Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Галев (вляво) и Ангел Христов в съда
Пламен Галев (вляво) и Ангел Христов в съда

Фирми на Ангел Христов и Пламен Галев получавали и превеждали милиони, които
са теглени в брой от счетоводителката им Христинка Ангелова

Плащали по 300 лв. наем за имението си в с. Ресилово

Братя Галеви не са участвали в престъпна група и няма доказателства, че са изпрали 35,5 млн. лв. с фалшиви документи. Така е приключило мегаразследването срещу дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов още през лятото на 2016 г., установи проверка на “24 часа”.

Прекратеното дело е бетонирано и с определение на специализирания наказателен съд. Така бившите барети, които бяха кандидати за депутати, се измъкват за пореден път от правосъдието.

Обвиненията за пране на 35,5 млн. лв. срещу тях бяха повдигнати задочно през юни 2012 г. Тогава вече беше ясно, че двамата са избягали от страната заради присъдите за рекет от 15 май същата година. 

Ангел Христов избяга през 2012 г., но в България все още живеят съпругата му Радмила и децата му.
Ангел Христов избяга през 2012 г., но в България все още живеят съпругата му Радмила и децата му.

Пламен Галев и Ангел Христов

трябваше да

лежат по 5 г.

в затвора,

защото изнудвали бизнесмена Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли половината от таксиметровата си фирма и така са спечелили 82 хил. лв. В началото на 2016 г. Миланов и любовницата му Теодора Димитрова бяха открити мъртви в апартамент. Експертиза показа, че са се задушили с газ.

300 лв. наем плащали Галеви на собствената си офшорка, за да живеят в имението си до с. Ресилово край Дупница.
300 лв. наем плащали Галеви на собствената си офшорка, за да живеят в имението си до с. Ресилово край Дупница.

Окръжният съд в Кюстендил оправда Братя Галеви, апелативният в София им даде по 7 г., а ВКС намали присъдите им с по 2 г. Докато чакаха окончателното решение на последната инстанция, Пламен Галев и Ангел Христов напуснаха България.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че повдигат ново обвинение на бегълците, много по-сериозно от рекета над таксиметровия бос - участие в организирана престъпна група, банкови преводи с фалшиви документи и пране на 35,5 млн. лв. Доказателствата срещу тях са преводи на пари по сметки на 8 техни фирми, които са теглени на каса от различни хора, както и разплащания без основание с офшорки на Сейшелите.

Галев се издирва от 5 г. с червена бюлетина в Интерпол.
Галев се издирва от 5 г. с червена бюлетина в Интерпол.

Оказва се, че разследването за тази престъпна дейност на Братя Галеви е още от 9 септември 2008 г. Тогава срещу счетоводителката им Христинка Ангелова започва проверка за прането на пари. Полицаи, прокурори, следователи, митничари, данъчни и агенти на ДАНС нахлуха в автокъщи и офиси на Братя Галеви в Дупница, Перник и София. Пламен Галев и Ангел Христов получиха призовки за разпит от полицията в Кюстендил. Не се явиха и бяха обявени за издирване. Ден по-късно двамата сами се предадоха в следствието. Акцията тогава не стига до доказателства за пране на пари срещу Галеви.

Разследването

отива в

специализираната

прокуратура на

3 март 2012 г.,

когато Братя Галеви вече чакат окончателната си присъда за рекета.

След бягството им през май те са обвинени задочно заедно с Христинка Ангелова, която освен счетоводител е и пълномощник на техни офшорки, и социално слабият Методи Ковачев от Дупница, чиято фирма е ползвана за част от съмнителните преводи.

След 4 г. разследване прокуратурата прекратява делото заради липса на доказателства. Галеви и Ангелова обаче не са съгласни с този извод и чрез адвокатите си поискали от съда делото да се прекрати окончателно, защото няма извършено престъпление.

От документите по делото става ясно, че няма организирана престъпна група, а Галеви и Ангелова имали само гражданскоправни отношения. Все пак остават съмненията за пране на пари. По това обвинение делото също е прекратено и по него вече не се работи, но заради липса на доказателства.

Въпреки счетоводните и икономическите експертизи единственото предположение е, че

през фирмите

на Галеви са

минавали пари

с неустановен

произход

Така например двамата били управители на “Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитед” - клон на дружество със същото име от Кипър. Собственици на задграничната фирма са други офшорки, до собствениците на които разследването не стига. По сметките на българския клон от 2000 до 2004 г. са постъпили 782 хил. долара. Нямало документи за получаването на сумите, основания за плащане, подписи на получателите. Управителката на фирмата майка в Кипър Марта Димитриади разказала пред разследващите, че е адвокат и била наета за управител там. Парите били превеждани от Кипър в българския клон, а част от тях били теглени в брой от Христинка Ангелова.

Братя

Галеви са

живели под наем

в имението си в

Ресилово

и са плащали 300 лв. на месец на собствената си офшорка “Макса Лимитед”, е друг извод от вече прекратеното разследване.

Станоева и Пейчев излизат от заседание по делото срещу тях
Станоева и Пейчев излизат от заседание по делото срещу тях
Галеви и съпругите им учредили право на строеж през 2000 г. в полза на “Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитед”, което е управлявано от бившите барети. След като имението било построено, е продадено на “Макса Лимитид” с регистрация на Британските Вирджински острови за 31 хил. долара. Собственик е подставеното лице Андреас Спиридис, който е ползван и от други български бизнесмени. След това “Макса Лимитед” отдала под наем бункера на Братя Галеви и съпругите им за 300 лв. Според експертите и продажната цена, и наемът са далеч под реалните пазарни стойности.

