Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С 20 гласа "за" ВСС избра за втори път Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд СНИМКИ: Румяна Тонева
С 20 гласа "за" ВСС избра за втори път Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд СНИМКИ: Румяна Тонева

Чолаков: Колегите да не говорят за проблемите в съда само по коридорите, а официаилно

С 20 гласа "за" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра за втори път Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд (ВАС) през следващите 7 години. 4-ма гласуваха против.

Чолаков получи подкрепа от настоящия шеф на ВАС Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров, цялата прокурорска колегия и част от съдийската.

Не го подкрепиха шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

При този развой президентът Румен Радев вече няма право да не назначи Чолаков за шеф. При първия му избор от стария ВСС Радев не подписа указ за назначението му. Затова новите съдебни кадровици решиха, че продължават процедурата от стадий задаване на въпроси към кандидата и чак тогава гласуване.

"Колегите ми ще са моите криви огледала, в които ще се оглежда", каза след избора Чолаков и се обяви за привърженик на съдийското самоуправление. Номинацията му за един от най-важните шефски постове в съдебната система е именно от пленума на ВАС.

Чолаков правораздава във ВАС от 2012 г. Преди това 2 пъти е свалял черната тога, за да работи като адвокат и нотариус.

Стартът на изслушването във ВАС започна с въпрос за недекларирани сделки за ниви. Чолаков подчерта, че не е нарушил нито закона, нито морала.  "Става въпрос за мои сделки през 2011 г. като нотариус за прехвърляне на вземания по предварителен договор за продажба на земи. Макар да не съм бил длъжен, тъй като не съм собственик, при встъпването си като съдия съм ги декларирал. Не съм ги декларирал като вземания, защото не са парични вземания", добави съдията.

Цветинка Пашкунова го попита дали трябваше ВСС и инспекторатът да провери изнесената информация за цесиите. "Не бягам от проверки. Не съм крил тези цесии", отвърна съдията.

Чолаков отправи критики към настоящото ръководство на съда, че работата на съдиите не е била публична, а общественото доверие - незадоволително. За целта той възнамерява ВАС да има съдия говорител. Подобна длъжност има в прокуратурата.

Атанаска Дишева, която до скоро бе съдия във ВАС, му зададе серия въпроси, свързани с дългогодишното командироване, фаворизирането на съдии и за бързината при тълкувателните дела. Чолаков каза, че не споделя практиката да се фаворизират съдии и само едни и същи например да се явяват на държавни изпити в университети или да посещават семинари. Обеща, че ще се допитва по всеки въпрос до колегите си, дори компетентността да е само на председателя. Призова и колегите си от ВАС да говорят за проблемите официални, а не по коридорите.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който стана съдебен кадровик като съдия от ВАС, не се включи по време на дебатите в заседанието. След избора той изрази надежди, че новият председател ще коригира недостатъците на управлението на Георги Колев, от което част бе и самият Магдалинчев като зам. шеф.