Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плейбоят с власт опитал да изнасили 30 актриси, сред които и Анджелина Джоли

Годината е 2013 Ема Стоун и създателят на "Фемили гай" Сет Макфарлейн излизат на сцената на наградите "Оскар", за да представят номинираните дами в категорията "Най-добра поддържаща женска роля". В края на скеча си Макфарлейн казва: “Поздравления! Вие петте вече няма да се преструвате, че сте сексуално привлечени от Харви Уайнстийн.”

Само за няколко дни в Холивуд се развихри такъв скандал, какъвто светът отдавна трябваше да преживее. Не е тайна за никого, че във филмовия бизнес хората с власт си позволяват малко повече, отколкото имат право. А Харви Уайнстийн е в главната роля на история, толкова стара, колкото са и студиата, построени в Холивуд.

Всичко започна с публикация в медиите. Вестник "Ню Йорк таймс" публисува разследване, в което обвинява продуцента с безгранична власт в сексуален тормоз над редица жени в продължение на 30 години. Сред жертвите на Уайнстийн са актриси, модели, асистентки, служителки, а някои от тях са сключили извънсъдебни споразумения с него срещу пари.

В своята статия медията назовава няколко имена, сред които Ашли Джъд, която отишла в хотелската му стая уж за бизнес обяд, ала той я посрещнал в своя халат, попитал я иска ли масаж, или тя би желала да го гледа как се къпе.

През 2014 г. Харви Уайнстийн кани Емили Нестор, служителка в хотела само от един ден, и прави поредната оферта: ако приеме сексуалните му предложения, той ще й помогне в кариерното израстване. На следващата година една от асистентките му твърди, че той я е накарал да му направи масаж, докато е гол, а после я оставил "плачеща и много разстроена".

Статията отприщва вълна от коментари на актриси, които има какво да кажат по случая с Харви Уайнстийн, списъкът им расте с часове и само за няколко дни там вече има 30 имена, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Кара Деливайн, Ева Грийн, Леа Сейду и много, много други. При някои от тях историята с халата, масажа и банята се повтаря. При други стига и по-далеч - обвиненията включват и изнасилване.

Италианката Асия Ардженто твърди, че Уайнстийн я поканил в хотелската си стая в Кан. Тогава 21-годишното момиче си мислело, че отива на парти, но се озовало в стаята само с него. Той се появил в своя халат и я помолил да му направи масаж. Ардженто отказва, той я дърпа за полата и я изнасилва. А тя дори не успява да се бори. "След това той спечели", казва Асия в свое интервю, потвърждавайки, че е била принудена да поддържа сексуален контакт с продуцента, за да запази работата си.

Британката Лисет Антъни среща насилника през 1982 година, а няколко години по-късно той се появява на входната й врата: "Той ме изтласка навътре и започна да навира ръцете си под роклята ми. Опитваше се да ме целуне. Беше отвратително. Не можех да го отблъсна. - разказва тя. - Накрая се отказах. Поне успях да го накарам да спре да ме целува." 

Днес, когато скандалът се случва пред очите на обществото, тя свободно е подала сигнал за изнасилване в полицията.

След тези тежки случаи се нареждат и още - Гуинет Полтроу се среща с Харви Уайнстийн през 1996 г. на снимачната площадка на филма "Ема". Тогава тя е на 22, а той я кани в стаята си. Иска да й направи масаж, но тя отказва и се измъква. Лучия Евънс била принудена да прави орален секс с него в офиса му. Анджелина Джоли също получила неприлично предложение, което отказала.

Розана Аркет, звездата от "Криминале", споделя, че трябвало да отиде на обяд с Уайнстийн, ала вместо това се озовала в стаята му, той носел обичайния си халат и дръпнал ръката й към пениса си.

Томи Анн Робъртс била обикновена сервитьорка, която искала да стане актриса. Появила се в хотела на Харви за прослушване, на което била накарана да се съблече чисто гола. Ема де Каунс отива на обяд с продуцента в хотел "Риц", а по-късно той я кани в стаята си. Изведнъж изчезва в банята, за да си вземе душ, и оставя вратата отворена. Излязъл оттам гол, с ерекция и настоял тя да легне на леглото, но тя успяла да се измъкне.

Леа Сейду, която печели "Златна палма" за "Синьото е най-топлият цвят", също има неприятно преживяване от сблъсъка си с Уайнстийн. През 2012 г. той се опитва да я целуне, а тя едва успява да се защити, тъй като е доста по-едър от нея. Подобни моменти с него изживява и красавицата Ева Грийн.

