Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Защитата на журналистката акцентира на емоционалните преживявания, които предизвикали у нея думите на премиера. Адвокатите му извадиха 72 документа, че депутатката е взела хонорари от БНТ

Епичната битка между журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева и премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ логично се пренесе от парламентарната трибуна и телевизионния екран в съдебната зала.

Двамата, разбира се, не лично, а чрез адвокати вече мерят сили и в Софийския районен съд. Депутатката съди премиера, че я оклеветил, казвайки, че държавата е платила милиони за нейните филми. На 12 октомври съдия Иво Вътев

даде ход на

делото

Елена Йончева
Елена Йончева
Исковата претенция на Йончева е за 20 хил. лв., които, ако спечели, обеща да дари за кампанията “Повече българчета за България”, подпомагаща семейства с репродуктивни проблеми. Делото е гражданско, защото когато искът бе подаден в съда, Борисов бе с имунитет.

Още на първото заседание стана ясно, че процесът няма да е лесен и адвокатите им са решени да хвърлят всичките си професионални умения, за да бранят клиентите си и да защитават техните тези.

Следващото заседание е на 5 декември, до когато съдът трябва да реши кои от многобройните доказателствени искания на двете страни да уважи и допусне.

Причина за делото е, че Йончева се почувствала оклеветена като гражданин и журналист, направил филми от най-горещите точки, от думи на Борисов. Той ги изрекъл на предизборни събития в Бургас и във Варна на 10 и 12 март тази година. Дали ги е казал, е един от предметите на спора.

Как се сигна до делото?

Началото на скандала между двамата бе дадено на 10 март 2017 г. Тогава на телевизионен дебат водачите на листите на БСП и ГЕРБ в Хасково Елена Йончева и Делян Добрев се изпокараха по всички теми, за които спориха - оградата на границата с Турция, АЕЦ “Белене”, санирането. Йончева нападна директно Добрев, той също не ѝ мълча.

“Държа да кажа, че с оградата са направени огромни корупционни схеми. Направили сте ограда за 1 милион, а при Орешарски тя е струвала едва 250 000”, атакува журналистката.

Добрев контрира. “Желязото, с което е строила ГЕРБ, е поцинковано, а вашето не е. Нашата ограда е 5 пъти по-тежка от вашата. Съответно, ако вие я бяхте направили така качествена, щяхте да дадете над милион и половина, а ние сме дали 700 хиляди, а към всичко сме направили и път”, отвърна ѝ той.

“Кой вложи толкова много пари в гьола АЕЦ “Белене”, атакува на свой ред Добрев. “Това не е гьол, моля ви”, отвърна му журналистката.

Близо час двамата продължиха все в този дух. Дебатът им, който бе един от най-емоционалните в предизборната кампания, е бил проследен и от премиера. Той самият призна, че го е гледал.

Няколко часа по-късно на кръгла маса по екология и земеделие в Бургас Борисов казал: “Сутринта слушах едно от новите лица, което аз го познавам от петдесет години. Делян Добрев беше вдигнал ръце от Елена Йончева, гледах по Нова тв, затова и закъснях малко, но искам да се обърна към колегите журналисти:

“Ще ли сте

успешни

журналисти,

ако по

няколко милиона

държавата ви

плаща

за едно интервю? Даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати. Та туй ново лице, което си позволи за ГЕРБ да каже, че краде, и ако продължи, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж премиер тогава, ясен конфликт на интерес.”

Следващото изказване на Борисов по адрес на Йончева било на 12 март на предизборно събрание във Варна.

“И тогава казах, че ако много продължава да говори, много добре си спомням предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони, но тя прекрасно знае за какво става въпрос. Станишев прекрасно знае. За мен има явен конфликт на интереси, тогава беше първа дама и ѝ казах просто да си мери приказките.”

Йончева реагира незабавно и увери, че ще потърси правата си в съда, понеже е силно разочарована от поведението на Борисов. На 23 март съобщи във фейсбук, че завежда гражданско дело срещу премиера.

Според написаното в исковата ѝ молба твърденията, които лидерът на ГЕРБ изнасял в публичните си изявления в Бургас и във Варна, били неверни. Те обаче били широко отразени в медиите и интернет поради общоизвестната популярност на автора им.

Изявленията поставяли под съмнение творческите, личностните и професионалните ѝ успехи и качества.

“Представят я като

безскрупулен

користолюбец,

който,

пропагандирайки

честност и безкористюност, пази в тайна огромните облаги, които е получавала чрез милионни правителствени плащания за интервю.

Като човек, който в условията на пряк конфликт на интереси използва личните си отношения с бивш министър-председател, за да получава икономически облаги от журналистическата си практика”, пише в исковата молба.

