Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комбинацията дори само от лека хрема и ваксина може да е фатална, подчертават педиатри и настояват имунизации да се правят единствено при спазване на стриктни условия. Да се въведе задължителна имунизация срещу варицела и да се отмени едната от тези за туберкулоза, предлагат специалисти. Идеите бяха представени на кръгла маса “Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания” под патронажа на Комисията по здравеопазването.

Лекарите настояват за разширяване на Националния имунизационен календар чрез въвеждане на имунизация срещу варицела, защото от нея годишно се разболяват около 30 000 души. Предложено е също въвеждане на бустерна доза против дифтерия, тетанус и коклюш при юноши, както и отмяна на още един от приемите на ваксината срещу туберкулоза. В същото време неправителствени организации настояват в страната да не съществува задължителен имунизационен календар, а поставянето на ваксини да се преценява от родителите.

Повечето педиатри са против такава практика. Те са категорични, че риск от ваксините съществува единствено когато не се поставят правилно. Според специалисти имунизирането на болно дете е престъпление, защото понякога дори комбинацията от лека хрема и ваксина може да се окаже фатална. Затова преди всичко е задължително при поставяне на ваксина детето да е абсолютно здраво и да не е в контакт с болен. Освен това е необходимо също то да е достигнало средните килограми за възрастта си и да се развива нормално. При деца, които са родени преждевременно, не бива да се поставят ваксини, докато те не наваксат в развитието и качването на килограми, категорични са педиатри. Освен това специалистите подчертават, че ако пациентът страда от алергии, може да се постави ваксина само след специална подготовка, назначена от алерголог.

От огромно значение е също как се съхранява и транспортира самата ваксина – задължително в хладилник, но и да бъде оставена за няколко минути на стайна температура преди да се инжектира, защото в противен случай може да се стигне до алергичен шок. Не бива да се поставя и ваксина, ако е нарушена целостта на опаковката й.

Педиатърката д-р Бояна Петкова, един от авторите на наръчника“Как да оцелееш като родител”, подчертава: “Децата трябва да са напълно здрави в деня на ваксинацията и около седмица преди това. Ако детето ви е боледувало или в момента боледува друг член от семейството, обсъдете с педиатъра отлагането на имунизацията. Недоносените се ваксинират съобразно коригираната, а не реалната възраст. Между две ваксинации трябва да има отстояние минимум 30 дни. Възможно е разделянето на имунизациите, които се провеждат едновременно. По възможност кърмете децата си според препоръките на Световната здравна организация – изключително до 6-ия месец и в добавка към захранването до 2-годишна възраст. Кърмата има познати имуномодулаторни свойства и играе “защитна” роля както локално срещу определени микроорганизми, така и за предпазване от някои автоимунни заболявания, например захарен диабет тип 1. Избягвайте храни, съдържащи оцветители и консерванти, пакетирани храни, захарни изделия. Прекарвайте много време сред природата. Не обличайте децата прекалено. Това ще ги поддържа в добро здраве.”

Педиатърката обяснява, че е нормална проявата на леки странични реакции след поставянето на имунизация: “Като цяло ваксините са безопасни за здрави деца, но могат да доведат до някои леки или по-тежки странични реакции. Да започнем с леките постваксинални реакции като умерено повишаване на температурата или оток и зачервяване в областта на убождането. Тези симптоми могат лесно да бъдат овладени с поставяне на охлаждаща лепенка и температуропонижаващи средства за деца. В дните след ваксината някои деца са особено раздразнителни или отпуснати, спят много, отказват да се хранят. Тези симптоми обикновено отзвучават за 1-2 дни, но ако се тревожите, посетете своя педиатър. Напоследък често се описва упорит запек при децата след поставяне на ваксина, който отзвучава сам, но може да се наложи приложение на клизми или свещички, за да улесните дефекацията. Препоръчва се даването на пробиотик за деца. По-неприятни са възможните температурни гърчове, най-често описани след ваксината за морбили, паротит и рубеола. Те са страшно преживяване за родителите, но не оставят трайни увреждания при децата. Възможна е изявата на кожна реакция – атопичен дерматит, особено при деца, които са генетично предразположени към алергични прояви.

Връзката на ваксинацията с автоимунни реакции не е еднозначно научно потвърдена, а пряката връзка между ваксините и аутизма е категорично отхвърлена. Все пак при деца с отклонения в нервно-психическото развитие поставянето на ваксини е добре да се съгласува с невролог. Имунологията е сложна наука и въпреки че ваксините и тяхното действие са проучени в дълбочина, в някои организми те могат да предизвикат по-бурна имунологична реакция от масово наблюдаваната. Ако детето ви реагира остро при поставянето на първа ваксина от дадена серия, е добре да обсъдите по-нататъшното поведение с медицински специалист.”