Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившата съдийка Румяна Ченалова най-вероятно ще бъде предадена на спецсъда.
Бившата съдийка Румяна Ченалова най-вероятно ще бъде предадена на спецсъда.

От 5 ноември разследвания за над 40 престъпления отиват в спецсъда

26 дела за корупция по високите етажи на властта са постъпили в Софийския градски съд (СГС) за 2 г. Това отчетоха от съда дни преди делата да бъдат прехвърлени на специализиравана прокуратура и съд в София.

На 5 ноември влизат в сила поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които гласят, че дела за над 40 престъпления - от подкуп през безстопанственост до пране на пари, извършени от депутати, министри, магистрати и висши чиновници, ще се гледат вече в спецсъда.

4 от тези 26 дела са върнати на прокуратурата от СГС за доразследване. Те най-вероятно ще бъдат внесени в спецсъда след 5 ноември. На “Черковна” 90 ще бъдат пратени бившият зам. външен министър Христо Ангеличин, доскорошният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев и ексшефът на фонд “Земеделие” Мирослав Иванов.

Очаква се и бившата съдийка Румяна Ченалова да бъде предадена на спецсъда. Делото срещу нея бе връщано много пъти. Ченалова е обвинена за длъжностно и документно престъпление, свързано с разглежданото от нея търговско дело “ОЕТ - Обединени Енергийни търговци” срещу НЕК. Съдийката поправила протокол, твърди прокуратурата. Преместването на делата ще отнеме време. С тях вече ще се занимават спецпрокурори.

Градските съдии обаче ще продължат да разглеждат вече започналите дела срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, бившия министър на отбраната Николай Ненчев и депутатката от БСП Светла Бъчварова. Заседания ще има и по делото за Царските конюшни с подсъдим бившият областен управител на София Веселин Пенев. Неотдавна в СГС бе внесен обвинителен акт и срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Те са обвинени заради продажбата на 33% дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г.

От отчета на градския съд става ясно, че за 2 г. само четирима са били осъдени за корупция на първа инстанция в СГС. За източване на Държавния резерв 3-годишни условни присъди получиха 2-ма бивши шефове на дружеството - Станислав Копаров и Васил Цоканов. С тях подсъдим бе и бизнеменът Мирчо Петков, познат с прякора си Циганина. Той получи 3 г. затвор. Другото приключило дело е срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева, която получи 1 г. условно за разрешителни за СРС. Прокурорката от Добрич Румяна Желева отнесе пробация за лъжесвидетелстване и за това, че бранила мъжа си от проверка на КАТ. Две от делата срещу съдиите Светлозар Георгиев от Варна и Николай Стефанов от Русе на първа инстанция приключиха безславно - и двамата бяха оправдани. Георгиев - за натиск върху прокурорка, а Стефанов - за подкуп.

Между 2015-2017 г. Софийската градска прокуратура е внесла 1541 дела. “Натоварването на наказателни съдии на СГС не се изчерпва само с делата за корупция по високите етажи. Постъпват и други - финансови санкции, екстрадиции и европейски заповеди за арест, по които е компетентен само градският съд”, обясниха от съда.