Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още две жени, опитали да подобрят световни рекорди, умират в негово присъствие

Гмуркането му на 330 метра е съмнително

Опитът на Теодора Балабанова да постави нов рекорд за "Гинес", гмуркайки се на 231 метра дълбочина, успя, но завърши трагично. На 40-ия метър преди повърхността, опасното вертиго отне живота й, а съпругът й Михаил, както "168 часа" писа, трябваше да изживее 4-часов ад под водата, докато излезе жив на повърхността.

Когато Теодора и Михаил решават да се гмуркат за световния рекорд, те сформират екип. Заедно с тях е и прочутият водолаз Паскал Бернабе, с когото се запознават в Египет и който е бил инструктор на Михаил. Той трябва да изпълнява ролята на консултант и първи поддържащ водолаз.

Двойката стига заветните 231 метра за 7 минути и веднага тръгва да се връща по бавния път към повърхността. На 60-ия метър идва Бернабе, с когото се здрависват, той гали Теодора по главата, сменят бутилките с газ, правят си снимки и тръгват обратно нагоре. До 40-ия метър, където ужасът се случва, а историята вече е ясна.

Но кой е рекордьорът, който е трябвало да дава съвети на Теодора и Михаил? Паскал Бернабе е обикновен учител, преди да реши да започне да се занимава с гмуркане. Не е атлет, не тренира усилено, просто обича да изучава пещери под вода.

Интересното при него е, че след като уж чупи световния рекорд за най-дълбоко гмуркане от мъж, той често е викан за поддържащ водолаз при изпълнение на световни рекорди.

Три от тях обаче свършват фатално. Одри Местре, Брижит Леноар и Теодора Балабанова намират смъртта си в присъствието на Бернабе. Мнозина във водолазната общност в България и по света днес се питат случайно ли е това?

Самият световен рекорд на Паскал е съмнителен. Той се гмурка на 350 метра, но случайно. Според историята трябвало да слезе на 340 метра, но въжето, което го държало, се разтегнало. На случката има много свидетели, но нито един, който да има правомощията да сертифицира рекорда, а историята с въжето звучи някак съмнителна. Така мъжът, който се е гмуркал най-дълбоко, остава Нуно Гомеш със своите 318 м.

"Световният рекорд на Паскал Бернабе не е приет от "Гинес", тъй като няма достатъчно доказателства - казва пред "168 часа" Михаил Заимов. - На Нуно Гомез рекордът е сертифициран, както щеше да бъде и този на Теодора, защото те извървяха целия път към "Гинес" по правилата. Паскал Бернабе няма категорични доказателства. Не искам да казвам, че не го е направил, но това са фактите. Той е просто претендент."

Въпреки това Паскал Бернабе се прочува по целия свят с това, че е човекът, слязъл най-дълбоко в морето. Десетки водолази започват да му се възхищават и да го търсят.

"Този свой рекорд, тоест, претенциите за този рекорд, той е превърнал в бизнес - споделя Заимов. - Бернабе прави всичко възможно да изкарва пари от това, с което се занимава. И покрай него е опасно да се намираш, както стана ясно."

През 2002 г. Одри Местре, която обаче не е водолаз, а фрийдайвър, се опитва да покори рекорда в дисциплината "Без лимит", слизайки на един дъх на 171 метра под водата Тя стига своята цел, но бутилката с газ, която трябва да напълни балон, за да я издигне до повърхността, се оказва празна.

Одри започва да изплува сама, но е загубила ценни секунди, опитвайки се да напълни балона. Освен това инцидентът предизвиква стрес, който буквално "изгаря" и малкото кислород, останал в дробовете й.

На голяма дълбочина я посреща Бернабе, който опитва да напълни с газ балона й за излизане. Той наблюдава Местре няколко секунди, докато тя продължава да се издига над него и тръгва след нея. Изведнъж, на 120-ия метър, изкачването спира. Одри започва да пада надолу, където на 124 метър в безсъзнание я поема Бернабе. За него не е безопасно да се изкачи бързо до повърхността без декомпресия заедно с нея, затова внимателно я подава на Пипин, нейният спътник не само във водата, но и в живота и известен шампион по фрийдайвинг.

Той успява да я извади навън, но Одри умира. Причината за инцидента е празната бутилка за балона, но спортната общност обвинява косвено за смъртта й любимия й Пипин Ферер.

За разлика от Местре обаче тялото на Брижит Леноар така и не е извадено на повърхността. Според данните от инцидента, причината е техническа повреда. 40-годишната жена тренира, за да подобри световния рекорд за най-дълбоко гмуркане през 2010 г. в Червено море.

Смята се, че най-вероятната причина за смъртта й е проблем в клапата на регулатора, през който минават газовете, които дишат водолазите.

Леноар се спуска до 200 м дълбочина и започва изкачване. Компания й прави Паскал Бернабе.

Какво се случва под водата четете в хартиеното издание на "168 часа"