Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Носителят на “Оскар” Джаред Лето е поразителен в ролята, макар и избран
след смъртта на легендарния музикант

Носителят на "Оскар" и фронтмен на групата 30 Seconds To Mars Джаред Лето е феноменален в ролята на злодея Ниандър Уолъс в екшън фантастиката "Блейд Рънър 2049" на режисьора Дени Вилньов. За да изиграе слепия персонаж в дългоочакваното продължение на оригиналния филм "Блейд Рънър" от 1982 г. на Ридли Скот, актьорът носил непрозрачни лещи.

През тях не можел да вижда нищо и така "влязъл в обувките" на незрящите. По време на снимките не използвал помощник и вървял съвсем бавно, а всички от екипа били поразени от изпълнението му.

"Беше като Исус, който влиза в храма. Всички мълчаха, приличаше на някакъв тайнствен обред. Беше толкова

вълнуващо и трогателно,

че в началото се просълзих", обяснява Вилньов.

Лето определено изглежда като перфектния избор за ролята, но всъщност се оказва, че не е първият, на когото се спира режисьорът. Отначало Вилньов искал легендарният Дейвид Бауи да се преобрази като главния антагонист пред камерата, но намеренията му са осуетени от трагичната вест за смъртта на великия музикант.

"Първата ни мисъл за ролята на Ниендър Уолас беше Дейвид Бауи, повлиял "Блейд Рънър" по редица начини. Когато научихме тъжната вест за кончината му, се наложи да се поогледаме наоколо, за да потърсим друг изпълнител с подобни качества. Спряхме се на Джаред Лето", сподели Вилньов в интервю за сп. "Емпайър".

Едно от основните изисквания на режисьора към търсената звезда било

да има рок излъчване, близко до това на Бауи.

И го вижда у Джаред Лето, който има 8 награди на MTV и над 20 милиона продадени копия от четирите албума на бандата. Освен всичко той тъкмо е приключил със снимките на "Отряд самоубийци".

Така на големия екран Лето със своя впечатляващ артистичен талант среща като "враг" Райън Гослинг и неговата забележителна даровитост. Холивудската звезда е първият и единствен избор на своя канадски сънародник Вилньов за главната роля на офицер Кей.

В историята се намесва отново и създава мост между настоящото продължение и класиката киноветеранът Харисън Форд, който се завръща като емблематичния си герой - ловеца на андроиди Рик Декард.

В новата лента действието се развива 35 години след като той пое нанякъде със своята възлюбена от механичен вид Рейчъл. Оказва се, че той изчезва от света и никой не знае къде е през цялото това време.

На новия ловец от полицейското управление на Лос Анджелис Кей обаче му се налага да открие бившия си колега. През неговия поглед зрителят е въведен в един още по-разрушен свят от

постапокалиптичната действителност

на първия филм. Кей се впуска в издирването на Декард, след като е разкрил отдавна погребана тайна, способна да влоши ситуацията в хаоса на човешкото общество.

В една от сцените, в които Форд и Гослинг си партнират, звездата от "Междузвездни войни", без да иска, ударил в носа холивудския любимец, който ни взе ума в La la land. След инцидента Форд налял чаша скоч на Гослинг и отнесъл останалия.

"Явно е усетил, че не заслужавам бутилката", коментира полушеговито по-късно канадският актьор.

Сценарият на "Блейд Рънър 2049" е дело на Хамптън Фанчър и Майкъл Грийн (по идея на Фанчър и Ридли Скот). Зад камерата застава титанът на операторското майсторство Роджър Дийкинс, а музиката е дело на Йохан Йохансон, работил с Вилньов по предишните му филми "Сикарио" и "Първи контакт". С последния визионерът участваше в надпреварата за "Оскар" в категориите за най-добър филм и най-добър режисьор.

Очакванията към новата продукция са огромни, защото шедьовърът на Ридли Скот все пак е смятан за едно от

основополагащите произведения на жанра киберпънк.

Научнофантастичната лента се основава на книгата "Сънуват ли андроидите електроовце?" на Филип К. Дик и още през 1982 г. изстреля зрителите в 2019 г. в Лос Анджелис. Могъщата корпорация "Тайърел" е разработила андроиди от ново поколение, наричани "репликанти", с интелект като човешкия, но с превъзхождаща физическа сила. Тези творения обаче се опълчват на властта на създателите си и след бунта си стават изгнаници. Всеки репликант, промъкнал се на Земята, е осъден на смърт, а към полицията са създадени специални отряди от ловци на андроиди.

У нас филмът се разпространява едновременно в две версии и е познат под заглавието "Ловец на хуманоиди", както и като "Бегач по острието (на бръснача)".

В "Блейд рънър 2049" участват още Робин Райт, кечистът Дейв Батиста, Ана де Армас, Силвия Хукс, Карла Жури, Макензи Дейвис и др.

Премиерата на дългоочакваната лента у нас е на 6 октомври.