Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По време на емисия котка се завира в краката . “Беше истинска буря в ефир, аз трябваше да водя сам, докато оператор опитваше да я изгони”, разказва тв водещият Николай Дойнов

Кръщава кучето си Йошко ­ на немския външен министър Йошка Фишер

2-годишната дъщеря роптае срещу детската градина с “Мамо Мио”, а тя отговаря с “Кажи, дъще Идо”

В дома на известната тв журналистка Миа Сантова назрява лека революционна ситуация по Ленин - тя се връща да води следобедната емисия на Нова телевизия, а дъщеря й Ида, която още няма 3 години, за първи път трябва да ходи на детска градина.

"Предишните дни се забавляваше и й беше интересно, но сега разбра, че е за постоянно, че трябва да става рано и си поплаква, но мисля, че ще се справим", казва пред "168 часа" Миа Сантова. Дали затова или по друга причина, от известно време малката се научила да се обръща към нея с "Мамо Мио".

"Тогава аз й отговарям: "Дъще Идо". Голям образ е", смее се Миа.

Въпреки леките сблъсъци, приятелката на Миа Сантова от ученическите й години и журналистка в БНТ Добрина Чешмеджиева казва, че

тя е страхотна майка

"Бяхме за няколко дни заедно на море и не можех да повярвам колко добре се справя с едно хлапе, което няма 3 години", споделя водещата на "Референдум".

Самата Миа казва, че за нея важното е да прави това, което обича, и да даде същия пример на Ида. Пример, какъвто за нея била майка й, която неотдавна си отиде от този свят.

"Тя винаги е работила, никога не си позволява да се оплаче, никога не е казала, че е изморена, невероятна жена - казва Миа. - Освен това в чисто професионален план аз съм се родила в Нова тв. Там израснах, срещнах някои от най-близките си приятели. Надявам се сега и аз да допринеса за създаването на една качествена журналистика. Много ми се иска детето ми да има пред себе си майка, която се чувства полезна."

След напрегнатия работен ден Миа и Ида са неразделни.
След напрегнатия работен ден Миа и Ида са неразделни.

След като остави малката Ида в детската градина, Миа Сантова поема през задръстванията към Нова тв, където я посреща близкият й приятел Николай Дойнов. Двамата с него започнаха да водят новинарската емисия на телевизията в далечната 1997 г.

"Тогава аз бях на 24-25 години, а тя бе там преди мен. Оттогава до 2006 г. всеки ден сме били заедно - спомня си той пред "168 часа". - В професионален план бяхме деца, заедно израствахме. Самата ситуация бе уникална - за първи път на пазара се появи частна телевизия с екип от изцяло млади хора, които се учеха на всичко. Хем приемахме всичко много на сериозно, хем бяхме едни обикновени млади хора. Помня какво ставаше,

когато ни хванеха лудите

- започвахме някакви невероятни танци в гримьорната, а когато съвсем ни идваше в повече, минавахме на народни танци и хора. Буквално сме припадали от смях, защото нито тя умееше да ги играе, нито аз."

В подобен момент веселяшкият тандем стига до там, че създава и първата си поема.

"За съжаление не помня сюжета, но Миа все още я пази - усмихва се Дойнов. - Беше толкова смешна, че когато я чете отново на някакво събиране преди няколко години, отново се заливахме от смях."

Близо 9 години двамата прекарват повече време заедно, отколкото с близките си.

"Харесваше ни това, което правехме и ни беше интересно", казва той. Според него ситуацията е била уникална, тъй като и самата Нова тв била в своя детски период.

В началото условията били почти примитивни. Нова тв излъчвала от спортен салон в кв. "Дианабад".

"Никога няма да забравя как една котка се вмъкна при нас по време на ефир, докато ние с Миа водехме централната новинарска емисия - разказва Дойнов. - Знаех, че

тя изпитва голям страх от котки,

но трябваше да се правим, че нищо не се случва. За съжаление стана точно това, което никой не очакваше - котката влезе през вратата и се пъхна точно под краката на Миа. Такава буря се разрази в ефир, абсолютно незабравимо шоу. Наложи се известно време аз да водя сам, докато един от операторите бе залегнал под Миа, за да изгони котката."

Дали за да преживее шока от преживяването или по друга причина, малко след това Миа си взема бебе-дакел.

"Можете ли да си представите как го бе кръстила - пита Дойнов. - Йошка Фишер, на името на немския външен министър от времето на премиера Иван Костов и Надежда Михайлова. Затова му кавахме Йошко."

Животът с Йошко очевидно не бил лесен и тя го подарила на Николай Дойнов. "С него изкарахме 14 години, сега е погребан в семейната ни къща в провинцията" казва тв водещият.