И ако дотук не е имало фатални последици за кариерите на тези актриси, то перспективите пред британката Софи Дикс буквално се сриват, след като тя отказва на намеците му през 1990 г.

Естествено, Харви отрича всичко. Дори говорителят му съобщава пред медиите: "Всички обвинения за неконвенционален секс са безспорно отхвърлени от господин Уайнстайн и потвърждава, че никога не е правил каквито и да било актове на отмъщение срещу жените за отказа им."

След като скандалът се развихри, най-честата реплика, която бълваха стотици известни личности беше: "Изумени сме.

Не сме знаели, иначе щяхме да предприемем мерки". Точно това изречение сипва още повече сол в раната, защото се оказва пълна лъжа. Гилдията в Холивуд от години знае за скандала, но предпочита да си мълчи не само защото самият той е плащал на жертвите си солидни суми, а и защото така е по-удобно.

Сред посветените в мръсните тайни е дори актьорът Брад Пит, който е бил в течение на случая с Гуинет Полтроу, когато Уайнстайн я напада. След като тя се измъква от лапите му, бяга при Пит и му разказва всичко. Следва предпуреждение от страна на продуцента, че ако "каже на още някого", с кариерата й ще бъде свършено.

Само шепа хора признаха, че наистина са знаели за това какво се случвав хотелските стаи на продуцента, за фетиша му към халати, бани и масажи "Разбрах за Харви преди една година и ме е срам, че не казах нещо още тогава", казва актрисата Джейн Фонда. В мрежата се откриват и всякакви интервюта на Къртни Лав, която предупреждава за опасността, дебнеща младите таланти. Попитана какъв съвет би дала на бъдещите актриси, тя категорично казва: "Ако Харви Уайнстийн ви покани на прием в "Четирите сезона", не ходете!" А комедиантът Сет Макфарлейн, който смути публиката на оскарите със своята шега, споделя, че тя е била като отговор на историята, която неговата приятелка - актрисата Джесика Барт, му разказала за срещата си с Уайнстийн в хотелската му стая.

Сценаристът, актьор и продуцент Скот Розенберг, работил по филми като "Красиви момичета", "Момчета от класа", чиито първи филми са разпространявани от компанията на Харви "Мирамакс", написа в туитър: "Нека сме ясни, по дяволите! Абсолютно всички знаеха! Не знаехме, че е изнасилвал жени. Не, това не бяхме чули. Но бяхме наясно, че държанието му е прекалено агресивно и заплашително. Знаехме за глада му, апетита му, вкуса му. Нямаше нищо тайно за тази лудост - като глупаво чудовище от Братя Грим. Всичко е било опаковано в неясни обещания за потенциални филмови роли. (И трябва да се отбележи, че има много хора, които всъщност се поддадоха на лъжливите му обещания), а това със сигурност го е накарало да хвърли мрежите си още по-надълбоко."

Розенберг продължава своя дълъг пост с извинение, казвайки: "Наистина много съжалявам. Работил съм с част от жените, на които Харви е посегнал, и техният кураж ме кара да се чувствам още по-засрамен. Съжалявам, че запазих мълчание. Бях съучастник. Не казах. Не съм го направил. Харви не ми беше направил нищо лошо. Така че аз държах устата си затворена. И затова още веднъж съжалявам."

След създалата се буря, Филмовата академия изключи Харви от своя борд, така че той няма да може да гласува на следващите оскари. Бе изхвърлен и от компанията, за която работеше, ала и тогава окото му не трепна. "Не ми трябвате, ще правя филми и без вас", категоричен беше той. И най-вероятно ще успее да намери и екип, с който да успее да свърши това, защото, колкото и да бе нападан от гилдията, се намериха и хора, които да го защитят.

Една от тях е актрисата Линдзи Лоън, която използва своя профил в инстаграм, за да изрази позицията си в скандала: "Чувствам се много тъжна. С Харви Уайнстийн направихме няколко филма заедно и никога не ми е посягал. Всичко това трябва да спре. Защитете го."

Режисьорът Оливър Стоун от своя страна заяви, че не е редно да се обсъждат клюки, защото ужасни неща се говорят за всички в този бизнес. Уди Алън на свой ред сподели, че се чувства "тъжен" за Харви и че този случай, ще предизвика "лов на вещици", намеквайки, че той също е бил обвиняван в сексуален тормоз.

Всъщност точно този "лов на вещици" вече е факт, като обвинения летят не само към Харви Уайнстийн, а и към още много хора в шоубизнеса.