Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Че Гевара с Фидел Кастро
Че Гевара с Фидел Кастро

Прякорът му в училището в Росарио, Аржентина, бил Ел Чанчо, което на испански означава “прасе”, защото отказвал да се къпе и сменял тениските си веднъж седмично. Това обаче хич не смущавало Че Гевара, който страдал от астма и къпането било съпроводено с настинки и белодробни кризи. Той не се интересувал от съучениците си, а единствено от философия и поезия. По-късно хората се страхували от военния командир и не смеели да коментират хигиенните му навици.

От дете обичал да играе шах и дори е участвал в състезания. Обикалял страната с колелото си.

Другото му хоби – вече на по-късна възраст, е риболовът. След победата на революцията в Куба ходел на риба с Фидел Кастро и Ърнест Хемингуей.

Истинското му име е Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна Линч. Произхожда от смесено испано-ирландско семейство от Аржентина. Политическите симпатии на баща му в испанската война са на страната на републиканците срещу ген. Франко. Също и при битките в Ирландия срещу британското управление. „Във вените на сина ми тече кръвта на ирландските бунтовници”, казвал за него баща му, когато Ернесто се посветил на революцията.

Проповядвал идеята за масови екзекуции на предатели, шпиони, дезертьори и врагове и описал всичко това в дневника си според биографа му Джон Лий Андерсън.

Откъде идва известното му име Че? Това е разпространено в Аржентина звателно междуметие, нещо като българското „бе”, „де”, хей”, "ехо", "човек", "пич", "брат". Затова в цяла Латинска Америка наричат аржентинците “Че”.

Ернесто Гевара е завършил медицина, като възнамерявал да се специализира в лечението на проказа, но се увлякъл от марксизма и предпочел да се занимава с революционни борби. Запознал се с Фидел Кастро в Мексико и заедно двамата са кръстени Команданте и ръководят битката в Куба.

След победата става финансов министър. Но това не продължава дълго. Започва да критикува политиката на Съветския съюз, включително на форуми, на които е поканен официално като представител на Хавана. Фидел Кастро обаче остава лоялен към Москва. Тогава Че се отказва от всички постове и от кубинското си гражданство. Заминава за Конго, а впоследствие за Боливия, за да формира бойни отряди и установяване на социализъм.

На 3 октомври 1964 г. Фидел Кастро прочита писмо завещание от Гевара, с което подава оставка от всичките си постове в Хавана.

"Аз приключих със задълженията, които ме свързваха с кубинската революция, и ти казвам довиждане на теб, на другарите, на твоя народ, който стана и мой." Двамата Команданте са в прикрит конфликт и по въпроса трябва ли социализмът да се разпростре навсякъде в света. Има данни, че СССР се е опитвал да спре Че да разбунва страни, които се смятат за приятелски настроени към комунистическия лагер.

Образът на Ернесто Гевара винаги се свързва с добре познатата снимка на репортера Алберто Корда от 1960 г., на която Команданте е с барета със звезда по средата.

Тя е определена като най-известната фотография на всички времена от Института по изкуства в Мериленд. Вестник УРеволусионФ обаче не я публикува, когато фотографът я носи в редакцията след траурен митинг в памет на жертвите на атентат, в който кораб е взривен на пристанището в Хавана. 7 г. по-късно репортерът се среща с издателя Джан Джакомо Фелтринели, който я харесва и взема няколко копия.

Скоро след това Че Гевара е убит и италианецът започва да пуска постери със снимката му. Така тя започва да се мултиплицира, но авторът й не взема нито стотинка, защото Кастро не е подписал конвенцията за защита на авторските права.