Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колин Фарел и Никол Кидман са звездите в новия смразяващ трилър на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос "Убийството на свещения елен" (The Killing of a Sacred Deer).

Лентата бе сред претендентите за наградата "Златна палма" в Кан тази година. Присъствието на червения килим по време на фестивала на двете холивудски звезди бе много ярко, защото за голямото отличие се съревноваваше и още една кинопродукция, в която те отново си партнираха в главните роли - "Измамени" (The Beguiled) на София Копола.

Във филма на дъщерята на Франсис Форд Копола действието се развива по време на Гражданската война в САЩ. Героят на Фарел става жертва на собствените си слабости и бива "озаптен" с пищна "вечеря" от няколко млади момичета от пансион за благородни девици и тяхната строга наставничка, изиграна от Никол Кидман. Така раненият капрал от армията на Северните щати е убит от своите спасителки вследствие на собствените си необмислени и измамни действия.

В "Убийството на свещения елен" любимецът на режисьора Йоргос Лантимос Колин Фарел се превъплъщава в персонаж, който също попада

под фатално за себе си чуждо влияние -

много по-заплашително и демонично.

Пред камерата този път Никол Кидман не е срещу него, а до него в ролята на всеотдайна съпруга. Конфронтация и заплаха го връхлитат обаче в лицето на едно 16-годишно момче. Лантимос разработва и сценария на филма заедно с партньора си Ефтимис Филипоу.

Сюжетът се завихря около блестящия и харизматичен кардиохирург Стивън Мърфи, който изглежда, че води хармоничен живот - радва се на престиж в кариерата и щастлив брак с половинката си офталмолог Анна и двете им прекрасни деца - 12-годишния Боб (Съни Сулджич) и 14-годишната Ким (Рафи Касиди).

В тази на пръв поглед семейна идилия, на която всеки може да завиди, все пак се крие напрежение. По всичко личи, че Стивън е трябвало да преодолее слабостта си към чашката, за което се е погрижила и продължава да бди жена му. Освен всичко докторът има любопитни предпочитания в секса, на които Анна откликва в изпълнение на съпружеския си дълг

с прекрасно

спокойствие.

По време на играта в семейната спалня той обяснява на жена си, че трябва да бъде приведена под обща анестезия и така от нея се изисква да лежи гола в леглото, сякаш е в безсъзнание.

Актрисата, която през юни навърши 50 години, заяви по повод участието си и в лентата, че не се страхува от смели превъплъщения на снимачната площадка.

"На такъв етап от живота си съм, в който трябва да играя пред камерата като 21-годишна дебютантка - призна Кидман. - Все още си оставам бунтарка, не обичам конформизма и съм готова на всякакви рискове".

Завръзката във филма на гръцкия режисьор идва, когато в живота на кардиохирурга пристъпва останалият без баща тийнейджър Мартин, изигран от Бари Коган. Стивън тайно взима под крилото си момчето и дори се привързва към него - двамата водят дълги разговори, разхождат се заедно, Мартин започва да получава неудобно скъпи подаръци.

Постепенно при неловките опити на тийнейджъра да се впише във всекидневния живот на семейството на лекаря започват да се разкриват

истинските му зловещи намерения.

Момчето кани Стивън да влезе в неговия разбит свят и да се запознае с майка му, в чиято роля влиза Алиша Силвърстоун. Мартин изважда наяве отдавна забравена тайна и става ясно, че връзката между него и хирурга се основава на вина.

Действията на момчето следват зловещ ход - то изисква от Стивън немислимото, което смята, че му се дължи.

Настоява за ужасна жертва - за

"убийство на титлата".

Демоничността на постъпката му се крие в заплахата, че ако исканията му не бъдат изпълнени, свръхестествен ужас ще връхлети семейството на д-р Мърфи.

Героят на Фарел предпочита яростно да отрича ултиматума, който му е поставен, докато не осъзнава колко реални са заканите за унищожението на блаженото му съществуване.

Във филма участват още Рафи Касиди, Бил Камп, Съни Сулджич и др.

Премиерата на "Убийството на свещения елен" у нас е на 3 ноември.