Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-малката от династията се изживява като духовен лидер с ключова роля в култа и в ядрената пропаганда.

Най-малката сестра от династията Ким, която играе ключова роля в култа към личността в Пхенян, бе издигната за член на Политбюро на Корейската партия на труда.

Ким Е Чжон е втората жена в историята на комунистическата династия, която заема такъв висок пост. 28-годишната сестра заменя в ръководните органи на партията друга своя роднина, лелята на Ким Чен Ун - Ким Ген Хи. При управлението на брат й Ким Чен Ир (лидер КНДР в периода 1994-2011 г.) тя имаше ключова роля във вземането на политически решения.

Лелята не се е появявала на публично място след екезекуцията на съпруга й през 2013 г. Според някои съобщения тя даже се е самоубила. Американският експерт по Северна Корея Майкъл Мадън нарича назначението на Е Чжон в високо йерархията на властта поредна демонстрация на консолидацията на властта в ръцете на семейството на Ким Чен Ун. С издигането на сестра си той утвърждава върховенството на династията над държавния апарат на КНДР.

Младата жена с дълга конска опашка вече няколко години играе ключова роля в култа към личността на Ким. Тя е по-млада от него с 5 години, но е като маршал, който хвърля ръкавицата на САЩ с ядрените опити.

“Той е зависим от Е Чжон в психологически план. Чувства се самотен, тъй като няма майка, нито баща и иска тя винаги да го съпровожда.” Така Чон Сон Чан от университета в Сеул обясни нарастващото влияние на по-младата сестра върху севернокорейския лидер.

Когато тълпите северокорейци изпращат цветя на Ким Чен Ун, букетите получава тя. Притаила се на няколко метра от Върховния лидер, младата жена, винаги облечена в черно, следи за всяка подробност от публичните изяви на брат си и е винаги негов верен импресарио, пише “Фигаро”. С това инстинктивно доверие се обяснява и влизането й в Политбюро. Сега довереното лице в сянка излиза под светлината на прожекторите.

Коя е неизменната спътница? Ким Е Чжон е дъщеря на красива танцьорка, която умира в Париж и е била “голямата любов” на предишния севернокорейски диктатор.

Привързаността на Върховния лидер към сестра му укрепва в мрачно предградие на Берн, където те учат в международен колеж в строга тайна, с чужди имена и обградени от телохранители. Когато се връща в Пхенян, Е Чжон учи информатика в гнездото на елита – университета, който носи името на дядо им Ким Ир Сен, пише в. “Фигаро”.

През 2013 г. е назначена от брат си за шеф на протокола на Корейската партия на труда. През януари 2014 г. се появява информация за назначението за ръководител на 54-и отдел в ЦК на партията. Тя е отговаряла за доставките на Корейската народна армия с въглища, електричество, горива, дрехи и предмети от първа необходимост на мястото на техния екзекутиран през 2013 г. чичо Чан Сон Тек.

Същата година Ким Е Чжон става заместник-шеф на отдела за пропаганда в ЦК на партията и се омъжва за втория човек в страната по това време – високопоставения военен Чхве Рен Хе. Тогава тя за пръв път се появява публично.

Е Чжон си създава имиджа на духовен лидер, близък до народа, и подчертава физическото си и психологическо сходство с техния дядо Ким Ир Сен. Това е заиграване с носталгията по времената, когато Северна Корея е била по-богата от съперника си Южна Корея. През 2015 г. съпровожда Ким Чен Ун при посещението му в зеленчуковото стопанство на една от войсковите части, предаде ТАСС.

С мобилен телефон в ръка и ноутбук, младата жена води записки, когато придружава брат си при инспекция в студио за анимационни филми. Тя е била на трето място в делегацията, което предполага, че има отношение към тази дейност. Става дума за стратегически сектор, създаден от баща й Ким Чен Ир, който използва изкуството, за да упражнява контрол над масите. Визитата на третото поколение Ким в киностудията е прослава на династията.

Ким Е Чжон стои до главата на брат си, когато през септември той претърпя операция и се понесоха слухове за политическа нестабилност в Пхенян. Според съобщения от този период властта е в ръцете на Управлението по организация и ръководство на развитието на Корейската партия на труда, оглавявано от началника на Главното политическо управление на Корейската народна армия Хван Бен Со и по-малката сестра на диктатора. Възможно е това да са спекулации.

Заради ролята си на подстрекател в ядрената пропаганда на режима през януари

Е Чжон попада в черния списък на американските санкции. Забранено й е да пътува до САЩ, обвинена е в “тежки нарушения на правата на човека”. Тя ще има все по-голяма роля в бъдеще, но за момента влиянието й все пак е ограничено при вземането на стратегически решения.

В сянката на Ким има и друга жена, която може да стане номер 1 за режима, пише “Фигаро”. Тя е Ким Сул Сон, по-възрастната доведена сестра на Ким Чен Ун, която ще продължи да бъде сив кардинал на диктатора. 40-годишната дама е опитна и умна и ще остане зад кулисите. Възможно е едната сестра да застава на преден план, за да скрие другата, която стои зад гърба на Ким.