Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двете двойки се множат безконтролно, а едната са брат и сестра

Това кръвосмешение може да доведе до уродства, алармират екоактивисти

От екоинспекцията в Русе настояват: Спрете чифтосването им!

Природозащитници обвиняват зоопарка в Разград, че не е поставил презервативи на лъвовете, които се множат безконтролно.

"Ако бяха поставени контрацептиви на двата мъжки, нямаше да се стигне до внушително раждане на малки през последните години, които няма къде да бъдат настанени - алармираха пред "168 часа" екоактивисти, шокирани от бързото нарастване на популацията. - Няма разумно обяснение защо ръководството на зоокъта многократно е отказвало оферти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) мъжките екземпляри да бъдат задължително с презервативи, каквато е практиката в много зоологически градини в Европа."

Другият проблем е, че от двете двойки лъвове, които в момента са в зоокъта, едната са брат и сестра. А при подобно близкородствено кръстосване има опасност от раждане на уродливо поколение.

"Аз също имам такава информация - сподели пред "168 часа" Любомира Кривошиева, управител на фондация „Дивите животни”. - При кръвосмешение ще настъпят генетични заболявания у новородените. Този негативен развой трябва да бъде избегнат.”

Тя изцяло застава зад мнението на експерти, че за да спре размножаването, на гениталиите на женските екземпляри трябва да бъдат поставени импланти. Има и друг вариант - екзектомия на мъжките.

„Това е решение, защото да се размножават животни, при положение че няма къде да бъдат устроени, само и само да си имаш прайд, е безумие”, категоричен бе управителят. Тя визира ситуацията в Разградския зоокът, където почти всяка година се раждали лъвчета и после им се търсели места за обитаване в препълнените зоологически градини в цяла България.

Според дългогодишния директор на екоинспекцията в Шумен Теофан Димитров екзетомията на мъжките лъвове е „абсурдна идея”. Глупост, която едва ли някой нормален експерт би приел, лаконичен бе Димитров. Според него и другите му колеги били категорично против екзектомията при дивите животни.

В момента при много добри условия във фондация „Дивите животни” се отглеждат две новородени лъвчета в Разградския зоокът. Те бяха три, но едното беше стъпкано от майката, която отказа да го кърми. А според запознати и другите две са били премазани от родителите, подплашени от панаирджии, които на 9 септември разпънали сергия недалеч от клетката на лъвовете.

“Успяхме да спасим Терез и Мусуд - разказва Кривошиева. - Сладури. И двете лъвчета се възстановяват, въпреки че едното се храни със сонда, а другото с биберон.” Според нея животните в никакъв случай няма да бъдат върнати в Разград. Там нямало място за оздравелите малки. Причината е, че при проверки на Екоинспекцията в Русе са констатирани лоши условия, при които се отглеждат животните.

„Ако МОСВ се намеси, Терез и Мусуд ще живеят при условия, които заслужават, но те нямат място в Разград”, каза още Кривошиева.

От 2014 г. зоокътът в Разград работи без лиценз и е незаконен, сочат резултатите от проверки. Общината е застрашена от налагане на санкции. А за отглеждането на животните без лиценз ще бъдат предприети административнонаказателни мерки, съобщиха от Екоинспекцията в Русе. Имало данни и за нехуманно отношение към животни.

В момента в Разград се отглеждат две двойки лъвове и едно малко. Към общината, която е собственик на зоологическата градина, екоинспекцията в Русе издаде спешни предписания, за да спре размножаването на лъвовете. Едно от указанията на екоинспекторите е да се разделят мъжките от женските в отделни клетки. И да останат за отглеждане само два лъва, като двете клетки се преобразуват в една.

15 жалби са постъпили в община Разград за закриване на незаконния зоопарк, научи “168 часа”. От пресцентъра не знаели от какво недоволстват гражданите. Но според специалисти жалбите били мотивирани с “липса на ветеринарни грижи за животните” и най-вече били загрижени заради опасната близост до стадион “Лудогорец”.

Как това се отразява върху поведението на животните, четете в хартиеното издание.