Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.-председателят на съда в Добрич след сигнал срещу него си направи отвод по делото срещу кумеца на Живко Мартинов

“Антикорупция” нищи дали е задържано нарочно месец, за да се падне на познатия съдия

Специализираното звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура проверява сигнал за нерегламентирано ползване на системата за случайно разпределение на делата в окръжения съд в Добрич. Обект на интереса е делото срещу Стилиян Митев – кумец на ексдепутата Живко Мартинов. През април т.г. срещу Митев беше повдигнато обвинение за престъпление по служба.

Според държавното обвинение Митев като шеф на дирекция “Поземлени отношения и комасация” в земеделското министерство предоставил на две фирми част от плажната ивица на Кранево и те извършили незаконно строителство. Баща му пък е наемател на частта от плажа, собственост на министерството.

Стилиян Митев е близък до Живко Мартинов от години. С неговата благословия Митев е назначен в областната управа в Добрич, а след това и в Министерството на земеделието, категорични са местни. От месеци самият Мартинов е обект на прокуратурата и е с повдигнати 6 обвинения по различни текстове от НК, сред които търговия с влияние и станалите вече пословични 4 тона „суджук за премиера”.

Както главният прокурор Сотир Цацаров декларира пред журналисти: „Нито един от тези суджуци не е стигнал до министър-председателя.”

Според прокуратурата Митев предоставил близо 15 декара в района на северния плаж в Кранево, върху които незаконно са били построени малък хотел, заведение, кухненски блок, бунгала, павилиони и други.

Деянията са извършени по времето, в което Митев е директор на областната служба по земеделие в Добрич между 2009 и 2013 г. По това време той е допуснал 14,99 декара ниви в Кранево, собственост на държавата, да се ползват без никакво правно основание от компанията “Макситур бряг на изгрева” АД, която е и концесионер на съседния до земите плаж.

Нещо повече – върху въпросния държавен парцел, който е със статут на земеделска земя, а не урбанизирана територия, „е било реализирано или търпяно реализирано от по-рано незаконно строителство” според официалното съобщение на прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че строителството на туристическия комплекс е извършено от концесионера на плажа “Макситур бряг на изгрева” заедно с компанията “Митев” ЕООД, която е собственост на бащата на Стилиян Митев – Димитър Митев.

Дружеството “Митев” ЕООД е имало сключен 6-годишен подизпълнителски договор с концесионера за стопанисване на близкия северен плаж още от 2007 г., твърди обвинението. Стилиян Митев като директор е имал задължение да стопанисва земите от държавния поземлен фонд на територията на дирекцията, както и да издаде заповед за изземването на съответния земеделски имот, в случай че е констатирано неправомерното му ползване. Тъй като това му задължение не е упражнено, той е обвинен за умишлено бездействие по служба. Според прокуратурата към момента материалите от разследването по случая представляват 15 тома, има разпитани 59 свидетели, изготвени са няколко различни експертизи. Насрочено е предявяване на разследването, съобщават още от държавното обвинение.

След приключването на разследването делото е върнато от София в Добричкия окръжен съд за гледане.

По неофициална информация това е станало през юни, като то е било задържано близо месец и едва през август, когато всички магистрати са в отпуск, било пуснато през системата за случайно разпределение на дела на съдии. По това време в съда дежурни били само зам.-председателят на съда Петър Монев и негова колежка.

Делото било въртяно през системата многократно, докато се падне на Монев. Нарушение е не само използването на системата като „колело на късмета” до уцелване на джакпота, но и фактът, че Монев е свързан с Живко Мартинов и подсъдимия му кумец Стилиян Митев, твърдят осведомени пред „168 часа”.

Точно заради тези връзки е било редно още в самото начало Монев да си даде отвод. Причината - публично известен факт, че той обича да прекарва свободното си време на плажа, стопанисван от бащата на Митев, категорични са добричлии.

В момента председателят на окръжния съд трябва да реши на кой съдия да даде делото срещу Митев, допълват процедурата запознати.

Самият Монев е в отпуск. От Върховната касационна прокуратура нито потвърдиха, нито отрекоха за течащата проверка. Съдът в Добрич призна, че делото е “замотано, защото просто не е пристигнало по обичайния начин”. Хората, които имат отношение към забавянето му, вече са наказани. Твърдят още, че без значение кои - са на работа и кои в отпуск, делото се върти през всички съдии.

“Делото е завъртяно само два пъти. Първия – когато се е паднало на Монев. Втория – след отвода му. Не си е подал отвод веднага, защото е смятал, че няма противоречие в случая. След като е разбрал за сигнала срещу него, се е отвел от делото, за да не бъде компрометирано на по-късен етап”, съобщиха от пресслужбата на съда.

"168 часа" помоли колегите на Монев да ни дадат координатите му или да ни свържат с него. Какво обясниха те - четете в хартиеното издание.