Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Извергът одрал кожата на възрастната жена и изпочупил ребрата.

Съдът скандално намали присъдата му от 8 на 5 години заради самопризнанията.

56-годишен мъж от Елхово ще остане само 64 месеца в затвора, след като счупи ребрата на леля си и брутално я смаза от бой. Това е решението на Варненския окръжен съд.

Родственикът се пренесъл в морския град веднага след като бил освободен от затвора. Целта била да помага на 83-годишната жена, която била със счупен крак, докато се възстанови. За около месец той я умори от побои, категорични са обаче пред “168 часа” съседи на убитата бивша учителка.

“Клементина беше вдовица. Дядо Христо почина преди 2 години - разказват те - Малко след това се оказа, че той е приписал семейния им апартамент в жк „Вл. Варненчик” на племенницата си. Семейството нямаше деца. Застрашена да бъде изкарана на улицата, баба Клементина започна да води дела. Целта й беше да докаже, че има дял в този апартамент.

Тъкмо спечели окончателно делото. Успя да си върне своята част на жилището и понеже вече й беше трудно да се движи, паднала. Счупи си крак. Беше в болница, а след това я върнаха вкъщи да се възстановява. Всички съседи й помагахме.

Тя е бивша учителка. Години наред беше касиер на входа. Тичаше по общите дела. Много добра и възпитана жена. Съседките й на петия етаж й пазаруваха, други й носеха храна, помагахме й да излиза, когато се налагаше. Новата касиерка на входа и домоуправителката бяха най-близо до нея.

Имаха и ключ от жилището, за да могат да влизат, без да я затрудняват да става. През март дойде някакъв неин племенник. Той буквално я умори за месец”.

Според обвинителния акт Георги отишъл при леля си веднага след като излежал 15-годишна присъда за умишлено убийство. Същият имал богато криминално досие. Не работел и често пиел. Алкохолът го правел агресивен.

Колко пъти и как е тормозел леля си, не е ясно, но на 16 март 2017 г. съседите видели, че Клементина е с рани по главата и насинено око. Те сигнализирали на тел. 112. На място дошли полицаи, но бабата заявила, че се е наранила при падане

Когато останала насаме с униформените, тя признала, че племенникът й я е бил. Налагал я с юмруци по лицето и тялото. Признала, че я е страх от него.

Полицаите направили единственото възможно по закон. На рецидивиста бил съставен предупредителен протокол по Закона за МВР да не извършва физическо и психическо насилие над леля си. Възрастната жена била откарана в болница.

Две седмици по-късно около 19,15 часа отново бил подаден сигнал за семеен скандал на адреса на 83-годишната жена. На място отново били изпратени полицаи, но никой не отварял на позвъняванията.

Тогава една от съседките, която имала ключ от апартамента на бабата, отключила. Възрастната жена била намерена в безпомощно състояние, цялата в синини. Тя категорично отказала медицинска помощ от страх да не бъде бита отново от племенника си.

На 8 април Георги изпил 200 милилитра водка, влязъл в стаята на леля си и сменил телевизионната програма. Бабата поискала да остане на същия канал. Това буквално вбесило Георги и той започнал отново да бие леля си.

На следващата сутрин съседката отключила жилището, за да види болната жена и се ужасила. Според нея липсвала част от кожата на лявата й ръка, дясната й ръка била счупена, а лицето и вратът й – посинени от побоя и опити да бъде удушена. Съседката излязла и заявила, че повече няма да се връща, защото я е страх от Георги.

Друг комшия се обадил в полицията. Разказал, че това е поредното издевателство и жената е в тежко състояние. Тя отново била преведена в болница. На лекарите разказала кой и защо й е причинил нараняванията.

„Не сме чули колко пъти я е бил. Тя не е имала много сили да се съпротивлява И гласът й – колко да е силен гласът на 83-годишна жена. Не се чува чак толкова между апартаментите”, разказва съседът в жилището под това на Клементина.

От назначената съдебномедицинска експертиза се установяват множество травми по цялото тяло на жената, счупени 8 ребра, раменна кост, масивни хематоми.

На 16 април състоянието на 83-годишната жена се влошава и от отделението по гръдна хирургия е преместена в реанимация. На следващия ден въпреки усилията на лекарите и лечението тя починала. Веднага след смъртта й на Георги е повдигнато обвинение за причиняване на смърт вследствие на умишлено нанесени телесни повреди. В съдебната зала рецидивистът признава напълно вината си и се възползва от привилегиите на съкратеното съдебно следствие. Така намалява постановената от съда присъда 8 г. лишаване от свобода на 5 г. и 4 месеца. Наказанието ще бъде изтърпяно при строг режим.

“Дойде, за да й помага, а я уби - кахъри се съседка. - Преди това убил друг. Осъден е за хулиганства два пъти. Излежавал е присъди. С какво изтърпяването на наказанията го е променило. Не и към добро. След няколко години пак ще е на свобода и най-вероятно ще е още по-жесток. Вижте тези мушката. Всички са на Клементина. Терасата й беше като градина. Това лято никой не ги изнесе на слънце. Макар че идват нейни близки, изнасят мебели, нещо правят и тихо си заминават. Един некролог не й направиха. Не знам какъв е смисълът от затворите, след като осъдените стават по-големи престъпници.”