Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любомир Митев
Любомир Митев

Заплатите в България растат бързо - с 8, 9- 10%. Това е високо увеличение, но не съм сигурен, че е реално. Може част от нарастването да е от избелване (излизане на светло - бел.ред.) на възнаграждения.

Това каза главният икономист на “УниКредит” за Централна и Източна Европа Любомир Митов, който представи анализ на банката “България, Европа и света - макроикономически преглед”.

Въпреки нарастването си заплатите в България остават ниски на фона на останалите държави в ЕС и причина за това е ниският БВП.

Делът на нетните заплати към БВП у нас е над средното ниво за ЕС, като по този показател страната ни стои редом с Швеция и Финландия и изпреварва Великобритания и Франция.

Според Митов причина за това е ниският подоходен данък.

“Това показва и че получаваме повече от това, което сме изработили като БВП”, смята той.

Митов прогнозира, че прегряването на икономиката след 2018 г. може да дойде от пазара на труда и липсата на квалифицирани кадри. Изходът е в образованието и квалификацията, смята икономистът.

“През последните четири години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст. Това се дължи на благоприятната външна обстановка и на разумната макроикономическа политика на страната. Очакванията са положителната тенденция да се запази и през следващата година”, заяви той.

Според Митов 2018 г. може да се окаже годината с пик на реалния ръст на БВП. Икономистът прогнозира ръст от 3,9% за 2018 г. при 3,7% за тази.

Основните фактори за него ще са развитието на износа с висока добавена стойност и съживяването на индивидуалното потребление. Анализите сочат, че инфлацията в България е под контрол с нива между 1-1.5%, следвайки този показател в еврозоната.

В страната няма макроикономически дисбаланси засега, смята още Митов.