Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

32-годишният лекар стана втори в света с подобен феноменален успех 

Дни наред сънува по-тежките случаи. “Все се питам дали направих най-доброто”, казва специалистът

Обучавал се при Жак Море, смятан за Роналдо в медицината

Уникална мозъчна операция, извършена миналата седмица, през артерията на крака на 10-годишно момиченце взриви медиите и социалните мрежи.

Интервенцията е дело на екипа на д-р Станимир Сираков в университетската болница "Св. Иван Рилски". За този успех специалистът по интернационална рентгенология получи оскара за "Иновации в медицината" за 2017 г.

"Това детенце имаше много сложна малформация - сподели пред "168 часа" д-р Станимир Сираков. - С времето обаче се нарушава нормалното кръвообращение на мозъка."

По думите му по принцип артериите хранят мозъка чрез кръв, обогатена с кислород, която след това се излива във вените.

"При момичето обаче има директна връзка между артерии и вени, които изобщо не хранят мозъчните клетки, а директно кръвта се излива в белия дроб, за да се обогати с кислород", обясни проблема д-р Сираков.

Според 32-годишния лекар това малко по малко нарушава нормалното кръвообращение на мозъка на детето и той постепенно умира от недостига на пълноценно захранване с кръв. Поради тази причина съдовете в него се разширяват, защото артериите прехвърлят своето налягане директно във вените.

"Това води до повишение на вътречерепното налягане, което компресира мозъка и го унищожава - пояснява лекарят. - Тоест ако не бяха прекъснати тези патологични връзки, детето щеше да умре. Ние успяхме да ги изолираме и момиченцето се възстановява доста добре."

Подобни тежки операции определено

оставят отпечатъка си върху д-р Сираков

Въпреки 6-годишния си стаж той все още трудно преживява тези интервенции.

"Имам много случаи, които сънувам дни наред - споделя той. - Как ще минат, дали съм направил най-доброто? Оперирах дядо си преди 3 години и не спах седмица преди операцията и една след това. Но всичко беше успешно."

Друг подобен случай, заради който лекарят отново не може да спи, е свързан с негов семеен приятел, който е с доста сложна мозъчна аневризма (инсулт).

"За радост всичко мина както трябва, но все пак, когато имам личен контакт с пациента, винаги го изживявам по-силно", разказва д-р Сираков.

По думите му той се готви максимално преди всяка операция, за да не пропусне нещо от техниката при тези интервенции. Въпреки това все още му се случва да не може да заспи в нощта преди някоя по-сложна операция.

"Смятах, че с времето това ще премине, но все още не е - разказва лекарят. - Не забелязвах, че ми се отразява изобщо, но съпругата ми и другите близки около мен винаги усещат дали съм имал тежък случай през деня, защото

забелязват, че съм по-мълчалив"

Всъщност детската мечта на д-р Сираков е именно да стане лекар. Призванието към медицината обаче наследява от баща си.

"Той беше анестезиолог - споделя с усмивка иноваторът. - Всеки ден, когато се прибираше от работа, ни разказваше различни истории от болницата. Особено интересни бяха за мен тези, свързани със спасяването на човешки живот."

Д-р Сираков не крие и случаите, в които е виждал разочарованието на баща си, когато дадена интервенция не е приключила добре.

"Отразяваха му се моментите, в които е имал пациенти в много тежко състояние и краят не е бил очакваният - казва лекарят. - Екипът правеше всичко възможно, но

медицината не е всесилна

Не че това те разочарова, по-скоро те мотивира да дадеш най-доброто от себе си, за да осигуриш максимален шанс на човека. Определено няма как да спасим всички, но поне в заболяванията идеята ни е да имаме най-нисък процент усложнения. И аз имам доста разочарования, но си вземам полука и продължавам напред."

Всъщност ценните си умения за новата методика в операциите той придобива от своя учител.

"Моят идол е Жак Море, който е специалист по интернационална рентгенология и живее в Париж - споделя с гордост д-р Сираков. - Ако трябва да го сравня с някого, казвам, че той е като Меси и Роналдо във футбола. Все още е пионер и според мен е водещ."

По думите му Жак Море е в пенсионна възраст, но продължава да прави едни от най-добрите годишни срещи, на които обучава младите хора от цял свят.

"Учи ни как трябва да бъдем на ниво, какво да подобрим - разказва специалистът. - А най-важното според него е какво трябва да бъде направено, за да се снижат рисковете от усложнения в нашите интервенции."

Всъщност този метод се развива от 2010 г. в България, но досега не е имало подобен успех.

"Аз и моят екип сме се обучавали около 2 години в чужбина, за да прилагаме уменията си у нас - споделя рентгенологът. - Ние сме пионери,

защото всяка седмица въвеждаме нещо ново за България, което вече се практикува навън."

По думите му методът, с който е спасено 10-годишното момиченце, е приложен и през август на мъж на около 40 г.

"При него направихме същата операция и се оказа, че е втората в света - споделя с гордост д-р Сираков. - За нея получихме международно признание. Първата е извършена от професор в Германия

До момента българинът вече е реализирал близо 300 интервенции от този тип.

Според д-р Сираков "Св. Иван Рилски" е водещата клиника за тези операции, въпреки че се правят и на още две места у нас.

"Нашият екип помогна, за да започне да се практикува и в други болници в България, но нас ни оценяват и в чужбина", категоричен е рентгенологът.

По думите му тази година екипът му е бил член на голям конгрес, на който са участвали специалисти от САЩ, Франция, Германия, Китай, Великобритания и Аржентина. България е била седмата страна, представила опита си в сферата на интернационалната рентгенология.

"Миналата година ме удостоиха с наградата за най-младия развиващ се неврорентгенолог, което е голяма гордост за мен, защото надпреварата бе между 60 колеги от цяла Европа и Южна Америка", разказва д-р Сираков.

Той не крие, че и сегашната награда у нас за "Иновации в медицината" също го е трогнала, макар че не я е очаквал.

"Това ми показва, че и

специалистите в България започват да забелязват успехите ни

- споделя лекарят. - Най-хубавото за нас е, че нашите резултати са съпоставими със световните. Говоря за процентите смъртност и риск от инвалидизация."

С какво още се гордее д-р Сираков, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Артериите и вените на 10-годишното момиченце преди и след сложната операция.
Артериите и вените на 10-годишното момиченце преди и след сложната операция.