Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рожда Фелат – необикновеният командир на над 10 000 бойци, спи по 5 часа на денонощие, ходи с “Калашников”, а две жени я охраняват

Рожда Фелат, командир на кюрдско-арабското обединение “Сирийски демократични сили”, които победиха миналата седмица в “столицата” на халифата Рака, е необикновена жена. През октомври тя бе заснета с развятото знаме на победителите на известния площад “Ал Наим” в доскоро окупирания град.

Сирийската кюрдка всява ужас в редиците на ИДИЛ вече няколко години, а през юни стана известно, че оглавява офанзивата на над 10 000 бойци срещу ислямските терористи в Рака.

Когато нежният глас на Рожда Фелат се чува от командния пункт, всички без изключение я слушат с благоговеен трепет. Нейната роля в сирийската война е огромна. “Да ръководиш сраженията срещу “столицата” на “халифата”, е чест, но и голяма отговорност", казва тя пред “Льо Там”. “Ислямска държава” не е враг като другите. Тя е силно, добре организирано движение с идеология, която се опитва да разпространява. Целите и задачите му не са само военни”, смята кюрдската жена воин.

Рожда Фелат е родена през 1980 г. в Ал Хасеке в Северозападна Сирия. Но според повечето източници е около 30-годишна. Въпреки това в интернет има и други информации, според които е родена през 1962, 1966 или 1968 г. Описват я като “тайнствена”. На въпрос дали е омъжена, тя отклонява темата: “Всички сирийски семейства са моето семейство. Където и да отида, съм посрещана с любов”. Предполага се, че кюрдските жени бойци са дали клетва за целомъдрие, докато не победят “Даеш”.

Фелат е голям поклонник на Бисмарк, Наполеон и Саладин и запалена феминистка, която се възхищава на германската революционерка Роза Люксембург (1871-1919), кюрдската активистка Лейла Касим, осъдена по време на режима на Садам Хюсеин през 1974 г., а също и на Сакине Джансиз, една от основателките на Работническата партия на Кюрдистан, убита в Париж през 2013 г.

Неин идол е провъзгласената за светица от кюрдите Арин Маркин, която се самовзривява с граната, за да не бъде заловена, изнасилена и продадена като секс робиня. Това става по време на кървавия конфликт в кюрдския град Кобани през 2014 г. Именно тогава Фелат се включва във въоръжената борба, като се смята, че първоначално е работила под прикритие, а след това и като военен командир.

Възходът й в сирийската война се дължи на таланта на военен ръководител и стратег. Фелат участва в битката за завладяването на Тел Хамис по време на източната офанзива в Ал Хасеке и в офанзивата при Ал Шадади. През май 2016 г. тя ръководи първата офанзива срещу окупираната Рака начело на близо 15 000 кюрдски и арабски бойци, които успяват да превземат 23 села. В средата на 2016 г. ИДИЛ бомбардира сватба в родния град на Фелат и при тези удари според някои източници са убити 22 членове на семейството и роднини на Фелат.

През ноември 2016 г. Сирийските демократични сили започват нова кампания за превземането на Рака, а Фелат отговаря за операциите в северната част на района. Частите под нейно командване успешно завладяват обектите, цел на операцията.

Женското присъствие в кюрдските сили не е нещо ново. Въстаниците от Кюрдската работническа партия (ПКК), вдигнали се на оръжие в Турция през 1984 г., за да създадат независима кюрдска държава, а преди две години започнали мирни преговори с Анкара, отдавна приемат в редиците си жени.

През 90-те години техните сестри по оръжие добиха световна известност, най-вече със самоубийствени операции. Според някои сведения в кюрдските военни сили, които са част от Сирийските демократични сили, има над 10 000 жени, а някои батальони са съставени изцяло от жени. Феминизмът е в центъра на кюрдския сирийски проект и във въоръжените сили жените са пълноправни.

“Често по военни въпроси към жените се отнасят снизходително, като твърдят, че сме твърде крехки и не може да носим нож или пушка. Но вие виждате, че в Сирийските демократични сили ние знаем как да използваме минохвъргачки и че можем да ръководим операции”, казва Фелат.

Самата тя винаги ходи с калашников и спи по пет часа на денонощие. Според “Поан” никога не се придвижва без охрана. Телохранителите са две 25-годишни жени.

Рожда Фелат щурмува Рака в продължение на осем месеца. “Пред нас стоеше не само военна задача – казва тя пред “Ел”.- Ние създаваме граждански съвет за преустройство на живота на хората, за да се открият наново училища... Всеки град, който освобождаваме, го даваме на народа, за да бъде управляван от него. Особено внимание ще бъде отделено на жените, които платиха най-високата цена в този конфликт. Жените от племето езиди, попаднали под игото на радикалните ислямисти, станаха сексуални робини, както и арабските жени.”

Нейната цел е не само да “освободи сирийците от потисничеството на ИДИЛ”, но и да постигне социална трансформация в Близкия изток чрез Кюрдските съюзи за защита на жените, фракция в Сирийските демократични сили. Пред “Таймс” заявява, че иска да освободи кюрдските и сирийските жени от контрола на традиционното общество, както и Сирия като цяло от тероризма и тиранията.

“Тази “радикална феминистка” в сирийския ад иска културни промени, които да доведат до пълно признаване на правата на жените от всички етнически групи в Сирия”, пише италианският “Република”.

Рожда Фелат твърди, че не мъжете трябва да защитават жените, а жените да се защитават сами. След освобождението на Рака, “когато жените се спасяват от своите палачи, аз продължавам своята мисия по отношение на жените” – споделя тя. - “Искам да се посветя на създаването на академия, която ще възпитава жените от този регион.”

Битката за Фелат все още не е приключила. “Моята силна вяра и честни намерения ми помагат да преодолявам препятствията и предизвикателствата. Жените вече не са слаби. Те играят жизненоважна роля в управлението на обществото”, смята феминистката.