Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вбесяват го и паралелите с Берлускони, който работел с мафията и криел данъци.

Женен е за красавица, сравнявана с Мелания

Андрей Бабиш е милиардер, медиен магнат, лидер на своя собствена партия и най-вероятно ще е бъдещият премиер на страната. Богат и напорист, той трудно се отказва от целта си.

Беше вицепремиер и министър на финансите. Благодарение на тези постове натрупа популярност сред чехите - 64% одобрение. Вероятно една от причините е, че при публичнип рояви винаги поздравява хората с ръкопляскане. Известен е с агресивния си стил на преговаряне и скептичните си възгледи за евроинтеграцията.

Заради всичко това много често сравняват Андрей Бабиш със Силвио Берлускони и Доналд Тръмп – също като тях той използва парите и връзките си, за да бъде “различен” политик. Приликите се подсилват и от съпругата му Моника, която е модна икона в Чехия, а медиите непрекъснато правят паралели между нея и Мелания Тръмп. И ако тя е поласкана, не така стоят нещата със съпруга й.

Андрей Бабиш мрази да го сравняват с Тръмп и винаги бурно протестира срещу каквито и да е намеци в тази посока. Смята, че макар и да имат сходни позиции по редица въпроси, той е по-добър бизнесмен от държавния глава на САЩ. Освен това според него Тръмп има още един минус – той е фалирал.

Затова Бабиш предпочита да го сравняват с Уорън Бъфет, който никога не е банкрутирал.

Новият чешки премиер не понася и намеците, че напомня на бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

“Той е работил с мафията, докато аз се боря срещу нея. Той е замесен в данъчни измами, а аз плащам данъци за стотици милиони. И не се впускам в сексуални авантюри”, каза Андрей Бабиш в едно интервю.

63-годишният милиардер твърди, че влиза в политиката, за да прочисти системата, която определя като дълбоко корумпирана и неефективна. По традиция Чехия стои на долната граница на годишната класация за корупция на асоциация “Прозрачност без граници”. Политическият живот в страната редовно е разтърсван от скандали.

От скандали обаче е разтърсван и животът на бъдещия премиер на Чехия. Той бе махнат от правителството на премиера Бохуслав Суботка през май тази година, след като се появиха съмнения за неплатени данъци и измама за 2 млн. евро с евросубсидии. Пътят към забогатяването му също е свързан с много недомлъвки и обвинения, които засега са недоказани.

Всъщност Бабиш през целия си живот е бил част от властта - и по време на комунистическата диктатура, и след нейното разпадане. Роден е в Словакия, но е израснал в Швейцария и Франция. След като учи търговия в Братислава, започва работа по специалността, включително и в Мароко.

Началото на кариерата му също е обвито в мъгла. През 90-те години по неведоми пътища той се сдобива с пражкия филиал на концерна “Петримекс”. Паралелно с това е обвинен, че е сътрудничил на Държавна сигурност и преди 2 години бе открито картончето му на сътрудник с псевдонима “Агент Буреш”.

Въпреки това в момента състоянието му според “Форбс” възлиза на 2,6 млрд. долара. Бабиш притежава 100% от “Агроферт”, който е огромен химически и селскостопански конгломерат, владеещ 0,7% от земеделската земя на Чехия. Компанията е и най-големият частен работодател в страната и осигурява около 30% от хлебопроизводството.

През 2013 г. бизнесменът изненадващо придоби издателската къща MAFRA, притежаваща два от най-големите ежедневници в страната: “Лидове новини” и “Млада фронта днес” - навремето най-четеният сериозен вестник в страната и единственият със звено за журналистически разследвания.

Вероятно заради всичко това Бабиш има самочувствието, че управленските му качества, благодарение на които се е превърнал в милиардер, му позволяват да управлява държавата доста по-добре от професионалните политици. Основната му идея е да ръководи Чехия като фирма - стегнато и ефикасно. В същото време призовава за демокрация и силно гражданско общество. Той остро оспорва политиката на Ангела Меркел спрямо бежанците и е категорично против инвазията на мигрантите. Не одобрява и еврото. Паралелно с това подкрепя общата европейска система за сигурност и свободното придвижване на хора, стоки и капитали в рамките на ЕС.

Това е причината да създаде партията си АНО (Действие на недоволните граждани) като вид протестно движение, което в крайна сметка успя да привлече на своя страна всички разочаровани от досегашното управление. По този начин Бабиш успя да спре гласовете за опасния популист Томио Окамура. Той се появи на изборите с искането Чехия да излезе от ЕС, ромите да напуснат страната, а мюсюлманите да не бъдат допускани в нея.

Първият пробив на партията на Бабиш в чешката политика бе преди 4 години, когато завърши изненадващо на второ място и стана малък коалиционен партньор в правителството. Популярността й нарасна, тъй като категорично отхвърля квотния механизъм на ЕС за преразпределяне на бежанци.

“Европа е напълно бюрократизирана. Недопустимо е някой в Брюксел да решава въпроса за миграцията вместо нас. Ако мама Меркел е поканила тези хора тук, да си ги прибира”, казва Бабиш в свое интервю.

В резултат на подобни умели ходове милиардерът спечели неочаквана победа на парламентарните избори в Чехия. Въпреки това сглобяването на правителството няма да е лесно. В парламента влизат 9 партии, но 5 от тях вече категорично заявиха, че не искат да са заедно със Бабиш във власта.

Очакванията са той да започне преговори за коалиция първо със социалдемократите.