Логично Борисов и Йончева

заложиха на

тежката

артилерия

в адвокатурата

Георги Атанасов от кантората “Доковска, Атанасов и съдружници” брани интересите на Йончева.

Георги Атанасов
Георги Атанасов
Той е адвокат по граждански дела от 1992 г. Преди това от 1982 до 1985 г. е бил шеф на районния съд в Исперих, 4 г. е председател на Пети районен съд-София, а от 1989 до 1992 г. е зам.-шеф на Софийския градски съд. 11 г. Атанасов е университетски преподавател по гражданско и търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет, също така 6 г. е хоноруван преподавател по търговско право в Нов български университет. Бил е още зам.-председател на Научнометодическия съвет към Софийската адвокатска колегия и на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет, лектор е и в Центъра за обучение на адвокати.

По традиция Бойко Борисов залага на кантората на Марин Марковски.

Марин Марковски
Марин Марковски
Тя

водеше и

делата му

за клевета срещу

лидера на

“Атака”

Волен Сидеров и срещу евродепутата Николай Бареков. Освен Марковски, който практикува адвокатската професия от 1975 г. и се е явявал по редица знакови наказателни дела, в спора Йончева-Борисов се включва и младо подкрепление - Божидар Терзийски.

Той е специалист по гражданско право, започнал работа в кантората още като студент през 2007 г.

И така на 12 октомври в 10,30 ч адвокатите се изправиха един срещу друг в

30-минутно

надцакване с

искания за

доказателства

Йончева и Борисов не дойдоха в съда.

Първо адвокат Атанасов настоя за разпит на 4-има свидетели, които да разкажат за емоционалните и физическите вреди, причинени върху Йончева.

Журналистката Виза Недялкова, щяла да разкаже свои впечатления за емоционалното състояние на колежката си, а бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов - за вредите върху физиката ѝ. Журналистката от БНР Къдринка Къдринова и дългогодишният колега на Йончева - Иван Гарелов, щели да обяснят на съда за професионалните изяви на депутатката.

Марковски веднага опонира, че в гражданското право не се позволява двама души да доказват едно и също твърдение. Д-р Райнов пък не можел да говори за физическото ѝ състояние, защото нямало данни Йончева да се е разболяла след думите на Борисов.

Марковски също водеше свидетели и дори предложи да бъдат разпитани веднага.

Единият - пиарът на ГЕРБ Никола Николов, който да обясни колко профила във фейсбук има Борисов и кой е истинският. Другият бе Георги Харизанов, бивш шеф на “Напоителни системи” и настоящ анализатор. През 2004-2005 г. имал договорни отношения с Йончева. Той плащал на журналистката, а БНТ пускала реклами.

Марковски поиска да се направи и техническа експертиза, която да установи дали записът от двете предизборни изяви е бил качен във фейсбук страницата на Бойко Барисов.

“Ние преглеждахме интернет адресите, на които се твърди, че е било качено видеото, но не го открихме”, обясни адвокат Терзийски.

По думите му Борисов имал около 30 профила във фейсбук, поне 20 от тях били фен страници. Адвокатът на Йончева се съгласи да се прави експертиза, обявявайки, че и те ще я ползват.

Спорим ли

за това,

че Бойко Борисов

е лидер на ГЕРБ,

попита съдът защитниците. Не спорим, отвърнаха му вкупом те.

Спорим ли, че е имало предизборни събития на ГЕРБ във Варна и Бургас, попита съдия Вътев. Спорим, бяха категорични те.

Адвокатът на Борисов поиска да се приемат и 72 документа от БНТ, според които между 2004 и 2009 г. тя получила 690 хил. лв. от националната телевизия.

Сред документите имало и счетоводни справки за удържаните върху парите данъци. Защитата на Борисов представи и договор от 29 юни 2005 г., сключен между “Авторска телевизия” ЕООД, представлявана от Елена Йончева, и БНТ. Тези пари всъщност били от реклами на държавни дружества като “Лукойл”, “Актавис”, ДЗИ. Това са все дружества рекламодатели, а приходите от реклами са изплащани на Йончева, смята Марковски. Спорът не е за хонорарите на Йончева, опонира Атанасов. Държавните пари са си държавни, независимо къде са, отвърна Марковски.

Според него най-активния период на журналистката бил през 2005-2009 г., когато живеела на семейни начала с бившия премиер Сергей Станишев. Затова защитниците на Борисов настояха да се изяснят отношенията между двамата. Извън залата адвокатите бяха изключително предпазливи. Атанасов обясни, че спорът няма да се реши в коридора, а Марковски, че премиерът го е помолил да не анализира делото, а да остави съдът да реши.