Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факт е, че не само много от лидерите са бездетни, но и масово намалява раждаемостта сред жените, заемащи ръководни постове или посветени на специализирани професии. В своята лекция за TED немският специалист по човешки ресурси Райнер Страк предупреждава, че ни грози нова криза и този път тя ще е свързана не толкова с липсата на капитали, колкото с липсата на работна ръка.

"След десетина години най-оскъдният ресурс за компаниите ще бъдат хората", категоричен е специалистът. Той изтъква, че намаляването на раждаемостта и увеличаващият се брой хора, влизащи в пенсионна възраст, са опасна тенденция, която неизменно би довела до криза, ако не бъдат взети адекватни мерки. Като пример Страк цитира годината, в която самият той е роден - 1964 г., когато в Германия са се родили над един милион и триста хиляди бебета, докато в последните години този брой е паднал наполовина - около 600 000. "Какво означава всичко това? - пита специалистът и обяснява. - Предстои световна криза на работна ръка, която ще се състои в общ недостиг на работници плюс огромно несъответствие на умения, плюс сериозно културно предизвикателство. Тази криза на работната сила приближава с бързи темпове. Точно сега се намираме в превратния й момент. Съвсем скоро конкретно в Германия ще се сблъскаме с недостиг на квалифицирани хора. Ще има липса на 8 милиона души, което е повече от 20 процента от сегашната работна ръка.

Според нашите изчисления до 2020 г. все още ще наблюдаваме излишък на работна ръка в някои държави като Италия, Франция, САЩ. Тази картина обаче ще се промени драстично до 2030 г. Тогава ще се сблъскаме с глобална криза на работна сила в повечето от развитите икономики, включително държави от БРИКС - Китай, c бившата политика за едно дете ще бъде ударен, както и Бразилия и Русия." Според Райнер Страк основната липса ще е на висококвалифицирани кадри: "Разделихме кадрите според различни нива на умения, и това, което открихме, бяха по-високи нива на дефицит при висококвалифицирани работници и частичен излишък на нискоквалифицирани работници. Освен общия недостиг на работна ръка, в бъдеще ще се сблъскаме с несъвместимост в уменията и големи предизвикателства от гледна точка на образование, квалификации, повишаване на нивото на умения за правителства и компании."

Според специалиста по човешки ресурси най-важното е промяната на отношението на самите компании и на самите правителства към хората. Необходимо е служителите да спрат да се възприемат единствено като разход, а да започнат да се гледат като ресурс: "Какво можем ние, правителствата и бизнесът, да направим? Всяка компания, но също така всяка държава се нуждае от стратегия и трябва да действа незабавно. Тази стратегия се състои от четири части. Първо: план как да предвидим търсенето и предлагането за различните позиции и умения. Плануването на работната сила ще стане по-важно от финансовото. Второ: план как да привлечем страхотни хора: поколение Y, жени, но също така пенсионери. Трето: план как да ги образоваме и квалифицираме. Пред нас стои огромно предизвикателство. И четвърто: как да запазим най-добрите, или с други думи, как да реализираме оценяване и културна връзка. Един решаващ фактор e промяната на нашето поведение. Служителите са ресурс, те са придобивка, не разход или брой персонал."

Дали технологиите ще заменят работната ръка, четете в хартиеното издание на "168 часа".