Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът реши, че проф. Стоян Кушлев (вляво) не се е облагодетелствал от назначението на роднини.
Съдът реши, че проф. Стоян Кушлев (вляво) не се е облагодетелствал от назначението на роднини.

Негови и племенници на жена му, както и техни кумци получиха бонуси от 7 до 10 хил. лв. към заплатите

Един от най-скандалните случаи на шуробаджанащина и привилегии беше в т.нар. Комисия “Кушлев”, бе разкрит от в. „168 часа” през 2010 г. Като допълнение той беше раздал космически бонуси от порядъка на 7-10 хиляди лева.

Професорът юрист назначи цели 8 свои роднини и близки в институцията, която беше създадена през 2005 г. с цел установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Откакто пое поста, започна да

урежда с работни места цялото село,

в което живееше

- Мърчаево.

Освен с хора от собствената си кръв Стоян Кушлев беше подписал договори и с такива, които са рода на жена му, техни кумци и ловджии от неговата дружинка.

Някои дори нямаха висше образование,

но през годините се сдобили с дипломи от Благоевград, докато едновременно търсели кой има имущество от престъпна дейност.

Племенницата на съпругата му Благородка - Бойка Първанова, ръководеше цяла дирекция, въпреки че преди това работела като медицинска сестра и редовно измервала кръвното на професора. Племенникът на самия Кушлев - Иво Минков, оглавяваше политическия кабинет на чичо си.

Главният секретар на комисията Георги Илиев бе втори братовчед на Благородка Кушлева. Домакинът Валентин Маринов пък заедно с проф. Кушлев управлявал сдружение с нестопанска цел "Царски ловен клуб". Деловодителката и шофьорът на председателя бяха негови съседи в с. Мърчаево.

С договори за държавни служители бяха уредени експертът по “Материално-техническо обслужване” Красимир Илков, който е братовчед на Благородка Кушлева, Деян Иванов и Георги Видров - племенници на жена му. А директор на бургаския клон беше Павлин Иванов, на когото

Кушлеви са кумували на сватбата.

Заплатата на председателя на комисията беше приета в специалния закон и тя е 90% от тази на шефа на Народното събрание. Освен това професорът сам си определи възнаграждение от 7500 лева, като към него се прибавяха проценти за стаж и 25% за работа със служебна тайна.

Същото се полагаше дори и на шофьорите.

Кушлев разполагаше с три служебни автомобила, между които и джип, с който ходеше на лов, тъй като беше страстен ловец.

Когато се разбра за назначенията и бонусите в комисията, председателят заяви, че не е нарушил никакви закони. Проф. Стоян Кушлев бе сменен чак през 2011 г.

В крайна сметка съдът реши, че роднините му по съребрена линия не може да се възприемат като свързани лица. Негов частен интерес не е бил установен.