Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При обиск в дома му бяха открити близо 10 000 лева, злато, чиято предварителна оценка възлиза на около 100 000 лева СНИМКА: Архив
При обиск в дома му бяха открити близо 10 000 лева, злато, чиято предварителна оценка възлиза на около 100 000 лева СНИМКА: Архив

Провадийският лихвар Ибрям Тасмов беше задържан под стража в съдебната зала, след като Варненският апелативен съд промени мярката му за неотклонение от домашен арест в най-тежката, предвидена от закона. Магистратите уважиха протеста на държавното обвинение, като основните доводи на прокуратурата бяха, че Тасмов може да се опита да влияе на свидетели срещу него.

41-годишният лихвар беше арестуван в началото на октомври. Според обвинението от май 2015 до задържането му той извършвал незаконна банкова дейност, от която получил значителни неправомерни доходи. При обиск в дома му бяха открити близо 10 000 лева, злато, чиято предварителна оценка възлиза на около 100 000 лева, както и 10 автомобила, оставени като залог за дадени заеми, а ключовете за тях се съхранявали от обвиняемия. Освен това разследващите са намерили и тетрадка, в която прилежно са описани имена и суми в лева, в евро, плюс лихвите, които трябва да бъдат получени. Намерени са и множество оригинални нотариални актове за собственост на недвижими имоти. Към материалите по делото е приложено и полицейско предупреждения към бащата и брата на лихваря да не продължават със заплахи и с опити за въздействие върху свидетели на разследването.

В своето определение съдът записа, че за двете малолетни деца на обвиняемия, както и за жената, с която живее на съпружески начала могат да се грижат роднините, с които живеят под един покрив. Има доказателства и за активната роля на съпругата на Ибрям в разследваната дейност, които следва да бъдат преценени от разследващите.