Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Цонев и Евджевит Осман
Александър Цонев и Евджевит Осман

Валери Трифонов е стабилизиран, но с опасност за живота

Намират още 1 апартамент и още 1 джип на ММА боеца Цонев

Полицаят Валери Трифонов, колега и близък приятел на арестуваните корумпирани полицаи от столичното Седмо РПУ Александър Цонев и Евджевит Осман, е спасен в болница "Света Анна" след тежка 4-часова операция.

47-годишният мъж постъпи там към 16 часа на 23 октомври, след като съпругата му го намерила в безпомощно състояние на пода в дома им.

Трифонов е началник на група "Териториална" в столичния кв. "Студентски град". Той е бил много близък на Цонев и Осман и по тази причина също е бил в полезрението на "Вътрешна сигурност" на МВР, която арестува двамата на 15 октомври в същия квартал.

Опитът за самоубийство на Трифонов най-вероятно е свързан с угризения и притеснения около задържането на корумпираните му колеги - това е за момента работната версия по инцидента. За това, че сам е посегнал на живота си, свидетелствал самият 47-годишен полицай. Той е приет контактен в болница "Света Анна". Казал е, че сам се е прострелял в главата.

Около три часа са продължили изследванията на 47-годишния мъж и реанимационните усилия да бъде подготвен за операцията на главата. "Трифонов е вкаран в операционната около 19 часа вечерта - обясни говорителят на болницата Антон Луков. - Куршумът е влязъл под брадичката му, разбил е горната и долната челюст, пробил е едното полукълбо на мозъка, после черепната кутия и е излязъл навън."

Операцията е водена от неврохирург Славомир Кондов и от лицево-челюстен хирург доц. Желю Димов. Те са оперирали Валери Трифонов общо 4 часа. Изведен е в реанимацията чак след 23 часа вечерта. В момента полицаят е стабилен, но все още с опасност за живота. За да почива мозъкът му, той умишлено е приведен в медикаментозна кома, както често се прави в подобни случаи, уточни Антон Луков.

Междувременно в. "168 часа" научи, че разследващите служители на МВР са открили още един джип на арестувания Александър Цонев, който освен полицай е и ММА боец.

Веднага след ареста съобщихме, че полицаят, който е подозиран във връзки с наркодилъра Радо Ланеца, се вози в мерцедес ML и е наел апартамент в софийския кв. "Витоша" срещу месечен наем от 1200 лева, при положение, че месечната му заплата не надхвърля 1000 лева.

Седмица след ареста му става ясно, че той си и е поръчал още един джип като този, който вече притежава,. Вкаран е в страната на 21 октомври на автовоз. В момента возилото, което е светлочервено, е паркирано пред блока, в който живее в кв. "Витоша". След проверка в имотния регистър обаче се оказва, че Александър Цонев си е купил наскоро и апартамент, докато е живял под наем. 

Съмнително е дали ченгето на 4 години служба в Седмо РПУ ще успее да докаже законни доходи за тези покупки. В началото на тази седмица е излязла и официалната експертиза на наркотиците, които бяха открити у него при ареста му пред магазин на "Фантастико" в "Студентски град". Всичките 60 хапа са се оказали метамфетамини.

Александър Цонев с кръста на врата и татуировката на корема в плажна снимка с приятели.
Александър Цонев с кръста на врата и татуировката на корема в плажна снимка с приятели.

Колегата му Евджевит Осман пък бе арестуван почти по същото време на бул. "Жолио Кюри". Белезниците щракват зад гърба му минути след като взема месечната такса "спокойствие" от местен наркодилър. Парите обаче (2 хиляди лева) се оказват белязани от служители на Дирекция "Вътрешна сигурност".

Цонев и Осман са обвинени в разпространение на дрога и в рекет "Вътрешна сигурност" ги следи от няколко месеца, но според наркопласьори от квартала от вече 24 месеца двамата изнудват криминалния контингент за пари, изземват дрога от едни дилъри и я дават на други да я продават за тях на двойна цена.

Двамата също така сводничели на студентки, които се подпомагали финансово с проституция, и събирали срещу процент дългове. На 16 октомври специализираният съд ги остави за постоянно в ареста. Повдигнати са им и обвинения, които в процеса на разследването може и да се променят.

Какво е общото в произхода и на двамата задържани, и на колегата им Трифонов - четете в хартиеното издание на "168 часа".