Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Най-големият враг в съдебната система ще разследва убийството

l Властта осъди бруталната екзекуция, а приживе бе във война с известната журналистка

От години най-известната разследваща журналистка и блогърка в Малта кара единствено коли под наем вместо собствен автомобил. Причината - мерки за сигурност, тъй като през годините е заплашвана неведнъж.

Тя е най-големият коректив на властващата държавна администрация на малкия остров. Острият й език и разкритията й са поставяли не само нейния живот в опасност, но и този на семейството й. Честата смяна на автомобилите обаче се оказа временно решение - Дафне Каруана Галиция намери смъртта си в понеделник следобед, след като последната кола, която използваше - "Пежо 108", бе взривена, докато скандалната журналистка карала към дома си.

Масивната експлозия се случи в град Моста, а части от тялото на 53-годишната Каруана Галиция осеяха площ от няколко десетки квадратни метра в близост до една от големите артерии в тази част на острова.

Един от първите пристигнали на мястото на инцидента е едно от трите й деца - Матю, който чува експлозията от дома им. В шок от гигантската факла, той до последно се опитва да спаси майка си, макар че тя вече е мъртва.

Този акт на насилие срещу свободата на словото вбеси местните жители. Само няколко часа след случилото се те организираха вечерно бдение чрез социалните мрежи в нейна памет. Затова във вторник сутринта централната част на Малта осъмна с украса от стотици свещи, цветя и писма.

Присъстващите започнаха бдението от Слима и го завършиха в съседния град - Сейнт Джулианс, където положиха своите свещи на Мемориала на любовта, намиращ се на Спинола Бей. Всъщност почти по цялото протежение на пешеходната алея успоредно на морето от Слима до Сейнт Джулианс се виждаха свещи от рано вечерта в понеделник, което е обичайно за острова единствено по време на традиционния празник Биргу, който бе отпразнуван два дни преди жестокото убийство.

Дафне

започва кариерата

си като колумнист

в неделното издание на един от най-големите вестници на острова - Times of Malta, в края на 80-те. Междувременно е редактор в друго издание - The Malta Independent. Журналистката работи успоредно за двете до последния си ден, като междувременно прави собствен блог - Running Commentary, и е редактор в списание Taste & Fair.

Блогът й включва не само репортажи и разследвания, но и коментари, които често се смятат за лично отношение към публични личности. Езикът й е крайно остър. Като един от най-сериозните корективи на властта, журналистката няма цедка - от явни факти за корупция до лични квалификации и описателни портрети на властващите. Това й навлича проблеми неведнъж -

повдигани са обвинения към

нея няколко пъти

от политически фигури в страната, дори е арестувана за агитация в деня за размисъл преди изборите през 2013 г.

Причината е, че публикува осмиващо видео в блога си за тогавашния лидер на опозицията и сегашен премиер Джоузеф Мускат. Разминава се само с няколкочасов разпит в полицията, след което е освободена.

Въпреки това журналистката винаги е имала пламенни поддръжници в лицето на местните жители на острова, които не пропускат случай да се обявят срещу властващата корупция в страната. За най-сериозното разкритие на Каруана Галиция на острова се смята работата й по най-голямото журналистическо разследване досега - "Панама пейпърс". Сред големите политически фигури с офшорни сметки на острова са бившият министър на икономиката и началникът на щаба на премиера. Оказва се обаче, че офшорка на свое име има и Мишел Мускат - съпругата на министър-председателя. Обвинението доведе не само до яростна самозащита от страна на Джоузеф Мускат, но и до предсрочни избори за страната, които се проведоха през юни тази година.

Те отново сложиха Мускат на премиерското място, а това доведе първо до легализиране на еднополовите бракове на острова през юли тази година.

Смята се, че именно поради определяния от мнозина за

агресивен журналистически подход.

на Дафне сметката й в местната банка е замразена, а личните й средства ограничени по тази причина.

Но това не я спира да описва в личния си блог всичко, което намира за неправда. Според някои източници, убийството й всъщност е резултат от разследване, с което се е занимавала преди да намери смъртта си.

Вероятно именно заради него е получавала и заплахи в последните три седмици. Заради тях тя подава оплакване в полицията, но така й не е открит виновникът.

Това не е първият път, в който се опитват да убият Каруана Галиция, разликата е, че този път е успешно. В нощта на 14 май 2006 г. домът й е подпален. Пол, най-големият син на журналистката, забелязва, че къщата гори, а причината за това са 5 автомобилни гуми, пълни с бутилки с гориво, позиционирани в задната част на къщата на семейството.

Денят на взрива бе определен от местната преса като "черен понеделник" и "деня, в който музиката умря" (препратка към песента American Pie от началото на 70-те, символ за загубата на невинността в ранната рокендрол музика - б.а.). Това се случва почти 40 години след като редакцията на Times of Malta е запалена.

Така и не са открити извършителите

до днес.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат и лидерът на опозицията Адриан Делия - силно критикувани от нея политически фигури, побързаха да осъдят бруталното деяние. Те организираха отделни пресконференции след експлозията, като малко по-късно вечерта се срещнаха в парламента в Ла Валета.

Джоузеф определи убийството като варварско.

"В интерес на всички нас е да разрешим този случай, който е срещу всички ценности на демокрацията", заяви той. Делия пък определи смъртта на блогърката като политическа смърт и че именно премиерът трябва да бъде обвинен за тази ситуация.

Питър - съпругът на Дафне Каруана Галиция, и нейните три деца Матю, Андрю и Пол подадоха неотложно искане в съда, с което декларират, че не желаят магистрат Консуело Серстри Херера, на която е бил назначен случаят, да се занимава с разследването на убийството на журналистката. Причината за това е, че между двете от години има война, първопричината за която е обвинението, подкрепено с факти от страна на журналистката, че Херера използва властта си, за да контролира хора на ръководни позиции както в държавната администрация, така и в медийната среда.

В молбата си близките на блогърката казват, че магистратката често е била против Дафне. Херера дори е образувала съдебно производство срещу журналистката. По тази причина има

"явен конфликт на интереси",

който може да навреди на безпристрастността по случая.

Междувременно Федералното бюро за разследвания на САЩ е било помолено да помогне на местните власти да разследват убийството на малтийката, като по случая работи и екип от Холандия.

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж пък обяви в личния си туитър награда от 20 хил. евро за информация, която може да доведе до откриване на убиеца на журналистката.