Освен

веселяк и роден купонджия,

Миа Сантова е и най-грижовният и раздаващ се човек, категорични са приятелите й.

"Никога няма да забравя подготовката за нейната сватба - казва тв водещата Нели Хаджийска пред "168 часа". - Едно изключително красиво събитие, в което искаше ние, приятелите й, да греем заедно с нея. Спомням си как заедно търсихме тоалет за мен и тя искаше да съм с нещо изключително. След дълго обикаляне харесах гащеризон, който не купих веднага, защото нямах сумата в мен.

Няколко дни по-късно тя ми подари същия гащеризон, за да бъда възможно най-хубава на нейния празник. Такава е Миа – раздаваща се, изпълнена с любов и безкрайно грижовна."

Думите й потвърждава и Добрина Чешмеджиева: "Миа е повече обърната към другия, отколкото към себе си. Спомням си как веднъж говорехме по телефона и ме попита как съм.

Казах й, че съм с вирус и висока температура. Тя нищо не каза, но малко

след това се появи на вратата ми с една тенджера

След разговора скочила да готви, за да се възстановя по-бързо и да се почувствам по-добре. Грижовен и щедър приятел. Навсякъде, накъдето и да се обърна, имам нещо от нея - от една картина, която ми нарисува и я постави в рамка, до цветните лещи, които ми подари, когато бяхме малки. Беше ме чула, че си мечтая да съм със зелени очи и бе обърнала цяла София, за да ги открие. Сложих ги веднъж и много се смяхме."

Думите й потвърждава и Нели Хаджийска: "Иска да даде и да сподели с другите всичко хубаво, което има в живота си. Тя умее да прави съпричастни всички нас с най-хубавото, което й се случва. Аз износих голяма част от нейните дрехи за бременни, защото забременях 4 месеца след нея и всичко, което й омаляваше, идваше при мен. Помня как един ден дойдоха вкъщи с нейния съпруг Светослав и буквално обзаведоха къщата ни с всички бебешки принадлежности – люлки, дюшечета, дрешки, всичко хубаво, което имаше тя за Ида, искаше да дойде и при мен за Борил (второто дете на Нели - бел. ред.). Не че ние нямахме, тя просто иска да раздаде хубавото докрай."

Съвсем естествено двете водещи стават и кръстници на децата си.

Нели никога няма да забрави и лятото на 2016 г., когато отиват на гости на Миа и съпруга й в Гърция. "На една

удивително красива къща

– цялото ми семейство, аз, съпругът ми, децата и майка ми. Всички се чувствахме уютно и щастливо, като у дома. Миа е такава – срещаш я и сякаш се прибираш у дома."

В същото време Миа има и друга, малко позната страна. Тя е смел човек, който не се бои да рискува, казва Добрина Чешмеджиева:

"Ако смята, че нещо не става по начина, по който тя иска, го променя, без да я е страх от риска, който поема. Тя не е от хората, които започват да изчисляват, след което се отказват или не правят нищо."

Другото качество, което поразява близките на Миа Сантова, е перфектната й визия дори в трудни моменти.

"Тя винаги е безупречна – с маникюр, с брилятно изсушена коса и по нейния неподражаем начин стилна и с класа - казва Нели. - Почти не познавам друга жена, която носи тази женственост, съчетана с хулиганската небрежност и смях до припадък. С нея се смеем много, често и навсякъде... Тя може да говори и да общува с всички – с политици, интелектуалци, с касиерки, с продавачки... С нея може да се говори за всичко. От чисто женски истории за отглеждане на деца, избор на дрехи, професионални теми за телевизията, до сериозни теми за духовното, смисъла и пътя на душите...Тя може би е човекът в моя живот, с който най-много обсъждаме книги."

Думите й потвърждава и Николай Дойнов, за когото Миа е толкова близък човек, че я чувства като продължение на собственото си аз.

"Приятел в трудни и добри моменти",

казва той.

Като трудните са много.

"Изпитанията, през които Миа мина, са наистина много и тежки", споделя Добрина Чешмеджиева. Губи баща си, когото обожава, оперирана е от рак на щитовидната жлеза, първата й бременност е провалена заради лекарска грешка, а наскоро загуби майка си, която бе нейната опора.

"Това обаче, което я отличава, е, че тя хем изглежда нежна и човек с чувство за хумор, хем е голям боец - казва Добрина Чешмеджиева. - Никога няма да я чуете да хленчели и да се оплаква, никога няма да ни разтревожи, през всички трудности преминава по някакъв начин сама."

Как Миа преодолява най-трудните моменти, разказват приятелите й в хартиеното издание на вестника.