Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Hародната медицина в цял свят има рецепти как с пиене на топла вода се подобрява здравето. Животът показва, че това е факт. Но едва отскоро са ясни механизмите, по които това става.

Фундаменталното обяснение е, че абсолютно всички процеси в организма на човека протичат в течна среда. Водата помага на клетките да абсорбират хранителни вещества, да използват енергията и да се борят с инфекции. Ако обаче се пие топла вода, има още повече ползи.

Добро храносмилане

Тънките черва поглъщат по-голямата част от водата, постъпила чрез храни и напитки. Когато човек не пие достатъчно вода, се обезводнява, но и затруднява движението на червата. Наред с това може да получи запек, който се усложнява и с хемороиди.

Пиенето на вода и особено на топла намалява риска от задържане на токсини в дебелото черво, подуване на корема, болезнено изхождане, кървящи вътрешни и външни хемороиди.

Детоксикация

Чрез водата клетките изхвърлят токсините от обменните процеси в тях. Ако тя е и топла, телесната температура се вдига с малко. Мозъкът обаче получава сигнал, че е надскочена заложената от природата постоянна температура, и задейства програма за охлаждане, тоест отделя се вода през порите на кожата. С потта тялото изхвърля не само вода и соли, но и отрови и така топлата вода в крайна сметка се оказва почистващо средство.

Добро кръвообращение

Топлата вода разширява кръвоносните съдове и така се подобрява кръвообращението. Това на свой ред помага за “храненето” на всички органи, на мускулите да релаксират, намалява възпаленията и облекчава болката.

Отслабване

Много изследвания показват, че пиенето на повече вода помага на човека да отслабне. Това отчасти се дължи на факта, че течността запълва стомаха, но в тялото не влиза нито една калория.

Водата помага растителните влакна да забавят усвояването на храната и да няма резки пикове и спадове на кръвната захар, които са в основата на чувството за глад.

Според изследване от 2003 г. ефектът върху теглото е по-добър при пиенето на топла вода. Ако се пият 500 мл вода (2 водни чаши) със стайна температура преди хранене, обмяната е с 30% по-ефикасна, а когато водата е топла - с над 40%.

При настинка

Топлата вода ускорява изхвърлянето на секрет от лигавиците на носа, устата, гърлото и бронхите и така облекчава състоянието при настинки, тъй като микробите са полепнали по тях и са ги възпалили.

Срещу стрес и

тревожност

Този ефект на топлата вода се обяснява с някои хипотези, все още недоказани. Най-логичната е, че тонусът се вдига в резултат на подобрено кръвообращение и мозъкът получава повече кислород и успява да разтовари емоционалното напрежение.

Препоръката е няколко пъти дневно да се пие чаша топла вода. Няма нужда човек да си опарва устата - според проучване от 2008 г. най-силен е ефектът при температура на водата 57 градуса.