шефът на жертвата Гриша Ганчев да плати солиден откуп за живота на подчинения си.

По това време похитителите вече недоволстват от приходите, които получават под ръководството на Иван Пайнавелов-Сапата. Любо Гребеца заявил на оперативка на бандата, че има помещение, където да държат Бончев като заложник. Участниците в отвличането му са Любо Гребеца, Ивайло Евтимов-Йожи, Иван Пайнавелов-Сапата, Данчо Релето и Вальо Ихтиманския. Следили го пред апартамента му в столичния квартал "Дървеница". Тогава Бончев се движи без охрана.

На 21 май 2008 г. пред дома на Ангел Бончев чакат 4-ма от Наглите - Йожи, Сапата, Данчо Релето и Вальо Ихтиманския. Настанили са се в микробус с полицейска лампа. Гребеца и Сапата наблюдават пристигането на семейството. В 1 ч след полунощ набелязаната жертва спира джипа си пред панелката. Съпругата му Камелия и синът Ангел влизат във входа. След това Ангел Бончев остава в колата, за да намери място за паркиране. Заключва джипа и тръгва към вкъщи.

В този момент от микробуса излизат Йожи, Сапата и Ихтиманския. Първият го заплашва с пистолет, а другите двама го хващат и натикват в товарното помещение.

Слагат го по очи и

го оковават с

белезници

Откарват го в къщата на ужасите в село Железница. Предават го на двама пазачи, които не са установени по делото. Те пък го извозват до друга къща в село Бистрица.

До 10 юли Бончев ще остане там - окован с пранги на краката с халка, прикрепена към бетонно блокче, отлято от пода, с белезници и тапи в ушите и наблюдаван с камера. Въпреки тъмнината успял да види много неща - имало метална врата, преграждаща помещението, в което го държат, метален стелаж, голям резервоар за гориво. През открехнатата врата успял да види част от коридора - стълбище и ламперия на стените. През долната част на вратата минавала светлина.

Гриша Ганчев (вляво) прегръща приятеля си Ангел Бончев през 2006 г., когато първият е собственик на “Литекс”, а вторият е директор на клуба. След отвличането през 2008 г. отношенията между двамата рязко охладняват, а днес не поддържат контакти.

След освобождаването му от плен отношенията му с Гриша Ганчев охладняха

Ангел Бончев става мишена на Наглите през 2008 г.

Ангел Бончев и съпругата му Камелия преди поредното заседание на делото, по което двамата искаха фондация “Утре за всеки” да им върне 157-те хиляди долара. Камелия почина от рак през 2012 г.

Когато поискал нещо, вдигал ръката си, а похитителите забелязвали това на камерата, с която го наблюдавали. След като съпругът й не се прибрал вкъщи, Камелия започнала да го търси, но без успех.

15 дни след отвличането му получила есемес. Насочили я към Гриша Ганчев, който трябвало да плати откупа. Още в началото Наглите искали от Бончев връзка с бившия му съдружник Гриша Ганчев. След това и на друг човек. Жертвата предал първо номера на шофьора си, а после на съпругата си Камелия. По време на плена му го накарали да направи две обръщения към Гриша Ганчев и към съпругата си, записани на диктофон.

На 17-я ден от плена влезли двама или трима и отново преместили ръцете му на гърба с белезници. Бончев усетил поставянето на упойка в малкия пръст на лявата си ръка. След около 15-20 минути похитителите се върнали отново - Бончев бил сложен с лицето към пале, затиснат на гърба в раменете от един човек, а

друг поставил лявата

му ръка върху

найлон и отрязал

малкия му пръст

Промили раната с кислородна вода, ихтиол и я превързали. За да не го боли много, му дали течен аналгин. По същия начин на следващия ден била отрязана и фалангата на безименния пръст на лявата ръка.

Според показанията на Бончев пред съда двамата души, участвали в рязането на пръстите му, са били едни и същи По-едрият го обездвижвал, държейки го за раменете, а по-дребният ампутирал. Разговорите с похитителите му през останалите дни от задържането му били ограничени до въпроси за финансовото му състояние и възможности да получи пари.

За да принудят Ганчев да развърже кесията като знак за сериозност на намеренията им, на два пъти в два последователни дни похитителите му изпратили отрязани части от пръстите на Ангел Бончев. Първо от кутрето, а после и от безименния пръст на лявата му ръка. Частта от кутрето била взета от шофьора на Ганчев, а частта от безименния пръст – от полицаи. Още в началото Ганчев отказал да преговаря заради липса на уговорка с похитителите. След това преговорите продължава Камелия. Цялата кореспонденция се следи от ГДБОП. Още докато Ангел Бончев е в плен, Наглите решават да отвлекат Камелия при предаването на откупа и освобождаването на мъжа ѝ.

Жената отива на срещата, за да даде събраните 400 хил. евро и да получи обратно съпруга си, с “Фолксваген Голф”. Няколко пъти

Наглите сменят

мястото за размяна,

за да не бъдат проследени. На 10 юли 2008 г. Йожи, Сапата, Релето и Ихтиманския са с джип. При предаването на чантата с парите те откриват проследяващо устройство в нея и го изхвърлят.

Слагат ѝ качулка на главата и белезници на ръцете и я вкарват в джипа между Сапата и Ихтиманския. Шофирал Релето, а до него стоял Йожи. Тръгват към Бистрица и се обаждат на пазачите на Ангел Бончев да тръгнат заедно с него. Между Железница и Бистрица изчакват пазачите с Бончев. Те го предават на похитителите, а Йожи и компания им поверяват новата жертва - Камелия. Наглите принудили Ангел Бончев да пие алкохол, преди да го освободят, за да се дезориентира. После го пускат. След като е открит от полицията, Бончев е настанен във ВМА. Изписан е след 5 дни и точно тогава получава есемес за откупа за съпругата си. Бончев започва трескаво да събира пари. Цялата сума била 157 хил. евро.

Наглите преценили, че парите са малко, а има голям риск да ги хванат. Затова заповядали на Бончев да направи дарение на фондация “Утре за всеки”. Тогава приближеният на Гриша Ганчев се появява по телевизията и показва разписките от дарението. На следващия ден пазачите на Камелия ѝ наредили да се измие и преоблече. Поставили тапи в ушите ѝ и превързали очите ѝ. Изоставили я край Казичене, откъдето Ангел Бончев я прибрал.

По-късно той ще разпознае помещението, в което е държан като пленник. След освобождаването си Камелия се разболява от рак и умря в края на декември 2012 г. По това време семейство Бончеви

водеше дело срещу

фондацията “Утре

за всеки”

Организацията беше осъдена да върне принудително дарените им пари от откупа за Камелия, но Бончеви не успяха да вземат нищо.

Оказа се, че със сумата фондацията е финансирала реконструкция на сграда в столична болница. После имаше и дело срещу болницата, но то беше прекратено точно преди 1 г.

Парите от откупа за живота на Ангел Бончев - 400-те хиляди, не са намерени, както и парите от откупите за останалите жертви на Наглите.

След освобождаването му от плен отношенията между Ангел Бончев и Гриша Ганчев рязко охладняват. В месеците след това Бончев излиза от всичките им общи фирми, както и от управлението на “Литекс”.

Днес Ангел Бончев живее със синовете си в Казичене. Семейството отдавна е напуснало жилището, пред което той беше отвлечен.

Бившият борец има участие само в една фирма - “Литекс парк 82”. Синът му Бончо, когото заплашил с пистолет в сряда, е роден през 1982 г.