“Макса Лимитед” пък нямала други дейности, освен сделките с имота в село Ресилово. Иначе получавала редовно парични преводи по сметките си. Един от тях е за 60 хил. долара. Наредител е фирмата “Катон Транс” на Методи Ковачев - социално слаб човек от Дупница.

Друга съмнителна операция, която е изследвана, е свързана с “Инфра Асет мениджмънт” на перничанина Феодор Феодоров. Дружеството е било собственик на пътностроителна фирма, чиито дялове са купени за 5 хил. лв. през март 2007 г. През април същата година вече дяловете в пътното дружество са продадени за 5,5 млн. евро, а купувач е дружество на известен бизнесмен. След превода в “Инфра Асет мениджмънт” са приети за съдружници Пламен Галев и Ангел Христов. През януари 2008 г. тримата получават като заем от собствената си фирма по 760 хил. евро. Останалите пари по мегасделката също са разпределени странно.

2,69 млн. лв. са платени за посреднически услуги на офшорката от Сейшелите “Келмарк Лимитед”. 2 млн. евро са преведени на друга офшорка от същия остров - “Бриксуърк кънстракшън”. Основанието е неустойка по сключен договор за покупко-продажба от юли 2007 г. Няма данни кои са собствениците на офшорките, които са получили огромните суми от фирмата на Братя Галеви. По този случай са осъдени бившият изпълнителен директор на “Инфра Асет мениджмънт” Веселин Пейчев и главният счетоводител Невена Станоева, но не за пране на пари, а за укриване на корпоративен данък (виж карето долу).

По сметките на друга тяхна фирма - “Сити Инженеринг”, са постъпили 1,18 млн. лв. без установен произход, които са теглени от управителя Адриан Александров.

За всички фирми

на Галеви са

правени и

ревизии от НАП,

показа проверка на “24 часа”. Около 3 млн. лв. допълнително е трябвало да внесат в държавния бюджет. Половината от актовете обаче падат в съда.

Един от любопитните казуси в преводите на пари от и към фирми на Галеви е с “Кей Ейч Партнер” ООД, където те са съдружници с Феодор Феодоров - Голямата Федка от Перник и Христофорос Аманатидис-Таки. Със сметките на фирмата в три банки се разпореждала Христинка Ангелова.

“Кей Ейч Партнер” продал имот на едноличния търговец “Драгомир Благоев - Пътстрой”. По банкова сметка на фирмата на Галеви постъпили 400 хил. лв. Разпитан по време на разследването, Благоев разказал, че сумата е преведена по грешка на “Кей Ейч Партнер”, и сумата от 250 хиляди е възстановена. Христинка Ангелова и приближеният на Галеви Красимир Стоилов изтеглили парите в брой и след това следите им се губят. Ревизионнен доклад на НАП пък показва, че имотът е струвал едва 15 хил. лв., а не 10 пъти повече, колкото са платени.

8 г. се влачи делото, по което държавата иска да им отнеме имуществото

8 г. не може да приключи на първа инстанция делото за конфискацията на имущество срещу Пламен Галев, Ангел Христов и семействата им в Кюстендилския окръжен съд. Последно то е отложено за декември. Експертите заявили, че работата им е свързана с огромни обеми от документи, които трябва да изследват. Проверката за доходите и разходите на Галеви е за 25 г. назад. До края на ноември се очаква експертно заключение на вещите лица. Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Галеви е за 5 млн. лв. В тази сума се включват всички дружествени дялове на бившите барети в няколко фирми, техни земеделски имоти и палатът в село Ресилово, в който освен жилищна площ има и покрит басейн, тренировъчни зали и гаражи. Запорирани са и 4 джипа мерцедес и три аудита, регистрирани от 1996 до 2004 г.

Делото за отнемане на имуществото им не е свързано с изхода от наказателните производства.

Осъдиха 2-ма техни служители за 660 хил. лв. по афера с машина

Изпълнителният директор на “Инфра Асет мениджмънт” Веселин Пейчев и главната счетоводителка Невена Станоева са единствените, които го отнасят заради преводите от фирмата към две офшорки от Сейшелите. 

През 2007 г. строителната фирма на Братя Галеви и Федката от Перник сключват два съмнителни договора. Първият е с офшорката “Келмарк” за посредничество по продажба на дружествените дялове. Преведени са ѝ 2,7 млн. лв. Вторият договор е с офшорката “Бриксуърк кънстракшън” за продажба на подвижен асфалтосмесител за горещо рециклиране. Продажната цена е 2,5 млн. евро. Ако асфалтомерът не се достави, неустойката е 2 млн. евро.

Експертиза по делото показва, че сделката е фиктивна, а производителят на този модел асфалтосмесител не е имал поръчки през цялата 2007 г.

До доставка не се стига, но Пейчев и Станоева включили сумите по продажбата и неустойката като разход за фирмата, намалили финансовия резултат и избегнали плащането на 660 хил. лв. корпоративен данък. Те са обвинени и съдени, а не собствениците Братя Галеви, защото са представили документите на фирмата в НАП, както и тези по фиктивната продажба.

Делото срещу тях започва през 2010 г. и приключва на последна инстанция през юли 2012 г. Присъдите са по 3 г. условно. Най-любопитно е какво са конфискували от двамата подчинени на Братя Галеви. Пейчев се разделя с кола от 1994 г. и 3 лв., които са били налични по банковата му сметка.

От счетоводителката Станоева са конфискувани 150 лв. от две банкови сметки.