Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лицето на ВСС Димитър Узунов заяви, че ще се върне в Сандански като районен съдия. СНИМКА: ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Лицето на ВСС Димитър Узунов заяви, че ще се върне в Сандански като районен съдия. СНИМКА: ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

С промяната в закона вече могат да избират. Засега 9-има са пуснали молба къде искат да работят, останалите ще го направят след 3 октомври, когато изтича мандатът им

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича на 3 октомври, предпочитат да останат на работа в софийските съдилища и прокуратури, а не да се връщат по-родните си места.

Промяна в съдебния закон им позволява сами да изберат къде ще работят.

Например съдия може да стане автоматично прокурор и обратно след края на мандата си. Засега само 9 членове са пуснали официално молби къде искат да работят, съобщиха за “24 часа” от ВСС. Останалите вероятно ще го направят след края на мандата. Съветът се състои от 25 членове, като 22-ма се избират, а останалите трима - главният прокурор и шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд са членове по право.

Двама – върховната съдийка Светла Петкова и Розалин Трендафилов, бивш зам. окръжен прокурор на Хасково, напускат системата, тъй като се пенсионират. Петкова обаче ще остане в съда като съдебен заседател. Трендафилов стана кадровик през януари т.г. на мястото на починалия Камен Ситнилски.

Оказва се, че

Софийският градски съд

не е желано

работно място

за членовете на

съдебния съвет

Там ще се върне само Соня Найденова, която е граждански съдия. Другите представителки на съда във ВСС Милка Итова и Мария Кузманова не възнамеряват да правораздават там, стана ясно от сондажи на “24 часа”. Итова ще иде в Административен съд - София-област, а Кузманова най-вероятно в Софийския окръжен съд, възползвайки се от кариерния бонус.

Със сигурност Камен Иванов и Калин Калпакчиев се връщат Софийския апелативен съд. Те са наказателни съдии.

Във Върховния административен съд дела ще разглеждат Галина Карагьозова и Юлия Ковачева, тъй като оттам влязоха във ВСС. Бившият зам. главен прокурор Михаил Кожарев е подал молба да се върне във Върховната административна прокуратура. Той бе заместник на Борис Велчев. В апелативната прокуратура в Пловдив се връща Румен Боев.

Бившите разследващи Ясен Тодоров и Румен Георгиев ще започнат работа в столичното и националното следствие.

Едно от остриетата на ВСС - Галя Георгиева, бивша апелативна съдийка от Пловдив, ще

предпочете да

решава дела

срещу страховити банди

и корупция

в апелативния спецсъд. В окръжния съд във Варна няма да се върнат Даниела Костова и Каролина Неделчева.

Според запознати Костова ще стане спецсъдия, а Неделчева се е устремила към някои от административните съдилища в София.

“Връщам се в Сандански”, каза неотдавна представляващият ВСС Димитър Узунов. Преди да стане кадровик, той оглавяваше районния съд там. Да не облича прокурорската тога иска и Магдалена Лазарова. Най-вероятно тя ще стане съдия в апелативния спецсъд. Все още не е ясно къде ще работи Елка Атанасова. Тя влезе във ВСС от окръжната прокуратура в Благоевград.

Като адвокати се връщат и т.нар. цивилисти във ВСС – Незабравка Стоева, Юлиана Колева и Васил Петров.